Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Προς τον κ. Νικηφορίδη και τον κ. Ζέρβα: Επισημάνσεις για τη νέα παραλία

Κύριε Νικηφορίδη, διάβασα σε ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας  για την καταγραφή των προβλημάτων της νέας παραλίας που θα δώσετε στον νέο Δήμαρχο της πόλης κ. Ζέρβα


Νομίζω ότι πρέπει να τεθούν όλα, ακόμη και αυτά που δεν αφορούν τη καλή συντήρηση της αλλά την εικόνα της και την προστασία των επισκεπτών της από κάθε είδους ρύπανση: αισθητική, ηχητική κλπ. Είναι ο μοναδικός χώρος στην πόλη όπου θα έπρεπε να μπορεί ο καθένας να χαλαρώσει και να την απολαύσει Πρέπει να ισχύουν δικαιώματα  και να προφυλάσσονται οι επισκέπτες της. 

Συμβάλλοντας, θα αναφέρω τα εξής:

Ι) Σημαντική είναι η κακοποίηση της από την ανεξέλεγκτη δράση:

1)Των μικροπωλητών.Η άθλια εικόνα των μίνι μάρκετ των μικροπωλητών πρέπει να εκλείψει.  
Ας δούμε και ειδικότερα τα προβλήματα που δημιουργούνται:
α) Οι ηλεκτρογεννήτριες τους που είναι ότι πιο άθλιο για τους περιπατητές. Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην πιο καθυστερημένη χώρα. Να απαγορευτούν αμέσως.
β) Βρίσκονται κοντά στα μέρη όπου υπάρχει ο πολύς κόσμος: Λευκός Πύργος, Ομπρέλες, Μακεδονία Παλλάς. Δεν μπορώ να φανταστώ να συμβαίνουν αυτά έξω από το Λούβρο. Τα μνημεία πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει να οριστεί ο χώρος γύρω απ΄ το καθένα όπου μέσα σ’ αυτόν  θα απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες εκτός από τις καθαρά καλλιτεχνικές. Να καθοριστεί ακριβώς το σημείο που θα είναι συνδεδεμένο με την άδεια τους.
γ) Μόνο ένας πάγκος για κάθε έναν και όχι για κάθε μέλος της οικογένειας τους που δημιουργεί έτσι μίνι μάρκετ δ) Κάθε μικροπωλητής έχει και ένα κασετόφωνο και έχει μουσική κακής ποιότητας και πολύ δυνατά.
ε) Πόσες από τις καντίνες έχουν άδεια για την παραλία; Μπορεί να έρχονται και από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης; Το θέμα των ηλεκτρογεννητριών αφορά και αυτές. Μπορούν να βγάζουν ψησταριές έξω και να τσικνίζει όλη η παραλία;
2)Τα καραβάκια. Όχι η παρουσία τους αλλά το ότι στην προκυμαία έξω από αυτά βγάζουν διαφημιστικά μπάνερ, τραπεζοκαθίσματα, βαρέλια που αντί για κρασί έχουν και έναν αρχαίο Μακεδόνα, ότι έχουν δυνατή μουσική κλπ. Πολύ κιτς ιστορία. Επίσης ότι να  υπάρχουν θέσεις ειδικά καθορισμένες και προσαρμοσμένες  για να «δένουν» για να μην καταστρέφουν  τις σανίδες από τον ξύλινο διάδρομο
3) Των μουσικών. α) Να μην υπάρχουν «μουσικοί» με κασετόφωνα, στυλ σκυλάδικων. Πρέπει να είναι καλλιτέχνες και να παίζουν οι ίδιοι μουσικά όργανα, β) Να καθοριστεί η ένταση της μουσικής τους: Χωρίς ενισχυτές ή τέλος πάντων με πολύ λίγα ντεσιμπέλ.  Δεν μπορεί να ακούγεται στον Λευκό Πύργο ο μουσικός που παίζει στις ομπρέλες. Και όμως συμβαίνει.

