Κήπους βροχής σε έναν από τους πλέον υποβαθμισμένους οδικούς άξονες της πόλης σχεδιάζουν να διαμορφώσουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής
και Ελεύθερων Χώρων.
Η πρωτοποριακή πρόταση του κεντρικού δήμου αφορά την πλήρη αναμόρφωση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία παρά τον κομβικό χαρακτήρα της παρουσιάζει σήμερα σοβαρά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς μεταξύ άλλων δεν διαθέτει ούτε ένα δέντρο.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, η δημιουργία των λεγόμενων κήπων βροχής προβλέπεται στο πλαίσιο ενός καινοτόμου σχεδίου που καταρτίστηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης για την εκμετάλλευση και την οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Integrated Green Cities», ο προϋπολογισμός του οποίου σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 770.000 ευρώ.
Από έναν δρόμο που δεν διαθέτει ούτε ένα δεντράκι, όπως είναι σήμερα, η 28ης Οκτωβρίου σχεδιάζεται να μετεξελιχθεί σε ένα από τα πιο πράσινα κομμάτια της πόλης.
Σε πρώτη φάση στο τμήμα της από τη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι και τη Δελφών προβλέπεται να τοποθετηθούν καλλωπιστικά δέντρα, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε δενδροδόχους ειδικής κατασκευής. Στις ειδικές αυτές δενδροδόχους βιοκατακράτησης θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, το οποίο και θα χρησιμοποιείται, για να ποτίζονται τα δέντρα που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του οδικού άξονα αλλά και τα φυτά, που θα αποτελέσουν τους λεγόμενους κήπους βροχής.
Οι δενδροδόχοι αυτές θα εμπλουτιστούν με ένα ειδικό εδαφικό μείγμα, το οποίο θα καθαρίζει το νερό της βροχής, καθώς θα κατακρατά τους ρύπους που αυτό συμπαρασύρει. Έτσι το βρόχινο νερό θα απαλλάσσεται από τα ρυπογόνα στοιχεία του και θα καταλήγει καθαρό στους κεντρικούς σωλήνες αποχέτευσης της πόλης.
Η εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού συστήματος για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων θεωρείται πολύ σημαντική για τον άξονα της 28ης Οκτωβρίου, όπου εξαιτίας και της πλήρους απουσίας πρασίνου σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων προκαλούνται πολύ συχνά σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στη συμβολή με τη Βασιλίσσης Όλγας.
Η πρόταση της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων για την αναβάθμιση του άξονα της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει ακόμη τη διαπλάτυνση των σχεδόν ανύπαρκτων σήμερα πεζοδρομίων, τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού.
Για την κατάρτιση αυτού του σχεδίου, που αφορά τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, το τμήμα δενδροστοιχιών του δήμου Θεσσαλονίκης αξιοποίησε τη διεθνή εμπειρία, μελετώντας την εφαρμογή ανάλογων λύσεων στο Πόρτλαντ, στο Βερολίνο, στο Σιάτλ ή και στο Σίδνεϊ (Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)