Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

OΙ "κόκκινες γραμμές" των «πρωτοκλασάτων» στον Γ. Μπουτάρη!


«Σύννεφα» μαζεύονται και πάλι πάνω από την ομάδα Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ένας σημαντικός αριθμός στελεχών και συμβούλων φέρεται να έχει βάλει στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης «προθεσμία» έως τα τέλη Ιουνίου να ξεκαθαρίσει τη στάση του σχετικά
με τρία κομβικά ζητήματα, που θεωρούν άρρηκτα δεμένα με την πορεία της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη έως τις εκλογές του 2014:
-Να σταματήσει «με το μαχαίρι» κάθε επαφή με τη ΝΔ για να αποσπάσει τη στήριξή της.
-Να αποπέμψει από τον «σκληρό πυρήνα» των στελεχών της παράταξης τον αντιδήμαρχο Χασδάι Καπόν, που για σημαντικό τμήμα της παράταξης θεωρείται «κόκκινο πανί».
-Να ξεκαθαρίσει δημόσια και να εγγυηθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος τον Ιούνιο του 2014, «ό,τι κι αν συμβεί».
Μάλιστα, τα στελέχη που έχουν θέσει αυτά τα θέματα στο δήμαρχο, αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρούν τα δύο πρώτα ζητήματα «κόκκινες γραμμές» για την «Πρωτοβουλία», χρησιμοποιώντας στις κατ' ιδίαν συζήτήσεις τους ακόμη και τη φράση «casus belli», σχετικά με τη στάση του κ. Μπουτάρη πάνω σε αυτά!

Το «φλερτ» με τη ΝΔ
Η υπόθεση των επαφών με τη ΝΔ, δεν είναι παλιά. Στην «Πρωτοβουλία» έμαθαν σχεδόν άμεσα τις επαφές που έκανε στις αρχές του έτους ο κ. Μπουτάρης με τη Συγγρού, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή της, ως υπερκομματική υποψηφιότητα για τη δημαρχία. Η αντίδραση κορυφαίων στελεχών, που προέρχονται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, ήταν εξαρχής έντονη και διαμηνύθηκε «σε όλους τους τόνους στο περιβάλλον του δημάρχου πως η "Πρωτοβουλία" είναι μια παράταξη με προοδευτικό ιδεολογικό προσανατολισμό, παντελώς ξένο προς αυτόν "ειδικά της ΝΔ του Σαμαρά"», όπως ειπώθηκε.
Το κάκιστο κλίμα ανάμεσα σε αυτούς τους συμβούλους και το δήμαρχο αμβλύνθηκε μόνο όταν το περιβάλλον του πρωθυπουργού ξέκοψε κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη υποστήριξη προς το νυν Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ύστερα και από τις σφοδρότατες αντιδράσεις των τοπικών «γαλάζιων». Ωστόσο, κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» φαίνεται πως έμαθαν ότι ο δήμαρχος επιμένει στην προσπάθειά του να ρίξει γέφυρες με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και ορισμένοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη, για το προσυνέδριο της ΝΔ, έχουν τεθεί «σε κατάσταση συναγερμού».

Οι «δύο γύροι» του 2014
Οι (πολλοί) πολέμιοι μιας προσέγγισης της «Πρωτοβουλίας» με τη ΝΔ, κατά πληροφορίες, έχουν ήδη επισημάνει στον κ. Μπουτάρη ότι η αναμέτρηση για το Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι και το επόμενο καλοκαίρι «δύο γύρων» κι ότι η Πρωτοβουλία, αν θέλει και να μπει στο δεύτερο γύρο, δεν πρέπει να «διώξει» ψηφοφόρους της με μια σύμπραξη με τη ΝΔ και, φυσικά, αν θέλει να κερδίσει οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες όσμωσης με τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων προοδευτικών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν το δήμο. Ειδικά καθώς εκτιμούν ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και στις δημοτικές εκλογές μια εκτόξευση ανάλογη των εθνικών αναμετρήσεων του 2012.
Λέγεται, επίσης, ότι έχουν απευθύνει προειδοποίηση πως «αν δεν στείλουμε άμεσο και σαφές μήνυμα ότι είμαστε ο κορμός και ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στην πόλη, ίσως τεθεί σε κίνδυνο ακόμη κι η είσοδός μας στο δεύτερο γύρο»!
Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στελέχη που κινούνται στο χώρο της ΔΗΜΑΡ (η οποία, υπενθυμίζουμε, στήριξε την παράταξη Μπουτάρη), έθεσαν όλα αυτά τα ζητήματα στον Φώτη Κουβέλη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι, δε, θεωρούν τη δήλωσή του στο δημαρχείο ότι για τα χρίσματα αρμόδιες είναι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ως επισήμανση ότι οι προβληματισμοί αυτοί των στελεχών πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους.

