Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Δημόσιος θεσμός ή Ιδιωτική Εταιρία;


Απο τον φίλο μας Δάνο Δανιηλίδη πήραμε το εξής e-mail: 

Aν θέλετε κάντε ένα θέμα για τα ιδιότυπα πάρκινγκ που φιλοξενούνται στον περίβολο της Αγ.Σοφίας και της Μητρόπολης, με κάποιους να έχουν τηλεκοντρόλ και να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν.  

 Πριν από πολύ καιρό είχαμε δημοσιεύσει  το θέμα αυτό. Για να μην γράφουμε ξανά τα ίδια, φέρνουμε στην επικαιρότητα  εκείνη την ανάρτηση.

  Ο περίβολος της Μητρόπολης είναι δημόσιος χώρος, ή Ιδιωτικό Parking για τους ημετέρους; (Η
φωτογραφία τραβήχτηκε σε ώρα που η Μητρόπολη ήταν κλειστή). Για την εκκλησία, όπως και για το κράτος υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Οι δικοί τους που απολαμβάνουν κάποια προνόμια και οι άλλοι.
    Για να γενικεύσουμε, οι εκπρόσωποι (;) της εκκλησίας έχουν μια περίεργη αντίληψη περί δημόσιου χώρου και ιδιοκτησίας. Είναι χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα:
1) Όταν θέλουν να κτίσουν έναν ναό καταλαμβάνουν ένα πάρκο (από το υστέρημα της πόλης) ενώ τα δικά τους οικόπεδα τα έχουν για εκμετάλλευση. Eίναι ένας από τους πολλούς λόγους που η εκκλησία έχει απαξιωθεί στη συνείδηση μεγάλου μέρους των πολιτών.
Ο κόσμος θα αρχίσει να εμπιστεύεται την εκκλησία μόνο όταν δει να δίνει τα οικόπεδά της για να γίνουν σχολεία και όταν πάψει να παίρνει (ανίερα) λεφτά για τα ιερά μυστήρια λές και είναι εμπορική πράξη.
  Ας κάνει την αρχή λοιπόν η ηγεσία της εκκλησίας με το οικόπεδο στην Μ. Αλεξάνδρου (Πρώην μάρμαρα Μόσχου) που ενώ είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, η Μητρόπολη πασχίζει να κτίσει πολυκατοικία. Αυτός θα είναι ο πραγματικός πατριωτισμός κ. Άνθιμε και όχι τα πύρινα, κούφια, από άμβωνος λόγια.
2) Η ίδια η εκκλησία αλλά και o περίβολος χώρος σε ποιον ανήκει; Όπως ξέρουμε εκκλησία είναι όλο το εκκλησίασμα και όχι η κατοπινή (και σημερινή) διαστρεβλωτική αντίληψη. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν τείχη ή περιφράξεις γύρω από τις εκκλησίες.  Ο χώρος αυτό ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι στους παρατρεχάμενους του προσωπικού της εκκλησίας. Από την υπέροχη διδασκαλία του Χριστού σχεδόν τίποτε δεν εφαρμόζεται στην πράξη από την μεγάλη πλειοψηφία της ηγεσίας της, παρά μόνο θεωρίες  και  "κατακεραυνωτικοί" λόγοι.
Δώστε λοιπόν κάποια απ΄τα ιμάτιά σας κύριοι της εκκλησίας στην κοινωνία, αρχίζοντας από τους περίβολους των εκκλησιών. Οι πόλεις έχουν ανάγκη από νέους δημόσιους χώρους, γιατί αυτοί που υπάρχουν είναι ελάχιτοι, ιδιαίτερα στις γειτονιές. Ας μπουν τα παιδιά να παίξουν, οι γιαγιάδες να τα προσέχουν και ο κόσμος στις  γειτονιές να πάρει λίγον αέρα.