Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Μεγάλη επιτυχία της συναυλίας στην Ιερισσό.

Κοσμοσυρροή στην πλατεία της Ιερισσού στην “Συναυλία για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ”.  Μια πρωτοφανής σε μέγεθος για τα δεδομένα της Χαλκιδικής  συνάντηση ανθρώπων που θέλησαν να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην εξόρυξη του χρυσού που θα καταστρέψει την Χαλκιδική που ξέραμε. Απ΄ όλη την Ελλάδα ήρθαν

αντιπροσωπείες συμπαράστασης στον ιερό αυτόν αγώνα υπεράσπισης της πατρίδας μας . Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Παυλίδης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έδωσαν τον εξαιρεικό μουσικό εαυτό τους για ένα αποτέλεσμα εκπληκτικό, όπου ο κόσμος ενθουσιασμένος συμμετείχε τραγουδώντας και φωνάζοντας  συνθήματα βέβαιος για το νικηφόρο αποτέλεσμα του αγώνα.

 Οι κάτοικοι της Ιερισσού αλλά και όλων των χωριών της Χαλκιδικής που τόσο καιρό αντιστέκονται στους χρυσοθήρες και στην κρατική καταστολή συνειδητοποίησαν για ακόμη μια φορά ότι στον αγώνα αυτόν δεν είναι μόνοι τους και ότι το ισχυρότερο όπλο αντίστασης είναι η αλληλεγγύη. “Το χρυσάφι είναι ο τόπος μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας ο αυτοσεβασμός μας και δεν το πουλάμε για μισό θειάφι φαί” τόνισε ο Αγγελάκας αφιερώνοντας το τραγούδι “Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι” στου κατοίκους της Ιερισσού που όπως είπε ” μπήκαν φυλακή για αυτή την υπόθεση” και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ανταπαντώντας με το σύνθημα ” Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο απ`όλα τα κελιά”. 
Στο τραγούδι “Σιγά μην κλάψω σιγά μην φοβηθώ” ο κόσμος ξέσπασε σε κραυγές δείχνοντας ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων που αντιστέκονται έχει πέσει στο κενό. Ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φώτης Σιώτας, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Παύλος Παυλίδης και οι B Movies έδωσαν χθες την ψυχή τους τραγουδώντας σε μια κατάμεστη πλατεία που έστελνε το μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του βουνού θα νικήσει. Και έχει ήδη νικήσει στην καρδιά όλων όσων ταξιδέψαν από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, την Λάρισα κ.α. δείχνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την Χαλκιδική αλλά όλη την Ελλάδα καθώς πρόκειται για μία μάχη για την αξιοπρέπεια. 
Να υπενθυμίσουμε ότι όλη η συναυλία ήταν αφιερωμένη στους δύο κατοίκους της Ιερισσού που προφυλακίστηκαν με κατασκευασμένες όπως λένε οι δικηγόροι τους κατηγορίες. Οι κάτοικοι της Ιερισσού έδωσαν νόημα στην έννοια φιλοξενία αγκαλιάζοντας όσους ήρθαν να τους συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. “Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε” έλεγαν από τα μικρόφωνα οι κάτοικοι σε κάθε ευκαιρία. Τα μπλουζάκια ” Sos Halkidiki” έγιναν ανάρπαστα από τους πάγκους που είχαν στηθεί στην πλατεία και ο κόσμος κυκλοφορούσε πλέον με ένα μήνυμα στο στήθος και την πλάτη “Όχι στην εξόρυξη χρυσού”. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους αλληλέγγυους διανυκτέρευσαν στην Ιερισσό και στα γύρω χωριά προκειμένου να δώσουν το παρών στην σημερινή βόλτα στο βουνό 
(Το μπλε κείμενο είναι από τους ierissiotes.blogspot.gr
(Η 1η φωτογραφία είναι του Μάριου Λόλου και οι υπόλοιπες από SELEO.GR) 


Η οργάνωση της συναυλίας δεν χρειάζεται ειδικούς

Οι κάτοικοι έχουν χωριστεί σε ομάδες καθαριότητας, φύλαξης, μπαρ-σέρβις, μπουφέ, ψησίματος σουβλακίων, καθαριότητας, πάρκινγκ, οικονομικής ενίσχυσης, πασπαρτού κ.α., τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ προκειμένου να είναι όλα στην ώρα τους έτοιμα.

«Εγώ είμαι στην ομάδα πασπαρτού ή αλλιώς «πας παντού». Είναι η ομάδα εκτάκτου ανάγκης και όπου θα χρειαστεί ενίσχυση θα στέλνουμε άτομα» λέει η Λόλα Χρυσούλη λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ομάδας σέρβις στην οποία συμμετέχουν 40 γυναίκες και άνδρες. «Το πρωί θα φτιάχνω πίτες, το βράδυ είμαι περιφρούρηση» προσθέτει η Κατερίνα ενώ η Λόλα εξηγεί ότι στην ομάδα περιφρούρησης οι περισσότερες είναι γυναίκες. «Δεν είμαστε ούτε σεκιουριτάδες ούτε αστυνομικοί και έτσι αποφασίσαμε την χρέωση αυτή να την αναλάβουν γυναίκες».

Στον χώρο της συναυλίας θα υπάρχουν πάγκοι με ενημερωτικό υλικό ενώ ειδικός χώρος θα δοθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, μέλη του οποίου θα βρίσκονται εκεί και θα προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Οι χιλιάδες αλληλέγγυοι απ`όλη την Ελλάδα που θα δώσουν το παρών θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στην Ιερισσό, στα Νέα Ρόδα, στην Ουρανούπολη, το Δεβελίκι και την Αμμουλιανή σε ενιαία χαμηλή τιμή απλά με την αναφορά ότι έρχονται για την συναυλία ενώ όλοι οι χώροι στην παραλία της Ιερισσού θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τους κατασκηνωτές. Όταν τους ρωτάς που θα μείνουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι σου απαντούν «Καλή καρδιά και όλοι οι καλοί χωράνε!»

«Δεν το βλέπουμε απλά σαν ένα μουσικό φεστιβάλ αλλά σαν την μοναδική ευκαιρία να γνωριστούμε με τον κόσμο, να δείξουμε τι συμβαίνει στον τόπο αυτό» τονίζει η Μαρίλη Παπανικολάου ενώ η Λόλα συμπληρώνει «Είναι μια συναυλία αφιερωμένη στα αδέλφια μας που βρίσκονται στην φυλακή. Είναι σημαντικό να πάει καλά» . Η σκέψη όλων βρίσκεται στον Βασίλη και τον Γιώργο τους δύο κατοίκους της Ιερισσού που βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών με κατασκευασμένες όπως λένε οι συνηγοροί τους κατηγορίες. Οι συζητήσεις για την απουσία τους στην συναυλία δίνουν και παίρνουν παράλληλα με τις προετοιμασίες και όπως λένε όλοι εδώ: «Στις γιορτές και τις χαρές η ευχή πλέον είναι μία «Λευτεριά στα αδέλφια μας και στον Κάκαβο»».

«Αυτόν τον αγώνα δεν τον δίνουμε για να χάσουμε και για αυτό και η συναυλία αυτή έχει αυτόν τον τίτλο» συνεχίζει με έμφαση η Ελένη Δημητρακούδα. «Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα που διαδίδουν τα ΜΜΕ για μας, είναι και αυτός ένας λόγος που καλούμε τον κόσμο να μας γνωρίσει από κοντά. Να δει ότι δεν είμαστε τρομοκράτες αλλά ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή του βουνού μας» συμπληρώνει η Μαρία Βεργίνη που είναι και μία από τους συλληφθέντες της πορείας στις 21 Οκτώβρη στις Σκουριές, πορεία που είχε δεχτεί την δολοφονική καταστολή της αστυνομίας.

«Μέσα από ένα συγκεκριμένο θέμα αγωνιζόμαστε για πολύ ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας. Πως αντί να κλειστεί κάποιος σε μια επαγγελματική ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του σε έναν κοινό σκοπό. Αυτό φάνηκε τόσο στην εμπειρία που έχουμε από τον αγώνα αυτό αλλά και στην οργάνωση της συναυλίας. Οικοδόμοι άνεργοι σε μία ώρα κατάφεραν να στήσουν την σκηνή της συναυλίας, γυναίκες ανέλαβαν το καλωσόρισμα των καλλιτεχνών, θα μαγειρέψουν όχι για να τους εντυπωσιάσουν αλλά για να τους χαρίσουν μια σπιτική γεύση» αναφέρει η Άννη Βασιλείου σχετικά με την συναυλία που όπως διευκρινίζει δεν διοργανώνεται από μάνατζερ και επαγγελματίες αλλά «αποτελεί τον καρπό της συλλογικής προσπάθειας όλων» Αναφορικά με τον σκοπό της μουσικής αυτής βραδυάς τονίζει: « Κάποια πράγματα στον αγώνα αυτό δεν γίνονται με λόγια αλλά με νότες. Θα είναι σαν τα παλιά πανηγύρια, θα κολυμπήσουμε μαζί στις ίδιες μελωδίες, θα χορέψουμε μαζί. Είναι αυτό το μαζί του αγώνα το οποίο απαιτεί ένα κόστος. Ακόμα και το να δώσεις το παρών στην συναυλία αυτή έχει ένα κόστος. Για τον καθένα είναι ξεχωριστό. Μόνο έτσι όμως συνειδητοποιεί κανείς τον αγώνα αυτό σαν δικό του »

«Θέλουμε να σπάσουμε την απομόνωση στην οποία επιχειρούν μεθοδευμένα τα ΜΜΕ να κλείσουν τον αγώνα μας. Πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια πίσω από την οποία κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός ο οποίος αποφασίζει είτε να κρατάει χαμηλά το θέμα της εξόρυξης και της καταστολής είτε να το αποσιωπά. Έτσι η συναυλία είναι ένα μέσο να δημοσιοποιήσουμε όσα έχουν συμβεί στον τόπο μας, μια πράξη συμπαράστασης, γνωστοποίησης συνεύρευσης ανθρώπων» συμπληρώνει ο Θανάσης Κρομμύδας και η Άννη καταλήγει «μετά την συναυλία κανείς δεν θα αναφέρεται πλέον σε ένα γαλατικό χωριό αλλά σε έναν κοινό αγώνα που συνδέει άτομα και συλλογικότητες απ`όλη την Ελλάδα σε όλα τα πεδία». Να σημειωθεί ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί βόλτα στο βουνό Κάκαβος προκειμένου οι αλληλέγγυοι να δουν και από κοντά τον τόπο που επιδιώκει να καταστρέψει η εταιρεία.
(Alterthess) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.