Η υπόθεση Καπόν
Για την «κόντρα» κορυφαίων στελεχών με τον μέχρι πρότινος παντοδύναμο Αντιδήμαρχο Οικονομικών και σήμερα Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, έχουν γραφτεί ήδη πάρα πολλά. Από τα τέλη του 2012 πρωτοκλασάτα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» είχαν στείλει στον Γ. Μπουτάρη το μήνυμα «ή αυτός η εμείς», καταλογίζοντάς του ότι με διάφορες κινήσεις στο παρελθόν (υπόθεση Αλλατίνη, πεζοδρόμηση τμήματος της Πρ. Κορομηλά, «ευνοϊκή» για τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο κατάθεση στη δίκη της υπεξαίρεσης κ.ά.) ο κ. Καπόν, «θάμπωσε» βασικά προτάγματα της «Πρωτοβουλίας», όπως η διαφάνεια στη διοίκηση και ο εξοβελιοσμός της λογικής των «ημετέρων».
Ο δήμαρχος, τόσο στον ορισμό των αντιδημάρχων στις αρχές του 2013 όσο και μετέπειτα, προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες, στέλνοντας ωστόσο ταυτόχρονα το μήνυμα ότι αυτός αποφασίζει κι ότι «όποιος δημιουργεί προβλήματα θα... φάει το κεφάλι του». Παρόλα αυτά, η απειλή ότι σε περίπτωση που ο κ. Καπόν συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράταξη καθ' οδόν προς τις εκλογές, μπορεί να υπάρξουν ακόμη και αποχωρήσεις στελεχών, έως και άλλη δημαρχιακή υποψηφιότητα, δεν έχει αποσυρθεί ποτέ από το τραπέζι!

Απολογισμός
Με όλα τα προαναφερθέντα δεδομένα, ίσως έχει πολλαπλές αναγνώσεις το τρίτο «αίτημα» του συγκεκριμένου τμήματος της ομάδας Μπουτάρη προς το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη δημαρχία «βρέξει χιονίσει».
Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής ο κ. Μπουτάρης διαβεβαιώνει παντού ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και δεν έχει αφήσει υπονοούμενα ότι κάνει «δεύτερες σκέψεις». Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη που πιέζουν τον κ. Μπουτάρη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε όλα τα ζητήματα θεωρούν ότι αυτό θα πρέπέι να έχει γίνει «λίγο πριν, λίγο μετά» τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2012, που προβλέπεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.
Ιωάννης Τσώχος - Egnatiapost

2 σχόλια:

  1. Και να κατέβει για δήμαρχος αυτη τη φορά δεν εχει καμία ελπίδα - όλοι εμείς που τον στηρίξαμε ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε τώρα, όχι πια κουτόχορτο. Η πόλη δεν ήταν ποτέ σ'αυτό το χάλι. Να βρεθεί μια λύση για τα μεταλλεία άμεσα. Ξεφτίλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σταματήσει ο Μπουτάρης να κουβαλάει νερό στο μύλο της ΝΔ και της συγκυβέρνησης της συμφοράς. ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ. Οι σύμβουλοί του γιατί εξακολουθούν να τον χαϊδεύουν και δεν τον ταρακουνάνε να συνέλθει; Να ξέρουν πως η ευθύνη της απάθειας θα χρεωθεί σε όλους ανεξαιρέτως για την περίεργη ανοχή τους...
    Πολυγυρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.