Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Προς τον κ. Νικηφορίδη και τον κ. Ζέρβα: Επισημάνσεις για τη νέα παραλία

Κύριε Νικηφορίδη, διάβασα σε ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας  για την καταγραφή των προβλημάτων της νέας παραλίας που θα δώσετε στον νέο Δήμαρχο της πόλης κ. Ζέρβα


Νομίζω ότι πρέπει να τεθούν όλα, ακόμη και αυτά που δεν αφορούν τη καλή συντήρηση της αλλά την εικόνα της και την προστασία των επισκεπτών της από κάθε είδους ρύπανση: αισθητική, ηχητική κλπ. Είναι ο μοναδικός χώρος στην πόλη όπου θα έπρεπε να μπορεί ο καθένας να χαλαρώσει και να την απολαύσει Πρέπει να ισχύουν δικαιώματα  και να προφυλάσσονται οι επισκέπτες της. 

Συμβάλλοντας, θα αναφέρω τα εξής:

Ι) Σημαντική είναι η κακοποίηση της από την ανεξέλεγκτη δράση:

1)Των μικροπωλητών.Η άθλια εικόνα των μίνι μάρκετ των μικροπωλητών πρέπει να εκλείψει.  
Ας δούμε και ειδικότερα τα προβλήματα που δημιουργούνται:
α) Οι ηλεκτρογεννήτριες τους που είναι ότι πιο άθλιο για τους περιπατητές. Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην πιο καθυστερημένη χώρα. Να απαγορευτούν αμέσως.
β) Βρίσκονται κοντά στα μέρη όπου υπάρχει ο πολύς κόσμος: Λευκός Πύργος, Ομπρέλες, Μακεδονία Παλλάς. Δεν μπορώ να φανταστώ να συμβαίνουν αυτά έξω από το Λούβρο. Τα μνημεία πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει να οριστεί ο χώρος γύρω απ΄ το καθένα όπου μέσα σ’ αυτόν  θα απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες εκτός από τις καθαρά καλλιτεχνικές. Να καθοριστεί ακριβώς το σημείο που θα είναι συνδεδεμένο με την άδεια τους.
γ) Μόνο ένας πάγκος για κάθε έναν και όχι για κάθε μέλος της οικογένειας τους που δημιουργεί έτσι μίνι μάρκετ δ) Κάθε μικροπωλητής έχει και ένα κασετόφωνο και έχει μουσική κακής ποιότητας και πολύ δυνατά.
ε) Πόσες από τις καντίνες έχουν άδεια για την παραλία; Μπορεί να έρχονται και από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης; Το θέμα των ηλεκτρογεννητριών αφορά και αυτές. Μπορούν να βγάζουν ψησταριές έξω και να τσικνίζει όλη η παραλία;
2)Τα καραβάκια. Όχι η παρουσία τους αλλά το ότι στην προκυμαία έξω από αυτά βγάζουν διαφημιστικά μπάνερ, τραπεζοκαθίσματα, βαρέλια που αντί για κρασί έχουν και έναν αρχαίο Μακεδόνα, ότι έχουν δυνατή μουσική κλπ. Πολύ κιτς ιστορία. Επίσης ότι να  υπάρχουν θέσεις ειδικά καθορισμένες και προσαρμοσμένες  για να «δένουν» για να μην καταστρέφουν  τις σανίδες από τον ξύλινο διάδρομο
3) Των μουσικών. α) Να μην υπάρχουν «μουσικοί» με κασετόφωνα, στυλ σκυλάδικων. Πρέπει να είναι καλλιτέχνες και να παίζουν οι ίδιοι μουσικά όργανα, β) Να καθοριστεί η ένταση της μουσικής τους: Χωρίς ενισχυτές ή τέλος πάντων με πολύ λίγα ντεσιμπέλ.  Δεν μπορεί να ακούγεται στον Λευκό Πύργο ο μουσικός που παίζει στις ομπρέλες. Και όμως συμβαίνει.

ΙΙ) Οι τουαλέτες α) στον χώρο της νέας παραλίας είτε δεν λειτουργούν, είτε είναι σε κακή κατάσταση

β) του Λευκού Πύργου είναι ντροπή για την πόλη μας. Θεωρώ ότι η κατάσταση στις τουαλέτες, δημόσιες ή ιδιωτικές, είναι το μέτρο του πολιτισμού της πόλης. Πλησιάζοντας στα 2-3 μέτρα από την είσοδο τους σε πιάνει μια αβάσταχτη μπόχα που σε ωθεί προς τα πίσω. Μπαίνοντας μέσα κρατάς την αναπνοή σου όσο αντέχεις και βλέπεις: Τίποτε δεν λειτουργεί: τουαλέτες, καζανάκια, βρύσες. Ούτε λόγος φυσικά για χαρτί, και σαπούνι.
Το 100% των τουριστών επισκέπτεται την περιοχή του Λευκού Πύργου και μάλιστα για τα λεωφορεία είναι η πρώτη στάση και η πρώτη χείριστη εικόνα της πόλης. Πριν από αρκετά χρόνια είχα γράψει τα ίδια  απευθυνόμενος στον κ. Παπά υπεύθυνο του Δήμου γι αυτές.  Η απάντηση του ήταν ότι ετοιμάζουν σχέδια για ανακατασκευή και αναβάθμιση των τουαλετών της πόλης κλπ. Εντελώς εκτός θέματος. Και μέχρι το τότε που δεν έχει έρθει ακόμη; Η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και πολλά χρόνια αν δεν χειροτέρεψε.

Γενικά:Τώρα με τις άδειες που έχουν δοθεί για τη λειτουργία των «αναψυκτηρίων» πρέπει να απαγορευτεί οποιαδήποτε δραστηριότητα μικροπωλητών που  δρα αθέμιτα απέναντι τους, έτσι χωρίς κόστος που είναι. Η εικόνα αυτή δυσφημίζει και την πόλη μας στους επισκέπτες και δρα αρνητικά για τον τουρισμό της. Θέση μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει η αδειοδότηση των μικροπωλητών και να τους δίνεται επίδομα παιδιών όπου χρειάζεται. Αυτοί και οι άδειες των περιπτέρων είναι απομεινάρια μιας παλιάς εποχής. Ή τουλάχιστον να μπει μια τάξη σε αυτό το άθλιο τοπία που καταρρακώνει την εικόνα και λειτουργία της πόλης μας.