Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η πυγμή του Δήμου και τα ελαφρά ήθη των Δημοσίων υπηρεσιών.

«Εκκαθάριση» στην οδό Μ. Κάλλας.

Ένα χρόνιο πρόβλημα λύνεται με την αποφασιστικότητα του Δήμου και του Αντιδήμαρχου κ. Κουράκη. Η περιοχή γύρω από τα Μέγαρα Μουσικής, αρχίζει και μπαίνει σε τάξη. Πρώτα η απομάκρυνση των αυτοκινήτων από τον περίβολο τους. Έπειτα
η διαμόρφωση του χώρου μπροστά από το παλιό Μ.Μ. Τώρα η απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών της οδού Μ. Κάλλας.  Αύριο η απομάκρυνση του τενεκέ μαχαλά των σχολείων και μετέπειτα η ανάπλαση όλης της περιοχής και η απόδοση αυτού του κομματιού της παραλίας στους δημότες. Το "τείχος του αίσχους" μεταξύ Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης αρχίζει και γκρεμίζεται. Το να υπάρχουν υπερτοπικής σημασίας εγκαταστάσεις ή χώροι εκδηλώσεων στα σύνορα των Δήμων μετακινεί τους πληθυσμούς όχι μόνο για μετάβαση στη δουλειά αλλά για κοινές δράσεις που ενιαιοποιούν τον χώρο. 
Απ' όσο μπορώ να σκεφτώ οι "διοικούντες" την Νομαρχία" δεν ήρθαν ποτέ σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τους δημόσιους χώρους της πόλης. Ο κ. Ψωμιάδης σαν "ευαίσθητος" άνθρωπος μάλλον πάλι είχε λυπηθεί τους καημένους καταστηματάρχες και δεν εισέπρατε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Τέτοια αντίληψη περί δημόσιου συμφέροντος... Αυτό ερμηνεύεται σαν έμμεση ψηφοθηρία ή αδυναμία αντίληψης ότι η πόλη υποβαθμίζεται και υποσκάπτει το μέλλον της και τον πολιτισμό της. Μεγάλο (και μεταφορικά) ύψος πολιτικών ανδρών!
 
Εκτεταμένη και λεπτομερή αυτοψία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της οδού Μαρίας Κάλλας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 28 Αυγούστου 2012, το πρωί, κλιμάκιο των αρμόδιων διευθύνσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσία των καταστηματαρχών και του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουρακή.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τα ειδικά συνεργεία του Δήμου υπέδειξαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τις αυθαίρετες κατασκευές που πρέπει να απομακρυνθούν προκειμένου να αποδοθεί στους δημότες ο κοινόχρηστος χώρος που καταλείφθηκε αυθαίρετα.
Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει και επιζητά να υπάρχει ομαλή συμβίωση των υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής που προσφέρουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την κατοικία, τον αθλητισμό και τις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταπατούνται οι χώροι πρασίνου, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες, που είναι κοινόχρηστοι χώροι και πρέπει να είναι ελεύθεροι για χρήση από τους δημότες, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.
Επιπλέον ανέφερε ότι στην περιοχή της οδού Μαρίας Κάλλας οι δημόσιοι χώροι έχουν καταπατηθεί σε μεγάλο βαθμό και έκταση με κύρια ευθύνη των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και των καταστηματαρχών με την πρωτοφανή και απαράδεκτη για αδικαιολόγητη ανοχή των υπεύθυνων αρχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια εκθέσεις της Πολεοδομίας που πιστοποιούν τις αυθαιρεσίες και επέβαλλαν πρόστιμα τα οποία ουδέποτε εισπράχθηκαν και πρόσθεσε:
«Η παρούσα Δημοτική Αρχή έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εξυγίανση της περιοχής, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την απόδοση του στους πολίτες. Μετά από αίτημα των καταστηματαρχών το οποίο η Δημοτική Αρχή επιδεικνύοντας πνεύμα συναίνεσης απεδέχθη μετατοπίστηκε για λίγες ημέρες η προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου επιχείρηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους να τις απομακρύνουν».

«Η απελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως άλλωστε και σε όλο το δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν προγραμματική μας δέσμευση. Η έκταση κατά μήκος της Μ. Κάλλας ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, εκτός από ένα οικόπεδο που ανήκει στο δήμο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να δηλώσουμε αναρμόδιοι και να αφήσουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Το να ρίχνεις το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλες υπηρεσίες είναι το πιο εύκολο, δε λύνει όμως κανένα πρόβλημα», δηλώνει στον «Α» ο κ. Κουράκης.
Όπως λέει ο ίδιος, «η δημοτική αρχή επιδιώκει και επιζητά να υπάρχει ομαλή συμβίωση των καταστημάτων αυτών με τις υπόλοιπες λειτουργίες, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα καταπατάτε ο δημόσιος χώρος. Υπάρχουν κανόνες, τους οποίους όλοι θα μάθουμε να σεβόμαστε».
«Για την περιοχή, υπάρχουν εκθέσεις αυθαιρέτων οι οποίες χρονολογούνται από το 1993. Παράλληλα, έχουν επιβληθεί κατά καιρούς υψηλά πρόστιμα, τα οποία ουδέποτε εισπράχθηκαν από την πρώην νομαρχία. Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ως ιδιοκτήτρια της έκτασης, δεν επενέβη και έτσι η αυθαιρεσία συνεχιζόταν», τόνισε ο κ. Κουράκης και μίλησε για πρωτοφανή, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ανοχή των υπεύθυνων αρχών.
Παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης και στην κλινική που λειτουργεί στην περιοχή, αλλά και σε δύο περίπτερα, εκ των οποίων το ένα κλείνει τελείως το πεζοδρόμιο και οι πεζοί διέρχονται μεταξύ ψυγείων και σταντ με περιοδικά.