Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Parklets: Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τις πόλεις μας.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να εφαρμοστεί και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι τα parklets.



 Τοποθετούνται σε δρόμους ήπιας Κυκλοφορίας( δηλαδή σε δρόμους που τα οχήματα δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες) και καταλαμβάνουν 1-2 και περισσότερες θέσεις στάθμευσης ανάλογα πως είναι χωροθετημένες οι θέσεις στάθμευσης οριζόντια ή κάθετα. Ορισμένα parklets ή parkmobiles όπως λέγονται διαφορετικά μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Στην ουσία συνδυάζουν καθίσματα-πράσινο δημιουργώντας μια αστική όαση. Μάλιστα στο Σαν Φρανσίσκο υπάρχει η Park(ing) day όπου διαμορφώνονται πολλά τέτοια parκlets για συγκεκριμένες μέρες, το παράδειγμα αυτό το έχουν ακολουθήσει πολλές πόλεις ανά τον κόσμο γιορτάζοντας τις δικές τους Park(ing) days.

Στην Θεσσαλονίκη ιδανικά σημεία για χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να είναι οι δρόμοι όπως Παύλου Μελά, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Αγίας Σοφίας (Στο κομμάτι κάτω από την Προξένου Κορομηλά) στην Καρόλου Ντηλ και στην Κομνηνών, Στρατηγού Καλάρη, στην Γούναρη (στο τμήμα κάτω από την Μητροπόλεως), Σβώλου ενδεχομένως και στην Μητροπόλεως.

Επίσης ανάλογα με τις προδιαγραφές και τον σχεδιασμό έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται σε άλλα σημεία της πόλης.
( Από  http://www.skyscrapercity.com )