Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Πανελλαδική δημοσκόπηση για τις Σκουριές: 59% κατά (!!!), 29% υπέρ.

  Με πολύ μεγάλο ποσοστό, η απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων (59%), τάσσονται κατά των εξορύξεων χρυσού, που επιβάλει  η κυβέρνηση παρ' όλη την αντίθεση των κατοίκων της Χαλκιδικής, σύμφωνα με  την δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων VPRC, ενώ μόνο το 29 % τάσσονται υπέρ και 12% να δηλώνει άγνοια.
Επίσης με  συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες τάσσονται κατά του «λουκέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ. Το 65% των πολιτών δηλώνουν ότι διαφωνούν με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

 Παράλληλα τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησής της ενώ διαφωνούν και με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ/ΔΕΗ αλλά και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από ιδιώτες, όπως στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Την ίδια ώρα, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με κυβέρνηση και κόμματα. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Η ΝΔ βρίσκεται 2,5 μονάδες πίσω. Δείτε αναλυτικά το πρώτο μέρος της σφυγμομέτρησης της Vprc για το tvxs.gr.

«Όχι» στο λουκέτο της ΕΡΤ 

Η ΕΡΤ αποτελεί το θέμα των ημερών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Vprc θέτει στους πολίτες την ερώτηση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το 65% των πολιτών δηλώνει ότι διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Το 27%δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ Δεν Γνωρίζω απαντά το 3% των πολιτών. Ένα 5%απαντά Ούτε Διαφωνώ/Ούτε Συμφωνώ.

Διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις οι πολίτες

Σε μεγάλα ποσοστά οι πολίτες διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών για τη χώρα δημόσιων επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ το 59% μάλλον διαφωνεί ενώ το 31% μάλλον συμφωνεί. Το 9% απάντησε Δεν Γνωρίζω ενώ το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 64% των πολιτών μάλλον διαφωνεί, το 23% μάλλον συμφωνεί. Δεν Γνωρίζω απαντά το 12% ενώ το 1% των ερωτώμενων δεν απάντησε. Την ίδια ώρα, το 56% μάλλον διαφωνεί με τηνιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το 56% μάλλον συμφωνεί ενώ το 10% απάντησε Δεν Γνωρίζω. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (τουριστικού ενδιαφέροντος) το 59% μάλλον διαφωνεί ενώ το 29% μάλλον συμφωνεί. Δεν Γνωρίζω λέει το 11%. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
 Τέλος αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών το 51% των πολιτών δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί, το 37% μάλλον συμφωνεί ενώ το 11% απαντά Δεν Γνωρίζω. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Με 2,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ με 26,5% ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 14%. Κατόπιν ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό μόλις 7% αλλά και το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό. Έπονται Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6% των πολιτών.
 

Στο άλλο κόμμα περιλαμβάνονται: ΛΑΟΣ 1%, Δημιουργία Ξανά 1%, Οικολόγοι Πράσινοι 1%, Ένωση Κεντρώων 0,5%, ΕΠΑΜ 0,5%, Διάφορα άλλα: (Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κόμμα Πειρατών Ελλάδα, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κλπ) 2%.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται από 27,6% έως 30,4% ενώ της ΝΔ κυμαίνονται από 25,2% έως 27,8%.

Πάντως στο σύνολο του εκλογικού σώματος το 44% δηλώνει εκλογική προτίμηση, το12,9% δηλώνει αναποφάσιστο, το 31,5% δηλώνει ότι θα απείχε/θα έριχνε λευκό ή άκυρο στις εκλογές ενώ το 11,6% Δεν ξέρει/Δεν απαντά αναφορικά με την εκλογική του προτίμηση.
Πολιτικό τοπίο  
Στην ερώτηση αν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε σωστή η λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% απαντά σε σωστή.

