Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αρχίζει το «Παρά θιν' αλός» στην Καλαμαριά.

Σε πείσμα των καιρών ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει για  22η συνεχόμενη χρονιά το «Παρά θιν' αλός», το μεγαλύτερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας
 Συνδεδεμένο θεματικά με τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι το φετινό «Παρά θιν’ αλός». Η πορεία των μορφών τέχνης από το 1912 μέχρι σήμερα καθώς και το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης που αφορούν τη Μουσική, τα Εικαστικά, τη Λογοτεχνία.
 ΠαραθιναλοςΣτόχος του φετινού «Παρά θιν’ αλός» είναι να προσφέρει στο κοινό μία ξεχωριστή εμπειρία τέχνης που θα διατρέχει τα 100 τελευταία χρόνια ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα διαπερνά όλες τις μορφές έκφρασης και θα σταλάζει γνώσεις και καινούριες ιδέες στην κληρονομιά της πόλης και στο σύγχρονο καλλιτεχνικό τοπίο της Ελλάδας.
 Στις ήδη καταξιωμένες ενότητες της Μουσικής και των Εικαστικών αλλά και τη συνεδριακή η οποία προστέθηκε από πέρυσι στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, το φετινό «Παρά θιν’ αλός» επιφυλάσσει άλλη μια καινοτομία που αφορά στη διοργάνωση της τριήμερης Λογοτεχνικής Σκηνής..

Α. ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ανοιχτά παράθυρα - «Σταύρος Κουγιουμτζής 2012»,
30 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου

  Η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής», περιλαμβάνει οχτώ συναυλίες - μουσικά δρώμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.Ο θεματικός κύκλος ανοίγεται στο μουσικό τοπίο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας την περίοδο από τις αρχές τους 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Πέμπτη 30/8   21:00 (Κεντρική Σκηνή - Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Ελεύθερη είσοδος
Θωμας Κοροβίνης παραθιναλος
  • ΣυναυλίαJazz – Rock – Blues με τους Soundays και White Room
  • Ποπ 60s & 70s με τους The Rock ‘n’ Rolla Band
  •  «Φύσηξε Βαρδάρης», Θωμάς Κοροβίνης και «συνΩΔΗποροι»
     
Δευτέρα 3/9   21:00 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα )
Ελεύθερη είσοδος

  • Κοσμική Βυζαντινή Μουσική με τους Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ
     
Τρίτη 4/9   21:30 (Δ.Θ. Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)
Ελεύθερη είσοδος

  •  Συναυλία με τις Stringless Δίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική».
    Αλκινοος Ιωαννιδης παραθιναλος


Πέμπτη 6/9   21:00 (Κυβερνείο - "Παλατάκι")
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ & 5 ευρώ (μειωμένο))

  • Συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, με σολίστ τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.


Παρασκευή 7/9   21:00 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Ελεύθερη είσοδος

  • Συναυλία τζαζ με τον Σάκη Παπαδημητρίου
    Στο πλαίσιο των εγκαινίων του «Πεδίου Δράσης Κόδρα»

     
Δευτέρα 10/9   21:00  (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

  • Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης,
    με τους Δημήτρη Νικολούδη, Κώστα Πρατσινάκη, Κατερίνα Σιάπαντα και Ανθή Τατσιούλη. Κείμενα- παρουσίαση: Γιάννης Τσολακίδης, ενορχήστρωση: Κώστας Ματσίγγος
    Σαββαινα Γιαννατου παραθιναλος


Τετάρτη 12/9   21:00  (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

  • Συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου


Πέμπτη 13/9   21:00  (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

  • «Στο Καφέ Αμάν», με την Ευτυχία Μητρίτσα και τους «Ατραπός»
Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16/9 (Δ.Θ. Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)
Ελεύθερη είσοδος

  • Τρία σχήματα, I.F., N. Σπανός & Transcription ensemble,XPAUSE, ντύνουν μουσικά τις τριήμερες εργασίες της «Λογοτεχνικής Σκηνής»

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Κομνηνών 60, πεζόδρομος Καλαμαριάς (10:00 έως 14:00), τηλ: 2313 314570 - 314578


Πεδίο Δράσης Κόδρα
Β. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
«Πεδίο Δράσης Κόδρα», 7 έως 18 Σεπτεμβρίου
Η μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονων καλλιτεχνών στη Βόρεια Ελλάδα


