Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η πόλη στο χτες και στο σήμερα: Αγ. Τριάδος και Βασ. Όλγας

Ξεφυλλίζοντας την πληθώρα των λευκωμάτων για την πόλη μας αλλά και τις πολλές φωτογραφικές εκθέσεις με τις εξαιρετικές παλιές φωτογραφίες που «τρέχουν» στην πόλη ακόμα τιμώντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση, θαύμασα τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει υποστεί
τρομακτικές αλλαγές χωρίς χωρίς να ακολουθεί κανένα σχέδιο και η αργοπορία της ισχύς του νόμου περί διατηρητέων, κατέστρεψε για πάντα το αρχιτεκτονικό της μεγαλείο. Η σύγκρισή της με ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις που διατηρούν ανέπαφη την παλιά αρχιτεκτονική είναι απογοητευτική.
Παρά την ισχύ, όμως, πλέον του νόμου περί διατηρητέων, αρχοντικά και αστικές κατοικίες εξακολουθούν να κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η στήλη, που θα παρουσιάζει σημεία και κτίρια της πόλης στο χτες και στο σήμερα με φωτογραφίες τραβηγμένες ακριβώς με την ίδια γωνία λήψης είναι μια προσπάθεια να δούμε την πόλη μας πριν και μετά στη διάρκεια του αιώνα για να θυμηθούμε τι είχαμε και χάσαμε, να χαρούμε με ό,τι διατηρήθηκε και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανέπαφο ό,τι απέμεινε.
Στη σημερινή φωτογραφία βλέπουμε ένα ιστορικό σημείο της πόλης, την διασταύρωση Αγ. Τριάδος με Βας. Όλγας. Απέναντι ακριβώς από το σημείο της φωτογραφίας δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς Γεώργιος, και τώρα υπάρχει ένα μικρό παρκάκι και η προτομή του στη θέση του φρουρού που βλέπετε στην παλιά φωτογραφία που χρονολογείται πιθανότατα κάπου στην δεκαετία του 20. Το Α΄Γυμνάσιο είναι από τα λίγα κτίρια που ευτυχώς διατηρούνται ανέπαφα και μάλιστα σε χρήση. Το υπόλοιπο τοπίο έχει αλλάξει τρομακτικά. Δίπλα από το Α’ Γυμνάσιο στα αριστερά που δεν φαίνεται στη φωτογραφία υπάρχει το παράρτημα και δίδυμο κτίριο του Α΄Γυμνασίου, ιδιοκτησία του Δημοσίου, του οποίου η στέγη έχει καταρρεύσει αλλά μπορεί ακόμα να αναστηλωθεί, αφού περιμένει εδώ και ένα χρόνο έγκριση προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η αναστήλωσή του από ΕΣΠΑ. Ίδομεν.
(Κύα Τζήμου - Παράλλαξη)