ΙΙ) Οι τουαλέτες α) στον χώρο της νέας παραλίας είτε δεν λειτουργούν, είτε είναι σε κακή κατάσταση

β) του Λευκού Πύργου είναι ντροπή για την πόλη μας. Θεωρώ ότι η κατάσταση στις τουαλέτες, δημόσιες ή ιδιωτικές, είναι το μέτρο του πολιτισμού της πόλης. Πλησιάζοντας στα 2-3 μέτρα από την είσοδο τους σε πιάνει μια αβάσταχτη μπόχα που σε ωθεί προς τα πίσω. Μπαίνοντας μέσα κρατάς την αναπνοή σου όσο αντέχεις και βλέπεις: Τίποτε δεν λειτουργεί: τουαλέτες, καζανάκια, βρύσες. Ούτε λόγος φυσικά για χαρτί, και σαπούνι.
Το 100% των τουριστών επισκέπτεται την περιοχή του Λευκού Πύργου και μάλιστα για τα λεωφορεία είναι η πρώτη στάση και η πρώτη χείριστη εικόνα της πόλης. Πριν από αρκετά χρόνια είχα γράψει τα ίδια  απευθυνόμενος στον κ. Παπά υπεύθυνο του Δήμου γι αυτές.  Η απάντηση του ήταν ότι ετοιμάζουν σχέδια για ανακατασκευή και αναβάθμιση των τουαλετών της πόλης κλπ. Εντελώς εκτός θέματος. Και μέχρι το τότε που δεν έχει έρθει ακόμη; Η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και πολλά χρόνια αν δεν χειροτέρεψε.

Γενικά:Τώρα με τις άδειες που έχουν δοθεί για τη λειτουργία των «αναψυκτηρίων» πρέπει να απαγορευτεί οποιαδήποτε δραστηριότητα μικροπωλητών που  δρα αθέμιτα απέναντι τους, έτσι χωρίς κόστος που είναι. Η εικόνα αυτή δυσφημίζει και την πόλη μας στους επισκέπτες και δρα αρνητικά για τον τουρισμό της. Θέση μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει η αδειοδότηση των μικροπωλητών και να τους δίνεται επίδομα παιδιών όπου χρειάζεται. Αυτοί και οι άδειες των περιπτέρων είναι απομεινάρια μιας παλιάς εποχής. Ή τουλάχιστον να μπει μια τάξη σε αυτό το άθλιο τοπία που καταρρακώνει την εικόνα και λειτουργία της πόλης μας.




Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Θεσσαλονίκη: Στο στρατόπεδο Π. Μελά τα αρχαία που «βρήκε» το μετρό

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Οι υποψήφιοι εγκληματίες Στ. Σιμόπουλος,  Λίνα Μενδώνη και Κωνσταντίνος Ζέρβας  επιστρέφουν στον τόπο του αποτυχημένου εγκλήματος...



Άνθρωποι χωρίς όραμα για την πόλη, θα έκριναν την διατήρηση ή την καταστροφή της μοναδικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Ότι δεν μπόρεσαν  να καταστρέψουν οι Σαρακηνοί, ανέλαβαν να το κάνουν κάμποσους αιώνες μετά, με μια ανεξήγητη εμμονή, που μας κάνει καχύποπτους για τον σκοπό της.

Επτά στρέμματα και δύο μεγάλα κτίρια από το στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προ-κειμένου να στεγαστούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές στο σταθμό Βενιζέλου λόγω της κατασκευής του μετρό. 

Τα αρχαία που έχουν αποσπασθεί από το σημείο όπου βρέθη-καν, θα εκτίθενται εν υπαίθρω ενώ για τα πλέον ευπαθή προ-βλέπονται στέγαστρα.
Όσο για τα κτίρια θα χρησιμεύσουν ως αποθήκες, κυρίως, των ευρημάτων και ως εργαστήρια συντήρησης. Παράλληλα όμως κάποιες από τις αίθουσες θα είναι και επισκέψιμες για το κοινό.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακόμη ένα χρυσό στεφάνι, το ένατο στη σειρά στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου στα δυτικά του βόρειου λιμανιού της πόλης.
Το στεφάνι, που αναπαριστά κλαδιά ελιάς, χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και βρισκόταν σε μία γυναικεία ταφή.
Αυτή η θετική για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης εξέλιξη προέκυψε ύστερα από συνεργασία των γενικών γραμματέων τριών υπουργείων, του κ. Στ. Σιμόπουλου από το υπουργείο Ανάπτυξης, του κ. Αντώνη Οικονόμου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της κυρίας Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από συναντήσεις με τους επικεφαλής του Γ΄ Σώματος Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες εφόρους Αρχαιοτήτων, κυρίες Χρυσάνθη Μαυροπούλου και Βασιλική Μισαηλίδου.
Η υπογραφή της παραχώρησης μάλιστα πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Ενδιαφέρον είναι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο πρόκειται να καταλήγει η διαδρομή του μετρό, το οποίο θα διευκολύνει έτσι και τους επισκέπτες στον νέο εκθεσιακό χώρο που αναμένεται να συντελέσει στην αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης.
Άλλωστε τα αρχαία θα φαίνονται και από τον δρόμο – τα μεγαλύτερα τουλάχιστον – προσκαλώντας το κοινό να τα δει και από κοντά.
Άμεσα εξάλλου αρχίζει η μελέτη για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνον ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μεταφορά των ευρημάτων της βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ρωμαϊκός μαρμάρινος δρόμος των 75 μέτρων, που αποκαλύφθηκε σε βάθος οκτώ μέτρων στον σταθμό «Βενιζέλος»
ΒΗΜΑ (28 - 01 - 2013)

