Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Η Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη για τον Πολιτισμό και παρά τα λάθη του Μηταφίδη.

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.
Αρκετά τα λάθη του υποψήφιου δήμαρχου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, μεταξύ των οποίων δεν άφησε να ανθίσουν στην παράταξή του "νέα λουλούδια" και να συγκροτηθεί μια δυναμική παράταξη που τώρα θα είχε πολλούς διαδόχους να προτείνει. Ούτε άσκησε δυναμική αντιπολίτευση. Δεν αναδείχτηκαν οι ανεπάρκειες  του νεοφιλελεύθερου "κεντροαριστερού" και θαυμαστή των Σαμαρά και Τζιτζικώστα (όλα τάχει ο μπαξές) Μπουτάρη που δεν φρόντισε την πόλη στην καθημερινότητά της (κι ας μην το καταλαβαίνουν λόγω πλήρους ενσωμάτωσης στο "δημαρχιακό σύστημα" οι "Πρωτοβουλιακοί"). Μετά από 2,5 χρόνια π.χ οι τουαλέττες βρώμικες ή κλειστές, το κυκλοφοριακό
και τα τραπεζάκια είναι μια αηδία και πολλά άλλα), ούτε έκανε την υπέρβαση (ο Μπουτάρης) στην κοινωνική πολιτική όπου οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πια "φοβερές". Μια πλήρης άνοια  για το πρόγραμμα της "Πρωτοβουλίας" δηλαδή. Τα καλά που έκανε (και υπάρχουν) είναι ήσσονος σημασίας και δεν αναιρούν την διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί με την εκλογή του, ούτε είναι της ίδιας βαρύτητας με αυτά που δεν έγιναν και που ήταν το ζητούμενο για την πόλη. Πως θα αλλάξει η νοοτροπία των θεσσαλονικιών για την οποία κόπτεται ο Μπουτάρης και την οποία ενισχύει πολλές φορές ο ίδιος με τις πράξεις του;
Όμως η παράταξη "Ανοιχτή πόλη" με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη θεωρώ ότι θα δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα που λόγω καταστροφής των κοινωνικών δομών από την ακροδεξιά, χαζή και υποτελή σε συμφέροντα κυβέρνηση (με την οποία ο Μπουτάρης ταυτίστηκε) είναι τα επείγοντα και τα πιο αναγκαία για την περίοδο που ζούμε.. Επίσης δεν θα κάνει πλάτες σε μεγαλοσυμφέροντα όπως στα καταστροφικά μεταλλεία χρυσού και θα είναι δυναμική, σε αντίθεση με τον σχεδόν ανύπαρκτο Μπουτάρη στα σημαντικά  θέματα, όπως το SOSτε το νερό της πόλης. Αλλά έχουμε καιρό για να τα πούμε αναλυτικότερα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι θέσεις της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» για τον Πολιτισμό παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού από το χώρο του Πολιτισμού. Τους υποψηφίους παρουσίασε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», υποψήφιος Δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσφορά τους στον Πολιτισμό, τονίζοντας ότι ανάλογη θα είναι η προσφορά τους και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους:

Γιώργο Γιακουμίδη - φωτογράφο
Έκτορα Καλούδη - ηθοποιό ΚΘΒΕ
Μαρία Μπαλτατζή- θεατρολόγο
Αυγή Προγκίδη- χορογράφο
Όλγα Σακαλή- μουσειολόγο
Σε ό,τι αφορά την Τέχνη και τον Πολιτισμό η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Βασική αρχή αυτού του σχεδίου είναι ότι ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό που στις συνθήκες της σημερινής κρίσης οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το υπερασπιστούμε από τη μνημονιακή επίθεση που δέχεται μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία).
Τα κεντρικά σημεία του προγράμματος, το οποίο  παρουσίασαν οι μουσειολόγος Ολγα Σακαλή, η σκηνοθέτρια Χρύσα Τζελέπη και ο καθηγητής Α.Π.Θ Αλέξανδρος Μπαλτζής είναι τα εξής:

