Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η καταγγελία του κ.Μάτη για εκδηλώσεις "Θεσσαλονίκη 2012" και η απάντηση του Δήμου.


Η Επιστολή - καταγγελία

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας προωθώ το έγγραφο που κατέθεσα χθες στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κύριο Παναγιώτη Αβραμόπουλο, αναδεικνύοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την διαχείριση των εκδηλώσεων του 2012. 
Το ίδιο έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης.
Από τις απαντήσεις που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», (http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=151279), προκύπτει πλήρης επιβεβαίωση όσων αναφέρω.
Για αυτό μετά από επικοινωνία με τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κύριο Ευάγγελο Μπακέλα, αύριο το πρωί θα μεταβώ στην εισαγγελία για να καταθέσω τα σχετικά έγγραφα, το σύνολο των οποίων είναι στη διάθεση σας.
Όλα τα έγγραφα στα οποία αναφέρομαι στην επιστολή, είναι στη διάθεση σας.
Για κάθε επιπλέον διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου
Χρήστος Μάτης
......................................................................................................
Το έγγραφο 

Θεσσαλονίκη 10 Σεπτεμβρίου 2012
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
Κύριο Παναγιώτη Αβραμόπουλο
Κύριε πρόεδρε,
Θέλω να θέσω υπόψη σας ορισμένα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δήμου και τις εκδηλώσεις για το 2012.
Συγκεκριμένα:
1.       Στις 11 Ιουνίου 2012 με την απόφαση 936 εγκρίναμε τη διοργάνωση από το δήμο τριήμερου διεθνούς συμποσίου με θέμα «Νέες διεθνείς προκλήσεις: Η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το νέο Ισλάμ», και χρηματοδότηση 25.538,50 ευρώ, χωρίς καμία απόφαση για χρέωση της συμμετοχής στο συμπόσιο.
Από δελτίο τύπου του navarinonetwork, το οποίο εστάλη στις 11:02 της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου 2012, πληροφορηθήκαμε ότι το συμπόσιο θα έχει ως συνδιοργανωτές το navarinonetwork και το ίδρυμα Konrad Adenauer και είσοδο από 10 έως 30 ευρώ. Στο ίδιο δελτίο τύπου η παραπομπή για πληροφορίες ήταν στο navarinonetwork και όχι στις υπηρεσίες του δήμου. Το ίδιο ακριβώς δελτίο εξέδωσε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τρεισήμισι ώρες αργότερα, στις 14:21, παραπέμποντας και πάλι στο navarinonetwork.
Δηλαδή πληροφορηθήκαμε από το navarinonetwork, ότι στη δική μας απόφαση είχαν γίνει αλλαγές, γεγονός που προσβάλλει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πως συμπεριλήφθηκαν άλλοι συνδιοργανωτές και ποιος και με ποια απόφαση θα εισπράξει τα χρήματα;
2.       Στις 23 Ιουλίου 2012 με την απόφαση μας 1252, εγκρίναμε τη διοργάνωση της εκδήλωσης «μουσικές στα μνημεία».
Στην εισήγηση ως διοργανωτής ήταν το Τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και προβλεπόταν αμοιβή 7.000,00 € στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΑΡΕΝΘΕΣΙΣ- Πειραματικό Εργαστήρι Μελέτης και Έρευνας για την Πολιτική, την Οικονομία και τον Πολιτισμό» για την Οργάνωση και Καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ.
Στο δελτίο τύπου του Δήμου, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε ως συνδιοργανωτής και στο site http://www.urbanpicnic.gr/, στο οποίο παραπέμπει το δελτίο τύπου, δεν υπάρχει πουθενά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο η εταιρεία.
Στην εισήγηση των υπηρεσιών για τη διοργάνωση τονιζόταν ρητά, ότι δεν θα υπάρχει εισιτήριο. Στο δελτίο τύπου για το Urban festival αναφέρεται είσοδος 3 ευρώ. Ποιος και με ποια απόφαση εισέπραξε τα χρήματα;
3.       Την 1η Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη συναυλία του κ.Μιχάλη Ρακιντζή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2012. Η συγκεκριμένη συναυλία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου (http://www.thessaloniki2012.gr/deltiotypou/378/synaylia-mixali-rakintzi),  διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής του ιδίου του κ.Ρακιντζη. Την επόμενη ημέρα από άλλο δελτίο τύπου μάθαμε, ότι ήταν πρόταση των Lions από τον Απρίλιο του 2011.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την ευθύνη έγκρισης των εκδηλώσεων του 2012.
Η συναυλία του κ.Ρακιντζή είχε εισιτήριο. Ποιος εισέπραξε τα χρήματα; Τι προσέφερε ο δήμος;
Κύριε Πρόεδρε,
Τα ζητήματα της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος υπερβαίνουν πολύ το ύψος των χρημάτων που δαπανώνται και τις σχέσεις διοίκησης –αντιπολίτευσης.
Είναι ζητήματα που ρυθμίζονται με νόμους, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε. Άλλωστε σε όλους τους νόμους προβλέπονται και οι κυρώσεις για την παραβίαση τους.
Με τιμή
Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης –  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην Πράξη
...........................................................................................
Ο δήμος εξηγεί στον Αγγελιοφόρο.

«Τα εισιτήρια που αποφάσισαν οι διοργανωτές να βάλουν, λόγω της αυξημένης ζήτησης για συμμετοχή στο συμπόσιο, θα θεωρηθούν έσοδα του δήμου. Το ίδρυμα Adenauer προέκυψε στην πορεία, μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και θα συμμετάσχει στη διοργάνωση με περίπου 5.000 ευρώ. Το navarinonetwork είναι απλώς συνεργάτης», απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οσο για το εισιτήριο στις άλλες δύο εκδηλώσεις που έγιναν, ο κ. Ζέρβας εξηγεί ότι τα έσοδα θα περιέλθουν στο δήμο. «Στο ''Μουσικές στα μνημεία'', υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν τα εισιτήρια, ενώ για τη συναυλία του κ. Ρακιντζή ο δήμος παραχώρησε το χώρο στους Lions, ένα φορέα με πλούσια κοινωνική δράση και ως εκ τούτου θεώρησε ότι τα όποια έσοδα θα ενισχύσουν τη δράση του», προσθέτει.