Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μουσικές του κόσμου!


 ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  12 ΕΩΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 – ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ενισχυμένος διεθνής χαρακτήρας που αποκτά από φέτος το φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», η εξωστρέφεια που επιδιώκεται μέσω του θεσμού, όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης και η προσέλκυση μουσικόφιλου κοινού από γειτονικές χώρες, με αφορμή ανάλογες και σημαντικές διοργανώσεις, υπερτονίστηκαν στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου,  που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι οι «Μουσικές του Κόσμου» είναι ουσιαστικά η συνέχεια του Ethno Jazz Festival των «Δημητρίων». «Συνεχίζουμε ένα θεσμό, τον εκσυγχρονίζουμε και τον εναρμονίζουμε με τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής. Ξεκινήσαμε πέρσι το καλοκαίρι, με έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, διερευνητικά, για να ανιχνεύσουμε την απήχηση και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα φεστιβάλ με ανάλογο περιεχόμενο. Τα πρώτα μηνύματα ήταν πολύ θετικά και φέτος ο σχεδιασμός είναι πιο δυναμικός. Σκοπός μας» κατέληξε ο κ. Πέγκας «είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη το κέντρο της μουσικής που παράγεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και η συνεχής διεύρυνση των οριζόντων και των φιλοδοξιών μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυριάκος Καλαϊτζίδης εκτίμησε ότι οι «Μουσικές του Κόσμου» είναι ένας θεσμός που μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου, εξαιτίας του σημαντικού ιστορικού της παρελθόντος. «Οι κινήσεις και το σκεπτικό της παρούσας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης «μας γεμίζουν αισιοδοξία, με δεδομένο ότι η σύμπραξη μεταξύ της καλλιτεχνικής κοινότητας και της πολιτικής, δεν είναι κάτι στο οποίο είχαμε έως σήμερα επενδύσει, ως οφείλαμε. Σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά που όλοι μας καταβάλλουμε, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα δούμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Το Διεθνές φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα πραγματοποιηθεί στην Α’ προβλήτα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2012 και διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Κάθε βράδυ θα πραγματοποιούνται δύο συναυλίες, ενώ τα σχήματα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ξεχωρίζουν τόσο για τις παραδοσιακές τους εκφάνσεις, όσο και για τις πιο μοντέρνες προσεγγίσεις, στο είδος της μουσικής που επικράτησε να ονομάζεται World Music. Οι φετινές συμμετοχές προέρχονται από τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Η είσοδος στις συναυλίες θα κοστίζει 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχει εισιτήριο στην ειδική τιμή των 10 ευρώ για το σύνολο της διοργάνωσης. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου, στα δύο εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Καμάρα και την Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Ερμού) καθώς και στο γυάλινο περίπτερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Μητροπόλεως).


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Tρίτη 12/6
Τετάρτη 13/6
Πέμπτη 14/6

Canzoniere Grecanico Salentino (Italy)
Forabandit: Bijan Semirani, Ulas Odzemir, Sam Karpienia (Turkey - France)
Kulin Ban  (Serbia)

Constantinople, Misirli Ahmet, Zohar Fresco (Turkey, Israel, Iran)
Contrabando, T. Spasov, T. Kapilidis (Greece - Bulgaria)

Esma Redzepova (FYROM)



ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η συναυλία της Esma Redzepova (ΠΓΔΜ). Η Esma είναι όνομα – μύθος της Βαλκανικής μουσικής, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η «Βασίλισσα των Τσιγγάνων» ή «η δεύτερη Μητέρα Τερέζα». Πέρυσι γιόρτασε τα 40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας και προσφοράς. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα την συνοδεύσει το συγκρότημά της, αποτελούμενο από χάλκινα πνευστά και με ένα ρεπερτόριο που δίνει έμφαση στην τσιγγάνικη παράδοση.

Το μουσικό σχήμα Kulin Ban έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης στη μουσική σκηνή της Σερβίας. Το δημώδες ρεπερτόριό τους, συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο ήχο και παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη των βυζαντινών καταβολών της σερβικής μουσικής παράδοσης. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2005.

Οι Canzoniere Grecanico Salentino είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα της ιδιαίτερης Γκρεκάνικης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας. Με ελληνόφωνο στίχο  και το χαρακτηριστικό ιδίωμα, ορμητική μουσικότητα και υψηλή δεξιοτεχνία περιοδεύουν και εμφανίζονται στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1975 και είναι ένα από τα μακροβιότερα σχήματα της Απουλίας.

Το σχήμα Forabandit αποτελείται από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, σημαντικούς εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών παραδόσεων: Bijan Semirani - κρουστά (Γαλλία - Ιράν), Ulas Odzemir - σάζι & φωνή (Τουρκία) και Sam Karpienia - μαντόλα & φωνή (Οξιτάνικη παράδοση - Γαλλία). Σκοποί, τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί συνθέτουν ένα γοητευτικό διάλογο Τροβαδούρων και Ασίκηδων από την Ανατολική και την Δυτική Μεσόγειο. Δημιουργήθηκαν στη Μασσαλία το 2009.

Οι καλλιτέχνες Misirli Ahmet - τουμπελέκι (Τουρκία), Zohar Fresco - μπεντίρ, ντέφι (Ισραήλ), ensemble Constantinople (Καναδάς - Ιράν), φέρνει κοντά τα μεγαλύτερα ονόματα των παραδοσιακών κρουστών της Μεσογείου με έντονη και πολύχρονη παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικών του κόσμου σε μία πανδαισία ρυθμών και υψηλής δεξιοτεχνίας. Οι δύο παραπάνω συναυλίες κινούνται στη λογική του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς τα σχήματα αποτελούνται από καλλιτέχνες διαφορετικών εθνοτήτων και μουσικών παραδόσεων.

Στην ίδια λογική κινείται και η συναυλία με το συγκρότημα του Άλκη Ζοπόγλου Contrabando και με προσκεκλημένους δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς Ethnojazz σκηνής, τον Theodosi Spasov – καβάλ (Βουλγαρία) και τον Θόδωρο Καπηλίδη (κιθάρα). Εδώ το εγχείρημα εστιάζει κατά κύριο λόγο στη ζεύξη παραδοσιακού και σύγχρονου ηλεκτρικού ήχου, ανατολικών δρόμων και τζαζ κλιμάκων. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Καβάλα το 1999.

Οι «Μουσικές του Κόσμου» συνδυάζονται με πολλά ακόμη σημαντικά μουσικά γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στην πόλη μας και που ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει διεκδικήσει και στηρίζει, όπως η Διεθνής Μουσική Έκθεση  WOMEX (17 έως 21 Οκτωβρίου 2012) και το Παγκόσμιο συνέδριο της ISME και της ΕΕΜΕ για τη Μουσική Εκπαίδευση (15 έως 20 Ιουλίου 2012).