Απόσπασμα από τη επόμενη δημοσίευση: 
Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας αρθρογραφούσε τότε σχετικά, κατακεραυνώ-νοντας, «τοπικούς φορείς, ακτιβιστές, επαΐοντες και μη», όσους ως «ταγοί της διατήρησης της πολιτιστικής και αρχαιολογικής μας κληρονομιάς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι 140 εκατομμύρια ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές (ή το 15% του προϋπολογισμού του) είναι αρκετά.
Ότι στην πόλη δεν χρειάζονται άλλα 13 μουσεία (στα ήδη 30 υπάρχοντα!) με οποιοδήποτε κόστος σε χρόνο και χρήμα». (Άρθρο του τον Μάρτιο του 2014).
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν πάντοτε επιφυλακτικός στις ανασκαφές. «Ας συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι δεν κάνουμε αρχαιολογική έρευνα, αλλά κατασκευάζουμε μετρό», έλεγε με ένταση στο δημοτικό συμβούλιο στις 10 Οκτωβρίου 2012.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα αφήσουμε την πόλη να γυρίσει σε νοοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών;

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Graffiti: Η Ζωγραφική + Η Μπροσούρα + Η Γλώσσα έξω...

Η χαώδης αυτή τέχνη θα 'πρεπε να μας βγάζει τη γλώσσα κατάματα,


από έναν πρώην άσχημο τοίχο εκεί ψηλά (πάνω από τις στέγες χαμηλότερων όμορφων κτιρίων) σε μια όμορφη πλατεία π.χ Αγίας Σοφίας όπου έχεις το δικαίωμα να βλέπεις και κάτι άλλο εκτός από τις βιτρίνες των καταστημάτων...


Μια αντίθεση ανάμεσα στο καθώς πρέπει και στο όπως δεν πρέπει.


Μια αντίθεση δημιουργική, που θες δεν θες θα τη σκεφτείς, 


θα αναρωτηθείς. 


Γιατί όλα είναι αυτό που φαίνεται, αυτό που παραλείπεται,


αυτό που υπονοείται, 


πιο κάτω ή πιο πάνω από τις συχνότητες  που "πιάνουν" οι αισθήσεις μας.


Είναι πάντα περιφερειακά στην κατανόηση μας, όπως στην περιφερειακή όραση. 
Μια διαίσθηση που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο θολό και στο καθαρό.
Σίγουρα δεν είναι, ούτε αντιπαροχή, 
ούτε ο αντιπραγματισμός της "σοβαρής" τέχνης.
Είναι του πεταματού, του δρόμου,...
Μια χλευαστική, άκρως πολιτική τέχνη.

(Τα Graffiti είναι στον τοίχο του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού, στη δυτική είσοδο. Δεν τα προσέξατε;)











Δημόκριτος και Ευκλείδης, οι δυο σχολές μάλωναν...


Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Συγχαρητήρια κ. Ανδρεάδη. Εσείς κ. Σαββίδη;

Κορυφαία εκδήλωση του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η προσφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς κρύβει ιδιοτελείς σκοπούς και χάνει την αξία της. Συγχαρητήρια λοιπόν στον κ. Ανδρεάδη που επέλεξε να βοηθήσει την πόλη του αναλαμβάνοντας την συντήρηση δύο πάρκων της νέας παραλίας. 