Το 86% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας ενώ μόλις το 13% δηλώνει ικανοποιημένο. Από το 86%, το 63% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο ενώ το 23% λίγο ικανοποιημένο.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο «κανένας» λαμβάνοντας το συντριπτικό ποσοστό 60,2%. Ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό καταλληλότητας 15,4% ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 9,2%.

Αναφορικά με την εικόνα των κομμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει τις πιο θετικές εντυπώσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τα ελληνικά κόμματα.
Στην ερώτηση πιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο, το 12% απαντά το ΣΥΡΙΖΑ, το 11% απαντά τη ΝΔ, 3,5% συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή και 3,4% το ΚΚΕ. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ λέει το 8,6% των ερωτώμενων. Πάντως το συντριπτικό 51,6% απαντά κανένα κόμμα.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες σας, το 56,7% των πολιτών απαντά κανένα κόμμα. Το 12,3% απαντά η ΝΔ, ενώ το 10,2% απαντά το ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά το 59,5% απαντά κανένα κόμμα. Κατόπιν το υψηλότερο ποσοστό απαντά το ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 10,1% και ακολουθεί δεύτερη η ΝΔ με 9,6%.
ΠΗΓΗ: TVXS

3 σχόλια:

 1. ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ/ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ[ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ] ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΤΙ ΕΙΜΑΙ? ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΣΥΡΙΖΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΛΕΓΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Που ακριβώς είδατε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται "κατά των εξορύξεων χρυσού, που επιβάλει η κυβέρνηση παρ' όλη την αντίθεση των κατοίκων της Χαλκιδικής"!!!

  Συγνώμη αλλά όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς ανάγνωση άλλο καταλαβαίνει απ' αυτό που γράφετε. Ή παραπληροφορείτε σκοπίμως ή απλώς δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε τα κείμενα ή δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε.

  Το (κάκιστα διατυπωμένο) ερώτημα της δημοσκόπησης είναι αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας (Σκουριές, Πετρέλαια). Το 59% λοιπόν διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, άποψη που προφανώς δεν σημαίνει ότι διαφωνούν και με με την εξόρυξη ή αξιοποίησή του!!!

  Αναρωτιέμαι μάλιστα, με τον άθλιο τρόπο που είναι διατυπωμένη η ερώτηση και μπλέκει βούρτσες με ..., που βρέθηκε το 29% που απαντάει θετικά στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

  Κρίμα για άλλη μια φορά σύντροφοι. Κάποτε κάναμε σημαία μας την αντίσταση στους δογματισμούς και τον ανοιχτό διάλογο. Τώρα στα γεράματα κάποιοι φόρεσαν παρωπίδες και παραμορφωτικούς φακούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμβαίνουν δύο πράγματα. 1.Ο ορυκτός πλούτος είναι ιδιωτικοποιημένος και μάλιστα στην περίπτωση της Χαλκιδικής με τους χείριστους όρους που θα μπορούσαν να υπάρξουν και 2) Το 59% διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου. Το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του. Το 59% είναι εναντίον αυτής της συγκεκριμένης εξόρυξης με τον τρόπο που γίνεται. Μα δεν συζητούμε θεωρητικά. Ερευνούμε την αντίθεση της κοινωνίας σε αυτήν την συγκεκριμένη εξόρυξη και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη. Αυτά που λέτε είναι άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε. Αν στο μακρινό μέλλον προκύψει ότι το ίδιο το κράτος θέλει να αναλάβει να κάνει τις εξορύξεις στην περιοχή, έ τότε να ξανακάνουμε δημοσκόπηση για να δούμε τι θέλει ο κόσμος για την τότε συγκεκριμένη εξόρυξη, με τους τότε συγκεκριμένους όρους. Ας μην ξεχνούμε και την δημοσκόπηση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που βάζει το ζήτημα συγκεκριμένα για τις Σκουριές και το αποτέλεσμα είναι 46% κατά της εξόρυξης και υπέρ των αντιδράσεων των κατοίκων. Τι πιο ξεκάθαρο.

   Διαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.