  Πεδιο Δράσης Κοδρα παραθιναλοςΤο εικαστικό φεστιβάλ, Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια, στο πλαίσιο του«Παρά θιν’ αλός». Ξεκίνησε το 2001 ως η πρώτη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών και σύγχρονης τέχνης. Πλέον θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει ό,τι πιο επίκαιρο και αντισυμβατικό συμβαίνει στο χώρο των εικαστικών (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, performance, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, δρώμενα, σκηνογραφία).
  Τον Οκτώβριο του 2010 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007 - 2013 του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) από το 2011 έως το 2015 με συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τα πέντε έτη 330.840 ευρώ.
 Το φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 λαμβάνει υπόψη του την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζει όλες τις καλλιτεχνικές δράσεις γύρω από τον άξονα αυτόν. 
 Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του εικαστικού φεστιβάλ είναι: από Κυριακή έως Πέμπτη 20:00 – 23:00 και Παρασκευή & Σάββατο 20:00 – 24:00. Για το πλήρες πρόγραμμα του εικαστικού φεστιβάλ διανέμεται ξεχωριστός λεπτομερής πολυσέλιδος κατάλογος - οδηγός.
Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
1.     Οι Κοιτώνες του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν το κεντρικό εικαστικό γεγονός του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» με δυο εκθέσεις σε διάλογο που εξετάζουν τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή μέσα από διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, όπως καταγράφηκε και όπως διαμορφώνεται.
o       Έκθεση Stopover. Ψευδοϊστορικές καταγραφές, ανύπαρκτα πρόσωπα, παρατηρήσεις πάνω στα πολιτιστικά δεδομένα, στις προκλήσεις που δέχεται και στα ρίσκα που κρύβει ένας τόπος πέρασμα, όπως η Θεσσαλονίκη. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης
o       Έκθεση Σημείο Φυγής. Οι παρούσες μεταβατικές συνθήκες, τα συναισθήματα που γεννούν, οι μνήμες που ανασύρρουν και οι προοπτικές πουαναδεικνύουν μέσα από τα έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών. Αφετηρία οι ανακατατάξεις που χαρακτήρισαν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα - μια περίοδο που ονομάστηκε findesiècle.Επιμέλεια: Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα.
2.     Post-colonialprints. Έκθεση του Ινδονήσιου επιμελητή Alex Supartono, που διερευνά μέσα από τη φωτογραφία πώς επέδρασε η αποικιοκρατία στην ταυτότητα χωρών, οι οποίες γνώρισαν μια ετεροκαθορισμένη νεωτερικότητα, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Γκάνα, η Ινδία.
3.     Έκθεση πλαισίωσης των Κοιτώνωνμε αρχειακό υλικό, έντυπο και κινηματογραφικό. Επιμέλεια: Θεόφιλος Τραμπούλης, Μαρία Κενανίδου.
4.     Whatwewantείναι ο τίτλος της φετινής έκθεσης φοιτητών και αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών. Πρόκειται για την καθιερωμένη πια, έκθεση Κόδρα Fresh, στο Διοικητήριο του πρώην στρατώνα. Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος. 
5.     Έκθεση βιντεοπροβολών και φωτογραφικών εικόνων των φοιτητών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας.  Μουσική: JoakimLatarjet. Επιμέλεια παραγωγής βιντεοπροβολών: Μαρίλια  Φωτοπούλου, Γιάννης Χιωτόπουλος.
6.     Cyber Art Space (www.cyberartspace.net), ένας καινοτόμος εκθεσιακός διαδικτυακόςcyber art space χώρος, στον οποίο θα εκθέσουν έργα τους καλλιτέχνες από κάθε σημείο του πλανήτη. Το CyberArtSpaceπροσεγγίζει τον κυβερνοχώρο ως πραγματική διάσταση και όχι ως εικονική ή δυνητική. Η σύλληψη της ιδέας προήλθε από τον μικρόκοσμο του ατόμου, που η φυσική αναγνωρίζει ως σύμπαν (πραγματικό χώρο) με όλες τις θεμελιώδεις φυσικές σχέσεις του πραγματικού κόσμου. την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, την ισχυρή και αδύναμη αλληλεπίδραση και τη βαρύτητα.Επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός καλλιτέχνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, εικαστικός και Λέκτορας του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
7.     Έκθεση φωτογραφίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά σε επιλεγμένα κτήρια και δημόσιους χώρους της πόλης. Πρόκειται για μία συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: καθηγητής JohnKittinτου Πανεπιστημίου του Newcastle,  καθηγητής Γεώργιος Κατσάγγελος από το εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.
Πεδιο Δρασης Κοδρα8.     “TanzmachtFrei”. Ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστές τους πολίτες, σκηνικό τη Λεωφόρο Νίκης και εκφραστικούς δρόμους τον χορό και τη μουσική. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012», σημαίνοντας την έναρξη των Δημητρίων.Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης.


