Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Θεσσαλονίκη: Στο στρατόπεδο Π. Μελά τα αρχαία που «βρήκε» το μετρό

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Οι υποψήφιοι εγκληματίες Στ. Σιμόπουλος,  Λίνα Μενδώνη και Κωνσταντίνος Ζέρβας  επιστρέφουν στον τόπο του αποτυχημένου εγκλήματος...



Άνθρωποι χωρίς όραμα για την πόλη, θα έκριναν την διατήρηση ή την καταστροφή της μοναδικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Ότι δεν μπόρεσαν  να καταστρέψουν οι Σαρακηνοί, ανέλαβαν να το κάνουν κάμποσους αιώνες μετά, με μια ανεξήγητη εμμονή, που μας κάνει καχύποπτους για τον σκοπό της.

Επτά στρέμματα και δύο μεγάλα κτίρια από το στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προ-κειμένου να στεγαστούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές στο σταθμό Βενιζέλου λόγω της κατασκευής του μετρό. 

Τα αρχαία που έχουν αποσπασθεί από το σημείο όπου βρέθη-καν, θα εκτίθενται εν υπαίθρω ενώ για τα πλέον ευπαθή προ-βλέπονται στέγαστρα.
Όσο για τα κτίρια θα χρησιμεύσουν ως αποθήκες, κυρίως, των ευρημάτων και ως εργαστήρια συντήρησης. Παράλληλα όμως κάποιες από τις αίθουσες θα είναι και επισκέψιμες για το κοινό.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακόμη ένα χρυσό στεφάνι, το ένατο στη σειρά στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου στα δυτικά του βόρειου λιμανιού της πόλης.
Το στεφάνι, που αναπαριστά κλαδιά ελιάς, χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και βρισκόταν σε μία γυναικεία ταφή.
Αυτή η θετική για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης εξέλιξη προέκυψε ύστερα από συνεργασία των γενικών γραμματέων τριών υπουργείων, του κ. Στ. Σιμόπουλου από το υπουργείο Ανάπτυξης, του κ. Αντώνη Οικονόμου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της κυρίας Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από συναντήσεις με τους επικεφαλής του Γ΄ Σώματος Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες εφόρους Αρχαιοτήτων, κυρίες Χρυσάνθη Μαυροπούλου και Βασιλική Μισαηλίδου.
Η υπογραφή της παραχώρησης μάλιστα πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Ενδιαφέρον είναι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο πρόκειται να καταλήγει η διαδρομή του μετρό, το οποίο θα διευκολύνει έτσι και τους επισκέπτες στον νέο εκθεσιακό χώρο που αναμένεται να συντελέσει στην αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης.
Άλλωστε τα αρχαία θα φαίνονται και από τον δρόμο – τα μεγαλύτερα τουλάχιστον – προσκαλώντας το κοινό να τα δει και από κοντά.
Άμεσα εξάλλου αρχίζει η μελέτη για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνον ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μεταφορά των ευρημάτων της βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ρωμαϊκός μαρμάρινος δρόμος των 75 μέτρων, που αποκαλύφθηκε σε βάθος οκτώ μέτρων στον σταθμό «Βενιζέλος»
ΒΗΜΑ (28 - 01 - 2013)

Απόσπασμα από τη επόμενη δημοσίευση: 
Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας αρθρογραφούσε τότε σχετικά, κατακεραυνώ-νοντας, «τοπικούς φορείς, ακτιβιστές, επαΐοντες και μη», όσους ως «ταγοί της διατήρησης της πολιτιστικής και αρχαιολογικής μας κληρονομιάς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι 140 εκατομμύρια ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές (ή το 15% του προϋπολογισμού του) είναι αρκετά.
Ότι στην πόλη δεν χρειάζονται άλλα 13 μουσεία (στα ήδη 30 υπάρχοντα!) με οποιοδήποτε κόστος σε χρόνο και χρήμα». (Άρθρο του τον Μάρτιο του 2014).
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν πάντοτε επιφυλακτικός στις ανασκαφές. «Ας συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι δεν κάνουμε αρχαιολογική έρευνα, αλλά κατασκευάζουμε μετρό», έλεγε με ένταση στο δημοτικό συμβούλιο στις 10 Οκτωβρίου 2012.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα αφήσουμε την πόλη να γυρίσει σε νοοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών;