Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Μάτης εξηγεί...


Αγαπητέ κύριε Αποστολίδη
Κάνετε πάρα πολύ σωστά και στην ανάρτηση σας για τα τραπεζοκαθίσματα, επικαλείστε το ερώτημα μου:
Γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν βάζει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την κίτρινη γραμμή εκεί που πρέπει να μπει, για να μπορέσει να βγάλει νόμιμα άδειες; Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι που έπρεπε να είναι η κίτρινη γραμμή και το έχω απαντήσει επανειλημμένα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μου. Η κίτρινη γραμμή των τραπεζοκαθισμάτων της Ικτίνουέπρεπε να είναι ένα περίπου μέτρο πιο μέσα, στην ευθεία των παρτεριών για να δώσει η τροχαία τη συναίνεση της για την έκδοση των αδειών. Αν ο δήμος δεν περιορίσει τα τραπεζοκαθίσματα περίπου ένα μέτρο πίσω από εκεί που είναι τώρα.και άδειες δεν θα μπορούν να εκδοθούν και πρόστιμα θα συνεχίσουν να επιβάλλονται. Ελπίζω να απαντήθηκαν τα ερωτήματα σας και να σας βοήθησα να κατανοήσετε την ουσία του προβλήματος στην οδό Ικτίνου τόσο σε ότιαφορά στο δημόσιο χώρο όσο και στην παραβατικότητα και τη βουλιμία. Στη διάθεση σας για άλλες διευκρινίσεις εάν ασχοληθείτε ξανά με τα τραπεζοκαθίσματα ή με άλλο θέμα στην πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή της πόλης που επιχειρείτε μέσα από εικόνες.

Με τιμή
Χρήστος Μάτης

Η δική μου απάντηση

Κύριε Μάτη ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Συμφωνώ απόλυτα με την θέση σας, που αφορά την μετατόπιση της γραμμής και την άμεση χορήγηση των αδειών. Η Δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί πιο αποφασιστικά σ' αυτό που υποδεικνύει η τροχαία. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα και προφάσεις.
Όμως υπάρχουν δύο αντιφάσεις που αναιρούν αυτή τη θέση σας:
1) Γράφετε: «Η Δημοτική Αστυνομία στην Ικτίνου έγραψε τα καφέ, γιατί είχαν τα τραπεζοκαθίσματα τους μέχρι την κίτρινη γραμμή, όπως τους την είχε ορίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης». Και πιο κάτω: « Τα μαγαζιά τηρούν τις οδηγίες του δήμου και πληρώνουν πρόστιμα.» Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα γράψατε αυτά από τη στιγμή που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο (και το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που έχω.)
 2) Δεν ψηφίσατε την απόφαση (ο μοναδικός από τους δώδεκα παρόντες όλων των παρατάξεων) της επιτροπής για την ανάκληση της άδειας του καταστήματος που παραβιάζει τα όρια ή άλλους περιορισμούς.
 Δεν μπόρεσα να κατανοήσω αυτή σας την πράξη. Δηλαδή όποιος καταπατά δημόσιο χώρο (από αυτόν τον λίγο που διαθέτει η πόλη) και τον αφαιρεί από αυτούς που πραγματικά δικαιούνται την χρήση του, με σκοπό την αθέμιτη αύξηση των κερδών της επιχείρησής του, μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτό το δικαίωμα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα το αντικανονικό; Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς είναι ότι είστε και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ. Ελπίζω να κάνω λάθος γιατί περιμένουμε από σας, σαν εκπρόσωπο των Οικολόγων στον Δήμο να είστε «Κέρβερος» στην προστασία του Δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.