Έγινε εξαιρετική δουλειά στο πάρκο "των γλυπτών" και τώρα  αναμορφώνεται το διπλανό πάρκο της "Μεσογείου"


Ο κ. Σαββίδης έχει προσφέρει και αυτός πολλά στη Θεσσαλονίκη. Το ότι επέλεξε να αγοράσει διατηρητέα κτίρια, να τα αναπαλαιώσει και να τα δώσει προς χρήση είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την πόλη.

Σε λίγο καιρό η εταιρία του κ. Σαββίδη θα ανακαινίσει το Μaison καθώς και άλλα δύο γυάλινα περίπτερα της νέας παραλίας που θα γίνουν καφετέριες. Το να αναπλάσει όμως και τα δύο αντίστοιχα πάρκα όπου βρίσκονται τα περίπτε-ρα θα είναι επίσης μια σπουδαία προσφορά στην πόλη και θα είναι και ανταποδοτική, με την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή τα περίπτερα θα βρίσκονται σε ένα ωραίο περιβάλλον που θα προσελκύσουν κόσμο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των θαμώνων στα αναψυκτήρια του. Δεν πειράζει όμως αυτή η ανταποδοτικότητα. Θα είναι στα πλαίσια του "νόμιμου και ηθικού" με την έννοια ότι ο Καίσαρας όχι μόνο φαίνεται ότι είναι ηθικός αλλά και είναι. Σε αντίθεση με την περίπτωση του Βουλγαράκη που ήταν μεν νόμιμο αυτό που έκανε αλλά όχι και ηθικό γιατί οι νόμοι δεν είναι πάντοτε ηθικοί αλλά συχνά είναι και ανήθικοι, όπως για παράδειγμα ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών...

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ανακατασκευασμένο παλιό Τραμ στην Αγίου Μηνά;

Αναρωτιέμαι αν το πουλάκι στην Αγίου Μηνά έχει φαντασιοπληξίες ή μου είπε την Αλήθεια


Ότι δηλαδή υπάρχουν σκέψεις να ανακατασκευαστεί ένα από τα παλιά δύο Τραμ που βρίσκονται σε εργοτάξιο του Δήμου,


και να τοποθετηθεί ξανά στις γραμμές του Τραμ που υπάρχουν στην οδό Αγίου Μηνά μετά την όμορφη ανάπλαση της οδού και την απόφαση να γίνει πεζόδρομος. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Ότι κομμάτι της ιστορίας της πόλης μπορεί να εκτεθεί και μάλιστα στον τόπο όπου υπήρχε και παλιά, εγκαθίσταται πάλι στην "μνήμη" των ανθρώπων της πόλης, σε νέες γενιές που δεν την γνώρισαν έτσι, αλλά θα θυμίσει και στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους τα δικά τους νιάτα. Θα δώσει και στους επισκέπτες της πόλης μας ένα ακόμη ωραίο μέρος για επίσκεψη (μαζί με το Εβραϊκό Μουσείο που είναι στον ίδιο δρόμο). Θα λέμε "στο Τραμ", όπως λέμε "στις Ομπρέλες".

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Βρέθηκαν αρχαία στην Πλατεία Ελευθερίας.

  Στον τίτλο δεν έβαλα θαυμαστικό γιατί ήταν αναμενόμενο να βρεθούν. Η περιέργεια μου για το τι εργασίες γίνονται ακριβώς πίσω από τις λαμαρίνες με έκανε να ανεβώ στη στάση και να βγάλω φωτογραφίες.Τώρα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.


1) Το ξέρει η αρχαιολογική υπηρεσία; Αυτό το γράφω γιατί δεν βγήκε στην δημοσιότητα το θέμα.      Τα άτομα που κάνουν την ανασκαφή δεν μοιάζουν να είναι της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ούτε είδα κάποιον της υπηρεσίας αυτής να επιβλέπει. Μπορούν να γίνονται ανασκαφές χωρίς την παρουσία της και μάλιστα με εκσκαπτικό μηχάνημα;
2) Όπως φαίνεται στη φωτογραφία η εκσκαφή έγινε σε μεγάλο βάθος. Ήταν απαραίτητο αυτό για τις εργασίες της ανάπλασης ή έγινε με απαίτηση των αρχαιολόγων;


