Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Las Vegas ή Las Dadikas;

Τι έχει διατηρηθεί από το διατηρητέο;

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Πλατεία " Χρηματιστηρίου, και μετά γελάμε.

Στο πολεοδομικό σχέδιο του Ερνέστου Εμπράρ, πράγματι προβλεπόταν να γίνει πλατεία, αλλά τα εργολαβικά συμφέροντα κατέστρεψαν για μια ακόμη φορά την πόλη. Φανταστείτε μια πλατεία ανάμεσα στις Συγγρού,

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κάτι σαν στενό της Νάπολης.


Όμορφη ιδέα, όμορφο και το Καφέ. Και καθαρό. Γι' αυτό μάλλον επιδεικνύει την μπουγάδα με τα ρούχα του προσωπικού φρεσκοπλυμένα, απλωμένα στα σχοινιά.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η διείσδυση της φύσης μέσα στην πόλη

Γνώρισα έναν συμπολίτη μας που κάθε μέρα κατέβαινε στην Αγίας Σοφίας για να δει τα πουλιά να πλένονται στο  μικρό συντριβανάκι. Μέχρι τότε είχα περάσει πολλές φορές από κει , όπως όλοι μας,  και ποτέ μου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι αδιάφοροι δημότες της περιοχής Παπαφείου


Είναι εντυπωσιακή η αδιαφορία που δείχνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Παπαφείου για το μέλλον τους. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην γίνει τελικά ο σταθμός του μετρό στην περιοχή τους εξ' αιτίας της αναλγησίας του Μητροπολίτη της πόλης μας κ. Άνθιμου και των λοιπών μελών του Δ.Σ στο ίδρυμα. Οι κάτοικοι της περιοχής δειλοί και άβουλοι περιμένουν το μοιραίο ενώ μπορούν να καθορίσουν την ροή των πραγμάτων.

Εν κινήσει...

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η Αγγελάκη σήμερα.



ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ  http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.com/2011/02/blogpost_3007.html
ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Με καθυστέριση 14 χρόνων...



Επιτέλους! Η Αριστοτέλους καθάρισε από τα μηχανάκια.Πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο ήσυχη. Ότι δεν έγινε επί 14 χρόνια (από την κατασκευή του πεζόδρομου) έγινε μέσα σε  δύο εβδομάδες.Θα αρχίσει να γίνεται η

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εικόνες που θα 'πρεπε διαμορφώνουν την ταυτότητά μας.


Η πόλη είναι λόγος, μιλάει στους κατοίκους της και μιλάνε και αυτοί μαζί της , ζώντας μέσα της, τριγυρίζοντας στους δρόμους της.Η πόλη είναι και γραπτό, όπου ο χρήστης της λειτουργεί ταυτόχρονα και ως αναγνώστης και μέσα από τις αφηγήσεις της διαμορφώνει την ταυτότητά του. Η πόλη είναι εικόνες, τεσσάρων διαστάσεων, που τις (την) εγκλωβίζουμε (εγκλωβίζουν) μέσα μας. Αν κάποιες σημαντικές εικόνες της πόλης δεν περάσουν σαν γνώση και σαν συναίσθημα μέσα μας, τότε η ταυτότητα που διαμορφώνουμε είναι ελλειπής. Δεν αντιπροσωπεύει το γίγνεσθαι αυτής της πόλης.
Όταν στο μυαλό μας φέρνουμε την παλιά πόλη, η πρώτη εικόνα που έρχεται στι μυαλό μας , είναι η παραλία με τα καραβάκια της. 
Σήμερα; H εικόνα αυτή που βλέπετε πιο πάνω αποτελεί ένα κομμάτι της ψυχής της πόλης. Tης δικής μας ψυχής; Γι' αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την ένταξη της Α' προβλήτας του λιμανιού στη ζωή της πόλης. Για να πάψει να λειτουργεί σαν φράκτης ανάμεσα στην πόλη και στην θάλασσα.Για να διεισδύσει η πόλη μέσα στη θάλασσα και η θάλασσα μέσα στην πόλη.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η νοοτροπία των δημοτικών υπαλλήλων.


    Εδώ και πολλά χρόνια, μόλις βγάλουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από την πλατεία Αριστοτέλους οι υπάλληλοι του Δήμου "αποκαθιστούν" τη λακκούβα με τον τρόπο που βλέπετε στην φωτογραφία. Να μην πούμε

Και για να συνεχίσουμε και να επαυξήσουμε.


Πόσοι άραγε δημοτικοί αστυνομικοί περάσανε μπροστά από αυτή την αθλιότητα, εδώ και πολλές μέρες που έχει κατασκευαστεί; Δεν τους ενόχλησε; Δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα καθήκοντα τους; Αν δούλευε σωστά η δημοτική αστυνομία αυτή η κατασκευή δεν θα έμενε παραπάνω από δέκα (10) λεπτά στη θέση της.
Οι Δημοτικοί αστυνομικοί και οι τροχονόμοι έχουν τα πιο χαλαρά πρόσωπα της πόλης.Τυχαίο;

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γύρω, γύρω η σημερινή και στη μέση μια άλλη ωραία εποχή.






           Ένα από τα ερωτήματα για την πόλη μας είναι αν υπάρχει ή όχι συλλογική μνήμη. Στην ιστορία της υπήρξαν πολλές Ασυνέχειες. Τρεις αλώσεις, με την πόλη μετά έρημη από τους ανθρώπους της, μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού της μετά την ένταξή της στην Ελλάδα, τεράστιος αριθμός προσφύγων, εξόντωση του Εβραϊκού πληθυσμού της, υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού απο το 1961 από την εσωτερική μετανάστευση.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η εξέλιξη του πανεπιστημίου Μέσα Από Εικόνες


Αριστερά όπως κατασκευάστηκε στα χρόνια της αθωότητας. Ανθρώπινες κλίμακες, ηρεμία, άνεση.
Δεξιά τρικυμία εν κρανίω. Ασφυξία, δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Και οι δύο φωτογραφίες είναι από την διαδρομή που κάνουν οι φοιτητές από τις σχολές τους μέχρι τη φοιτητική λέσχη,
τρόπος του λέγειν φυσικά για την δεύτερη φωτογραφία.