Διάσωση της ιστορικής μνήμης της πόλης για όλες τις ιστορικές περιόδους της (ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική, μεσοπολεμική και σύγχρονη).
Διάσωση-αξιοποποίηση των μνημείων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (Αλλατίνη, Υφανέτ, Αλυσίδα, Αποθήκες ΟΛΘ) για τη στέγαση καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρων δράσης.
Αντιμετώπιση της συνεχούς συρρίκνωσης των μουσείων σύγχρονης τέχνης που λόγω του νομικού καθεστώτος τους (ΝΠΙΔ) κινδυνεύουν να καταργηθούν, να συγχωνευτούν μέχρι και να εκχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη).
Συνεργασία του Δήμου με τα κρατικά μουσεία (Αρχαιολογικό και Βυζαντινό), ώστε να αποτελέσουν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλους τους πολίτες.
Στήριξη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Επαναλειτουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης.
Επιδότηση εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων από το Δήμο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Εύρεση λύσης του στεγαστικού προβλήματος της ιστορικής σημασίας για την πόλη “Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης”.
Αξιοποίηση του θεάτρου Άνετον για την παρουσίαση του έργου των μικρών, αλλά σημαντικών θεατρικών σχημάτων της πόλης.
Υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Παραχώρηση ανεκμετάλλευτων δημόσιων κτηρίων σε καλλιτέχνες για να στεγάσουν τα εργαστήριά τους.
Αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.
Επαναλειτουργία των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου που καταργήθηκαν λόγω των μνημονίων και της εφαρμογής του Καλλικράτη (εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, φωτογραφίας, χορού κτλ)
 Αξιοποίηση των σχολικών χώρων για δημιουργικές δράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου σε ομάδες πολιτών, φορείς και συλλογικότητες κάτω από την ιδέα “φτιάξε τη δική σου εκπομπή” καθώς οι δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες πρέπει να ανήκουν σε όλους τους δημότες.
Ουσιαστική επανασύνδεση του ελληνικού κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με επαναφορά του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αξιοποίηση των κινηματογραφικών αιθουσών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για την προβολή ελληνικών ταινιών της πρόσφατης παραγωγής.
Δημιουργία πόλου παραγωγής οπτικοακουστικών έργων (ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικού προγράμματος) με διαδημοτική συνεργασία των δήμων της πόλης και άλλων φορέων.
Δημιουργία αρχείου οπτικοακουστικών έργων και μουσικής των δημιουργών της πόλης που θα ανήκει στις βιβλιοθήκες του δήμου.
Θεσμοθέτηση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στις 29 Απριλίου και στήριξη του φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων.
Ενεργοποίηση του χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης ως ζωτικού φορέα Πολιτισμού.
Δωρεάν πρόσβαση των ανέργων και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος.

Ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς στην εισήγησή του άσκησε κριτική στα πολιτιστικά πεπραγμένα της διοίκησης Μπουτάρη και ιδίως στο τέλμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, των Δημητρίων και στην κενότητα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Κατέληξε, λέγοντας: «Πάνω απ´ όλα δεν άλλαξε τίποτα στον καθημερινό μας πολιτισμό. Στα σκουπίδια μας, στα σλάλομ που απαιτούνται για να διασχίσεις την Τσιμισκή των τριπλοπαρκαρισμένων, στην αυθαίρετη κατάληψη των διαβάσεων και των ποδηλατοδρόμων. Τελικά δεν έχουμε μια Θεσσαλονίκη ’’αλλιώς’’, αλλά τη Θεσσαλονίκη μια απ´ τα ίδια, όπως επί τρεις δεκαετίες τώρα την κατάντησαν οι ανέμπνευστοι και άτολμοι κυβερνήτες της".
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Τσολακίδης.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου για την παρουσίαση των θέσεων της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την ανατροπή του μνημονίου και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο στην εποχή της κρίσης, είχαν παρουσιαστεί οι πρώτοι υποψήφιοι από το χώρο των κινημάτων:
Δήμητρα Θωμά, επισφαλώς εργαζόμενη
Δημήτρης Κουματσιούλης, εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ
Χρήστος Ξεφτέρης, εργαζόμενος της ΕΛΒΟ
Ζώης Πολυζωίδης, εργαζόμενος της ΕΥΑΘ
Αθηνά Τέσκου, μέλος της Κίνησης Χωρίς Μεσάζοντες

Το ρεπορτάζ είναι αναδημοσίευση από: Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.