Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Στον εισαγγελέα όσοι καταστρέφουν το πράσινο

Η κοπή δέντρων θα 'πρεπε να είναι αιτία αφαίρεσης αδείας λειτουργίας;
Στην κατάθεση μηνύσεων εναντίον ασυνείδητων επιχειρηματιών στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι δεν δίστασαν να κατακρεουργήσουν τα πανέμορφα δέντρα που βρίσκονταν μπροστά από τα εμπορικά καταστήματά τους επειδή τους έκρυβαν τις βιτρίνες, πρόκειται να προχωρήσουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων.
Την οργίλη αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσε η περίπτωση επιχειρηματία που προχώρησε σε αυθαίρετο κλάδεμα τριών δένδρων στη συμβολή της Μητροπόλεως με την Παύλου Μελά. «Στο σημείο έχουν απομείνει τρία κούτσουρα, για να θυμίζουν μόνο τα πανύψηλα δέντρα που ήταν φυτεμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Τόνισε, παράλληλα, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ζητήσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση και συγχρόνως θα υποχρεώσει τον καταστηματάρχη να τοποθετήσει στην περιοχή τρία δέντρα ανάλογου μεγέθους με αυτά που κατέστρεψε «όσο κι αν αυτό τού κοστίσει», όπως σημείωσε με νόημα.
Πριν από περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο εν λόγω επιχειρηματίας απευθύνθηκε στις υπηρεσίες του δήμου ζητώντας να προχωρήσουν στην κλάδευση των συγκεκριμένων δέντρων. «Πράγματι, οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα και, ακολουθώντας τις υποδείξεις της ομάδας των γεωπόνων του δήμου, προχώρησαν σε περιορισμένη κλάδευση των δέντρων. Δυστυχώς, τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώσαμε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας προχώρησε αυθαίρετα σε νέο, αυστηρό κλάδεμα των δέντρων, τοποθετώντας μάλιστα επάνω τους μπαλόνια για την τελετή εγκαινίων του καταστήματός του», εξήγησε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι ήδη από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχει διαβιβαστεί καταγγελία για αυθαίρετη επέμβαση προς τον εισαγγελέα.
Ανάλογες καταγγελίες, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, έγιναν μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και για ακόμη μια περίπτωση στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, καταστηματάρχης κατακρεούργησε ένα δέντρο στη συμβολή της Προξένου Κορομηλά με τη Βογατσικού και στη συνέχεια το… στόλισε με γιορτινά λαμπιόνια.
«Τα περιστατικά αυτά είναι επιεικώς απαράδεκτα και ασφαλώς ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά του», διεμήνυσε ο κ. Ζέρβας, σχολιάζοντας ότι «είναι διπλά θλιβερό το γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται από μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης, που και περιβαλλοντική ευαισθησία θα περίμενε κανείς να διαθέτουν αλλά και μια καλύτερη αντιμετώπιση του κοινόχρηστου χώρου».
Χθες, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων δέχθηκε κι άλλες παρόμοιες καταγγελίες, που αφορούσαν σε αυθαίρετες παρεμβάσεις σε δέντρα επί της οδού Λαμπράκη, στην περιοχή της Τούμπας.
Στην ελληνική δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, στο πρόσφατο παρελθόν ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη για άλλες επτά παρόμοιες υποθέσεις.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτη καφέ, στην περιοχή της ΧΑΝΘ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προχώρησε εν μία νυκτί στην κοπή επτά δέντρων, στη θέση των οποίων ξεφύτρωσαν την επομένη τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες για την προστασία των πελατών του καταστήματος από τη βροχή. 
Οι περισσότερες καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων αφορούν ιδιοκτήτες καταστημάτων που καταστρέφουν το πράσινο είτε για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα είτε γιατί τα δέντρα κρύβουν τις πινακίδες των μαγαζιών τους. Δεν λείπουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις ασυνείδητων πολιτών που κατακρεουργούν δέντρα ακόμη και γιατί αυτά τους εμποδίζουν στο παρκάρισμα του αυτοκινήτου τους.
Μια τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή ενός κατοίκου στα όρια της Τούμπας με την Τριανδρία, ο οποίος έκοψε μια μουριά δεκαεπτά ετών, γιατί το φύλλωμά της λέρωνε το πολυτελές αυτοκίνητό του. Η υπόθεση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι και είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές.
Η πρώτη αποζημίωση
Πριν από μόλις λίγες εβδομάδες, μάλιστα, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε και την πρώτη αποζημίωση από ασυνείδητο πολίτη, ο οποίος είχε προχωρήσει στην αυθαίρετη κοπή μιας λεύκας στη συμβολή της οδού Ατλαντίδος με την Αμφιπόλεως.
Το ποσό της αποζημίωσης για τη φθορά του δέντρου προσδιορίστηκε στο ύψος των 433 ευρώ, αφού συνυπολογίστηκαν μια σειρά δαπανών από αυτή καθαυτή την αξία του δέντρου μέχρι και το κόστος καθαρισμού της δενδροδόχου. Μάλιστα, ο δήμος Θεσσαλονίκης υποχρέωσε τον ασυνείδητο πολίτη στο εξής να συντηρεί ο ίδιος με πότισμα τα δύο δέντρα που τοποθετήθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες σε αντικατάσταση αυτού που κόπηκε παράνομα.
( Βαρβάρα Ζούκα-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)