Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επιχείρηση "σκούπα" του Δήμου σε κύκλωμα "πειρατείας" ανακυκλώσιμων υλικών.



Επιχείρηση-σκούπα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου  της «πειρατείας» των μπλε κάδων και της απελευθέρωσης-ευταξίας των κοινόχρηστων χώρων που μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες  παράνομης διαμονής,
πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά χθές Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή πλησίον του Μεγάρου Μουσικής και του Ποσειδώνιου Αθλητικού κέντρου.
Στην εξόρμηση συμμετείχαν κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας, οργανικές μονάδες της Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και  απόσπασμα ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ την επιχείρηση, συντόνιζαν οι Αντιδήμαρχοι, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα και Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. 
Κατά τη διάρκειά της αιφνιδιαστικής εξόρμησης, διενεργήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ  έλεγχος στοιχείων στους οικονομικούς μετανάστες που διέμεναν σε αυτοσχέδια πρόχειρα και ετοιμόρροπα υπαίθρια καταλύματα, τα οποία μετά την αποχώρησή τους, κατεδαφίστηκαν. Όπως διαπιστώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο είχε συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος απορριμμάτων,  ακαθαρσίες και πλήθος τρωκτικών, ενώ οι συνθήκες αποτελούσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς ο παρακείμενος χώρος χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε σε γενική εκκαθάριση του χώρου και με τη συνδρομή ειδικού συνεργείου που διέθετε φορτωτή, δύο φορτηγά αυτοκίνητα και τρία  δορυφορικά μικρά φορτηγά, πραγματοποιήθηκε αποκομιδή των απορριμμάτων. Συνολικά συγκεντρώθηκαν τρεις τόνοι απορριμμάτων τα οποία καταστράφηκαν στο σπαστήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και 1,5 τόνος ανακυκλώσιμων υλικών που θα οδηγηθούν προς ανακύκλωση. 

Η επιχείρηση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά κοινών εξορμήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών Καθαριότητας σε διαρκή επαφή -όπως και για άλλα ζητήματα- με το ΣΔΟΕ και με στόχο την πάταξη παραβατικών συμπεριφορών εις βάρος του Δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης όπως οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών, σημείωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα και πρόσθεσε:
«Επιδίωξη μας είναι να πάψουν να υπάρχουν στην πόλη μας τριτοκοσμικές εικόνες περιφερόμενων ανθρώπων που αφαιρούν υλικά από τους κάδους ανακύκλωσης, τα συσσωρεύουν άτακτα σε χώρους όπου δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής με κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και επιπλέον ενισχύουν την παραοικονομία».   
Πράξεις παραβατικής δραστηριότητας που ενισχύουν τη «μαύρη» οικονομία όπως η κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών με τα γνωστά πολλαπλά ποινικά και οικολογικά προβλήματα, εξαπλώνονται δυστυχώς  σε πολλά σημεία σε όλη την πόλη ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντείνεται, καθώς με την  αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων για την διαμονή των παραβατών δημιουργείται μια κατάσταση η οποία δεν αρμόζει στην πόλη, δυσκολεύει την καθαριότητα των δημόσιων χώρων και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγιεινή και ασφάλεια.
Επιπλέον σημείωσε: «με συντονισμένες ενέργειες και την συνεργασία των δημοτών την οποία επιζητούμε για την καταγραφή χώρων δραστηριοποίησης των επαιτών, θα συνεχιστεί η προσπάθεια αποκατάστασης και ευταξίας. Με την εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος το επόμενο διάστημα δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργούνται αυτές οι  τριτοκοσμικές εικόνες».
Η εκκαθάριση του συγκεκριμένου σημείου αποτελούσε  αίτημα των κατοίκων της περιοχής λόγω του κινδύνου σε βάρος της Δημόσιας Υγείας αλλά και υποβάθμισης της περιοχής. Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική εξυγίανση του χώρου και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρασίνου και Ελευθέρων χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν έργα ανάπλασης, πρασίνου  και ένταξης στον αστικό ιστό προς χρήση των δημοτών.