Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εικόνες που θα 'πρεπε διαμορφώνουν την ταυτότητά μας.


Η πόλη είναι λόγος, μιλάει στους κατοίκους της και μιλάνε και αυτοί μαζί της , ζώντας μέσα της, τριγυρίζοντας στους δρόμους της.Η πόλη είναι και γραπτό, όπου ο χρήστης της λειτουργεί ταυτόχρονα και ως αναγνώστης και μέσα από τις αφηγήσεις της διαμορφώνει την ταυτότητά του. Η πόλη είναι εικόνες, τεσσάρων διαστάσεων, που τις (την) εγκλωβίζουμε (εγκλωβίζουν) μέσα μας. Αν κάποιες σημαντικές εικόνες της πόλης δεν περάσουν σαν γνώση και σαν συναίσθημα μέσα μας, τότε η ταυτότητα που διαμορφώνουμε είναι ελλειπής. Δεν αντιπροσωπεύει το γίγνεσθαι αυτής της πόλης.
Όταν στο μυαλό μας φέρνουμε την παλιά πόλη, η πρώτη εικόνα που έρχεται στι μυαλό μας , είναι η παραλία με τα καραβάκια της. 
Σήμερα; H εικόνα αυτή που βλέπετε πιο πάνω αποτελεί ένα κομμάτι της ψυχής της πόλης. Tης δικής μας ψυχής; Γι' αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την ένταξη της Α' προβλήτας του λιμανιού στη ζωή της πόλης. Για να πάψει να λειτουργεί σαν φράκτης ανάμεσα στην πόλη και στην θάλασσα.Για να διεισδύσει η πόλη μέσα στη θάλασσα και η θάλασσα μέσα στην πόλη.