Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

H Θεσσαλονίκη αλλιώς...

Το φανταζόμασταν αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι δεν είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους οι νέες Δημοτικές Αρχές, ο Αγγελούδης,  ο Τούλας,  ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, οι πέντε κυρίες των Μουσείων,  κ.π.α. Μια ευτυχής συνύπαρξη ανθρώπων που δίνει ώθηση στην πόλη σε μια δύσκολη εποχή, που οραματίσθηκαν την Θεσσαλονίκη αλλιώς:
Ryanair, Κρουαζιερόπλοια από Ισραήλ και Τουρκία, Παραστάσεις δρόμου, Κίνημα εθελοντών, Ενώσεις για την ποιότητα της πόλης, Turkish airlines, Εναλλακτικά φεστιβάλ δράσεων και πολιτισμού, ΚΟΘ παγκόσμια αναγνωρίσιμη, Α΄προβλήτα, ποδηλατικό κίνημα, μια αισιόδοξη εκδοχή της πόλης "χάρις" στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν στην μιζέρια, που δεν περίμεναν από τους άλλους και με φρέσκες ιδέες ανέλαβαν δράση.
H Θεσσαλονίκη αλλιώς όμως, είναι και το παρεμπόριο που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, οι ατέλειωτες καντίνες και τα μαλλιά της γριάς με τις  ηλεκτρογεννήτριες στο πλακόστρωτο της  παραλίας, οι αμέτρητοι ζητιάνοι των Βαλκανίων και οι εγχώριοι που και ικανοί είναι για δουλειά και πολλά χέρσα χωράφια τους περιμένουν με ανυπομονησία. Μια πόλη που εθίζει στο άσχημο, στο παράνομο, στο εύκολο, στο ανεύθυνο. Μια κατάσταση που αν δεν προσεχθεί θα εκκολάψει το αυγό του φιδιού με τις μικρομαφίες που καθορίζουν και διανέμουν την παρααγορά τώρα και που ποιος ξέρει πως θα επεκτείνουν τις "δουλειές" τους αύριο. Άσε που οι τουρίστες θα το βάζουν στα πόδια ή θα φεύγουν κολυμπώντας. Και κάτι τελευταίο.
Δημοτικοί άρχοντες, μην δημιουργείτε νέους δημόσιους χώρους  αν δεν έχετε εξασφαλίσει πρώτα ότι θα λειτουργούν άψογα και μην προσκαλείτε εταιρίες κρουαζιέρας αν δεν δημιουργήσετε μια παραλία στολίδι της πόλης που δεν θα ντρεπόμαστε γι αυτήν. Αν δούμε την Λ.Νίκης πεζοδρομημένη, γεμάτη καντίνες με ηλεκτρογεννήτριες, καλύτερα"να την κάνουμε". Αλλιώς θα κινδυνέψει η ψυχική μας υγεία (αρκετά επιθετικοί δεν έχουμε γίνει;) γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ένας χώρος όπου  θα μπορούμε να απολαμβάνουμε ηρεμία και ομορφιά.
Δεν το δικαιούμαστε;  Οι δημόσιοι  χώροι ανήκουν στις εκατοντάδες χιλιάδες των κατοίκων και των επισκεπτών  ή στις λίγες δεκάδες "καντινιέρους" και τις εκατοντάδες μικρο και μεγαλοπωλητές; Ακόμη και στα καταστήματα εστίασης και τα Cafe ούτε μια κουβέντα δεν μπορείς να κάνεις, εξ΄αιτίας των  κινούμενων  πωλητών και επαγγελματιών ζητιάνων που περνούν κάθε λεπτό εκνευρίζοντας κατοίκους και τουρίστες.
Kύριε Μπουτάρη 
ξέρω ότι σας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό, αλλά απ' ότι φαίνεται οι μέχρι τώρα πολιτικές δεν είχαν αποτέλεσμα. Πάρτε  μέτρα,  βάλτε  αποτελεσματικούς υπεύθυνους για τα θέματα αυτά και απαιτείστε από την πολιτεία να αντικαταστήσει τους αποτυχημένους υπεύθυνους της αστυνομίας. Έχετε πολλά να προσφέρετε στην πόλη, γι αυτό μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να νικηθεί από αυτό το μπάχαλο,  που αδικεί κατάφωρα και εσάς και την πόλη.