Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Βυζαντινή στοά ή Coco-Zen;

Tις παλιές στοές της πόλης τα προηγούμενα χρόνια, τις φανταζόμασταν σαν μέρη όπου μόνο επισκευές ρολογιών θα μπορούσε να κάνει κανείς να αγοράσει σούστες, κορδέλες, σιρίτια κλπ. Κάποιοι δεν τις έχουν περπατήσει ποτέ. Από απαξίωση ή από έλλειψη περιέργειας. Ήταν η εποχή της λατρείας του καινούργιου, όπως ήταν τα νάιλον  πουκάμισα
εξ΄ ου και ο προσδιορισμός «κορίτσι νάιλον». Καινούργια μαγαζιά, καινούργια ρούχα, καινούργια, διαρκώς καινούρια ρολόγια. Το παλιό δεν μας ενδιέφερε. Γι αυτό γκρεμίσαμε  τα παλιά , υψηλής  αισθητικής κτίρια, γι  αυτό  και πετάξαμε  τα παλιά  μας έπιπλα, τα παλιά  μας
ρούχα,  τα παλιά μας ποτήρια  και   τις κούπες. Kαταργήσαμε τις ευρύχωρες σκάλες με τις όμορφες κουπαστές μέσα στις πολυκατοικίες.
         Και αλλάξαν οι καιροί. Τώρα  πάμε  στο  Μοναστηράκι  ή  στο Μπιτ  Παζάρ  για να αγοράσουμε αυτά που είχαμε πετάξει. Έτσι δημιουργήθηκε και ο Μύλος. Είδαμε τι θα πει όμορφο και ξαναλογαριάσαμε κάποια θέματα αισθητικής. Άρχισε να αρέσει το παλιό. Ίσως γιατί η πορεία του μέσα στον χρόνο το γέμισε εμπειρίες που ήθελε να τις πει, να τις μεταδώσει και σε μας. Αυτή η ίδια αντίληψη θέλει να μην θεωρούμε chik τις παλιές ονομασίες.Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που ταιριάζουν οι καινούργιες. Όχι όμως σ’ αυτά που έχουν ιστορία μέσα τους. Δεν μπορείς να πεις το Κουλέ καφέ, Πλατεία Ρομφέη. Τι σχέση έχει ο Ρομφέης με την Άνω Πόλη και ποιος ξέρει τι είναι αυτός. Ονομασία που δεν μπορεί να βγει από το στόμα σου. Δυσκολεύεσαι.
Μια κυρία που έχει μαγαζί  μέσα στην στοά της φωτογραφίας μου είπε ότι η παλιά της ονομασία ήταν (είναι;) Βυζαντινή. Kάποιος λοιπόν κρέμασε έξω απ' τη στοά  μια ταμπέλα που γράφει Coco-zen. Μάλλον αυτός που έχει το Μπαρ με αυτήν την ονομασία στην στη στοά μέσα. Στοά Coco-zen λοιπόν.
Συνήθως πάνω στην είσοδο των στοών υπάρχει η ονομασία, ενσωματωμένη στο κτίριο. Σ’ αυτές όμως που  δεν  υπάρχει παρακαλώ την Δημοτική αρχή να βάλει δικές της πινακίδες. Ίσως με το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο θα  τοποθετήσει ενημερωτικές πλάκες στα σημαντικά κτίρια και μνημεία της πόλης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε την ταμπέλα της βυζαντινής στοάς.