Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Το νέο παραλιακό τείχος, στην Θεσσαλονίκη,

Κατεβαίνοντας προς την θάλασσα (!)  από την οδό Φιλοποίμενος.
είναι κι αυτό μια κάποια λύση, προφανώς για τον χειμώνα, που ο κρύος αέρας έρχεται  με μανία από την θάλασσα. Θα προστατεύσει έτσι τους ανθρώπους από το "πούντιασμα" και την πολύ κακή θέα της αγριεμένης θάλασσας. 
Παλιά, με τα τείχη προσπαθούσαν να προστατέψουν την πόλη από τους
επίδοξους κατακτητές, χωρίς να τα καταφέρνουν πάντοτε. Τα τείχη όμως δημιουργούσαν  ανθυγιεινές συνθήκες, με αποτέλεσμα  την κακή διαβίωση  πίσω από αυτά και τις αρρώστιες. Μέχρι που αποφάσισαν να τα γκρεμίσουν, για να ανοίξει η περίκλειστη μέχρι τότε πόλη.
Οι κάθετοι προς την θάλασσα δρόμοι-δίοδοι του θαλασσινού αέρα, επιδρούν ευεργετικά, φέρνουν το αεράκι που φρεσκάρει την πόλη, και στις μέρες μας διώχνει σε κάποιον βαθμό  την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ιδιαίτερα αυτοί που φτάνουν μέχρι το επάνω μέρος της πόλης. Η κλίση του εδάφους προς τα πάνω, διευκολύνει αυτήν την ροή του αέρα και έτσι σ΄αυτήν την πόλη "εν σοφία πολλά εποίησας".
Κάθε γεγονός μπορεί να κριθεί και να ιδωθεί από πολλές πλευρές. Εδώ έχουμε τρείς. όσες και οι πλευρές του τρίγωνου λόφου, που βλέπουμε να κατασκευάζεται. Για την "πάνω" πλευρά, αυτήν που βλέπει προς την πόλη, αλλά η πόλη δεν μπορεί να δει προς την θάλασσα είπαμε. Στην  "υποτείνουσα" του τριγώνου, δηλαδή την μεριά της θάλασσας, θα δημιουργηθεί μια "επικλινής"  πλαγιά από όπου θα μπορεί κανείς να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα, όπως είπαν οι μελετητές. Για τις άλλες ώρες του εικοσιτετραώρου δεν μας είπαν τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε μόνοι μας (!). Πάντως εγώ, επειδή έτυχε να μένω σ' αυτήν την περιοχή της πόλης και βρισκόμουνα συχνά σε αυτό το σημείο, μπορούσα να βλέπω την θάλασσα μια χαρά, χωρίς να βρίσκομαι πάνω σε κάποιον λόφο. Δεν αμφιβάλλω ότι τώρα θα είναι καλύτερα, αλλά επίσης δεν αμφιβάλλω ότι κάποια άλλα θα είναι χειρότερα. Μας είπαν επίσης οι μελετητές ότι ο όγκος του ξενοδοχείου "Makedonia Pallace" δεν θα φαίνεται τόσο άσχημος όσο τώρα, γιατί το κάτω μέρος του θα κρυφτεί από τον "λόφο". Δηλαδή κάνουμε μιά κατασκευή άσχημη και μετά κάνουμε μια άλλη για να κρύψουμε την ασχήμια της πρώτης. Με την ίδια λογική πρέπει να κάνουμε και μια άλλη που να κρύβει την δεύτερη κ.ο.κ
Πάντως για να μην αποδίδουμε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, η τωρινή διοίκηση δεν φταίει γι' αυτό γιατί βρήκε την μελέτη έτοιμη και δεν μπορούσε (όπως μας λένε) να την αλλάξει ριζικά. Στο μέλλον, όταν θα ξαναγίνουμε πάλι, πάρα πολύ πλούσιοι, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια κατασκευή, όπου κάτω από τον λόφο θα κάνουμε ένα τεράστιο ενυδρείο. Γιατί όχι; Πλούσιοι θα είμαστε, ότι θέλουμε θα κάνουμε...