Δεν μοιάζει όμως να είναι το παραλιακό τείχος. Πιο πολύ φαίνεται σαν σπίτι. Επομένως; Είναι εντός των τειχών και το τείχος είναι πιο κάτω προς τη θάλασσα; Φυσικά τα άλλα μεγάλα ερωτήματα είναι πως θα συνεχιστεί η ανασκαφή για να βρεθεί το τείχος για το οποίο έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις ως προς τον τρόπο ανάδειξής του. Το προφανές είναι ότι δεν πρέπει να καταχωθεί, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί στο επίπεδο του πλακόστρωτου ένα γυάλινο πάτωμα για να είναι ορατό, όπως είναι στο μουσείο της Ακρόπολης.

Η αναπλασμένη πλατεία, σύμφωνα με τα σχέδια θα έχει αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της: Εβραίοι, θαλάσσια άφιξη προσφύγων από Μικρά Ασία, κήρυξη επανάστασης νεότουρκων(;) Το παλαιότερο μακρόχρονο ιστορικό παρελθόν της θα το αγνοήσουμε;

Οι αποφάσεις όμως πρέπει να παρθούν τώρα και να μην καθυστερήσει η ανάπλαση όπως έγινε με τον σταθμό Βενιζέλου, που μας ταλάνιζε για χρόνια μέχρι να παρθεί η σωστή τελική απόφαση.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Αμ΄ έπος αμ΄ μετρό...

Σήμερα άρχισε η εκσκαφή του 4ου και τελευταίου υπογείου του Σταθμού Αγίας Σοφίας του μετρό. Εκεί δηλαδή απ' όπου διέρχεται η σήραγγα και θα γίνει η αποβάθρα του σταθμού του μετρό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το μετρό θα διανύει όλη την απόσταση από Νέα Ελβετία μέχρι Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό...


Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Να κλαις και να...γελάς...

Δωδεκανήσου και Λέοντος Σοφού
Τα ανάμικτα συναισθήματα είναι τα πιο ενδιαφέροντα για τον σεναριογράφο. Ιδιαίτερα όταν η ίδια η ζωή αναλαμβάνει να δημιουργήσει, όλο το έργο, εκτός από μοντάζ...

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η ποιότητα ζωής στην Θεσσαλονίκη...

Πολλοί επαγγελματίες στη  πόλη μας, αντί να πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της πόλης, εξ΄αιτίας της οποίας έχουν το εισόδημα τους, είναι κοντόφθαλμοι αυτόχειρες.


Κοιτάζουν το βραχυπρόθεσμο μικροσυμφέρον τους, παρανομούν ιδιοποιούμενοι και εξευτελίζοντας τον δημόσιο χώρο, αφαιρώντας τον από εμάς τους ερασιτέχνες χρήστες, κατοίκους και επισκέπτες. και υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Πλατεία Μοριχώβου - Λαδάδικα

Οι ευθύνες του Δήμου που έχει σηκώσει τα χέρια, της ΚΕΔΚΕ που δεν φροντίζει για ένα αξιόπιστο πλέγμα ποινών και ρυθμίσεων που να αποτρέπουν κάθε είδους τέτοια απόπειρα, και της πολιτείας που είναι υπεύθυνη για το αναποτελεσματικό νομικό καθεστώς και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων καθώς και τις προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία. 

Πλατεία Κατούνη - Λαδάδικα

Στο μακρινό....βάθος φαίνονται (;) τα διαχωριστικά, όπου μέχρι εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Το όμορφο συντριβάνι παραχώρησε τη θέση του στα κινούμενα γλυπτά...καρέκλες...

Πλατεία Κατούνη - Λαδάδικα

Να αναφερθούμε μήπως και στο έγκλημα της κατάργησης μέσα σε ένα βράδυ της Δημοτικής Αστυνομίας από την κυβέρνηση Σαμαρά; 

Ποιος πεζόδρομος;

Εγώ πάντως δεν θα τους χαρακτήριζα και τόσο πατριώτες, σε όσα συλλαλητήρια και να έχουν πάει...
Αν αγαπούσαν την πατρίδα τους δεν θα την έβαζαν πάνω απ' τα φράγκα τους.
Η τιμή, τιμή δεν έχει...

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Μεγάλη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος)

Αγία Σοφία
  Άγιος Νικόλαος - Άνω πόλη
                                           
 Άγιος Νικόλαος