Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι πολίτες της Νεάπολης σχεδιάζουν πράσινες γειτονιές

Πήραν μολύβι και χαρτί, και σχεδίασαν τη γειτονιά τους. Ζήτησαν να ενισχυθούν οι ζώνες πρασίνου, να δημιουργηθούν περισσότερα πάρκα και πλατείες, αλλά και να… απαλλαγούν από παλιά κτίρια και πολυκατοικίες που δεσμεύουν ελεύθερους χώρους, όπως στην περιοχή της Νεάπολης. 

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Συμμέτοχοι, συνδιαμορφωτές ή καταναλωτές του δημοτικού προιόντος; Μια ενέργεια  για μίμηση και από τους άλλους δήμους. Με την συμμετοχή του ο δημότης στον σχεδιασμό, στην εποπτεία, στον εθελοντισμό, νοιώθει την πόλη δική του. Εκτός όμως από μέσον για να επιτευχθεί η συμμετοχή του  είναι και σκοπός. Η άμεση δημοκρατία δεν αφορά μόνο τις πολιτικές αποφάσεις και δράσεις αλλά και τα τοπικά ζητήματα που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής του σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό.

Αλλά ας δούμε το ρεπορτάζ
Οι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της δημοτικής αρχής και κατάφεραν να συνδιαμορφώσουν προτάσεις για έργα και δράσεις μέσα στο 2013, με στόχο να αλλάξει η καθημερινότητα και η εικόνα της περιοχής τους.
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση με τον δήμο, ενόψει της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος για τη νέα χρονιά από το δημοτικό συμβούλιο, ήταν μεγάλη και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα και Άγιος Παύλος), ενώ κοινό ήταν το αίτημα για πράσινό και δομές κοινωνικής πρόνοιας. Πλην της ενότητας των Συκεών, όπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολλά έργα από τον πρώην δήμο, στις υπόλοιπες περιοχές οι κάτοικοι κατέγραψαν ανάγκες για διανοίξεις δρόμων, αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων συνοικιών, κατεδάφιση παλιών ετοιμόρροπων κτιρίων, σχολείων και εκπαιδευτικών δομών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, οι πολίτες δήλωσαν συμμετοχή αφενός γιατί πιστεύουν ακόμα στον δήμο, θεωρώντας ότι μπορεί με μικρά και λειτουργικά έργα να αλλάξει η καθημερινότητά τους, αφετέρου γιατί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να σχεδιάσουν από κοινού με τον δήμο τη γειτονιά τους και την πόλη τους. Στην επιτροπή διαβούλευσης συμμετείχαν πολίτες από όλες τις δημοτικές ενότητες, οι οποίοι κατέθεσαν και κωδικοποίησαν τις προτάσεις τους, για να κατατεθούν στη συνέχεια στην Οικονομική Επιτροπή και από εκεί να τεθούν προ ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αλλάζει το σκηνικό στη Νεάπολη
Ο προγραμματισμός για το 2013 εντάσσεται στο τετραετές δημοτικό πρόγραμμα, οι κύριοι άξονες δράσης του οποίου, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, είναι η αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, η αειφόρος ανάπτυξη, η παιδεία και ο πολιτισμός, και η αναβάθμιση υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους πολίτες, η Νεάπολη είναι μια από τις περιοχές που χρήζει αναβάθμισης, καθώς υπάρχουν γειτονιές και συνοικίες με πολλά παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια, τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν, για να απελευθερωθούν οι εκτάσεις και να αξιοποιηθούν για πράσινο. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες, καθώς η πυκνή δόμηση στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα, λόγω της ρυμοτομίας, αλλά και ο πληθυσμός που έχει συγκεντρωθεί την καθιστούν την πλέον πυκνοδομημένη περιοχή στην Ελλάδα.
Η διοίκηση του δήμου συμφώνησε με το πλαίσιο για την αναβάθμιση της περιοχής, ενώ πρότεινε να γίνουν οι κατεδαφίσεις, προτρέποντας μάλιστα τους πολίτες να αγνοήσουν εργολαβικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, τους είπε ότι προτίθεται να προχωρήσει και σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, διαθέτοντας μέρος των κονδυλίων από τα αποθεματικά του δήμου. Οι κάτοικοι στη δημοτική ενότητα Πεύκων, εκτός από υποδομές για πολιτισμό και εκπαίδευση, ζήτησαν από τον δήμο να δημιουργήσει δομές για ΑΜΕΑ, όπως Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Ανάδειξη των Βυζαντινών Τειχών
Σε κάθε μια από τις περιοχές του διευρυμένου δήμου πάντως, προτεραιότητα θα δοθεί:
* Στην αναδιαμόρφωση των βασικών οδικών αρτηριών και τη δημιουργία ενός άνετου, ασφαλούς και πράσινου οδικού δικτύου με έργα οδοποιίας.
* Στην αστική ανάπλαση και την αισθητική αναβάθμιση πυκνοδομημένων και υποβαθμισμένων συνοικιών με εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως στις περιοχές Τρωάδας και Πυροπαθών της Νεάπολης.
* Στην προώθηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάδειξη χώρων όπως τα Βυζαντινά Τείχη (Συκιές) και η «Βαλκανική Πλατεία» (Νεάπολης.
* Στην προστασία και ανάδειξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και της δενδροφυτείας (Συκιές
* Στη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών υποδομών με την κατασκευή νέων σχολείων, την ανακατασκευή παλιών και τις εκτεταμένες συντηρήσεις όλων των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης.
* Στην επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό τους.
(Φανής Σοβιτσλή-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)