Εθελοντικό πρόγραμμα
Φέτος, εκτός από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις το Πεδίο Δράσης Κόδρα οργανώνει ένα πολυσχιδές Πρόγραμμα Εθελοντισμού, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η κινητοποίηση και εκπαίδευση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για την ενασχόληση με περαίτερω συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν ως performer σε μία από τις δράσεις του παράλληλου προγράμματος με τίτλο «Tanz macht Frei», αλλά βεβαίως, και σε λειτουργικούς τομείς της διοργάνωσης, όπως: λειτουργία εκθέσεων & εκδηλώσεων, φιλοξενία καλλιτεχνών (υποδοχή, ενημέρωση, πρωτότυπες ξεναγήσεις κ.ά.), επικοινωνία (γραφείο τύπου – social media), οπτικοακουστική κάλυψη κ.ά. Οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν σχετική εκπαίδευση και για την εθελοντική απασχόληση θα τους δοθεί βεβαίωση

Γ. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Η εισφορά της Θεσσαλονίκης στη νεοελληνική λογοτεχνία,
(14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου - Δ
ημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)
 Στα 100, μέχρι τώρα, χρόνια του νεοελληνικού της βίου, η Θεσσαλονίκη εισέφερε στα εγχώρια γράμματα πληθώρα πρωτοποριακών ποιητών, πεζογράφων και δοκιμιογράφων, καθώς και επιδραστικών περιοδικών, σε βαθμό που η πόλη να αναδειχθεί σε ιδιαίτερα αξιόλογο πνευματικό κέντρο, κάνοντας πολλούς ιστορικούς και μελετητές της λογοτεχνίας να μιλούν για «Σχολή Θεσσαλονίκης».
 Αυτή την ιδιαιτερότητα των λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης, που «καλλιέργησαν νέες ψυχικές διαθέσεις και επέβαλαν καινούριους εκφραστικούς τρόπους», φιλοδοξεί να παρουσιάσει η Λογοτεχνική Σκηνή του «Παρά θιν' αλός», σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων (14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου), που περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους μελετητές, βίντεο αρχείου με διακεκριμένους εκφραστές της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης που δεν ζουν πια, καθώς και αναγνώσεις ποιημάτων και πεζών από σημερινούς συγγραφείς της πόλης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)
Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:
Ντινος Χριστιανοπουλος παραθιναλοςΠαρασκευή 14 ΣεπτεμβρίουΑλέξης Ζήρας
Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής και μελετητής της λογοτεχνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης (θα μιλήσει για την περίοδο 1912-1932) και Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, θα μιλήσει για την περίοδο 1933-1945).
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Δημήτρης Κόκορης (φιλόλογος, συγγραφέας, θα μιλήσει για την περίοδο 1946-1955) και Νέτα Αποστολίδου (επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ., θα μιλήσει για την περίοδο 1956-1970).
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Θανάσης Μαρκόπουλος (φιλόλογος, ποιητής και κριτικός, θα μιλήσει για την περίοδο 1971-1980) και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας, θα μιλήσει για την περίοδο 1981-σήμερα).
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν:
- Προβολές μικρών σχετικών βίντεο με σημαντικούς λογοτέχνες που δεν ζουν πια να διαβάζουν λογοτεχνικά τους κείμενα ή να μιλούν για το έργο τους (από τους Στέλιο Ξεφλούδα, Γ. Θ. Βαφόπουλο, Ν. Γ. Πεντζίκη, Ζωή Καρέλλη μέχρι τους Ν. Μπακόλα, Τόλη Καζαντζή, Ανέστη Ευαγγέλου, Γ. Ιωάννου, Ηλία Πετρόπουλο…)Προδρομος Μάρκογλου παραθιναλος
- Ανάγνωση ποίησης και πεζογραφίας από σημερινούς λογοτέχνες. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) και διαβάζουν (κυρίως επιτόπου και ελάχιστοι εξ αποστάσεως): Κούλα Αδαλόγλου, Ρούλα Αλαβέρα, Γιώργος Αλισάνογλου, Bασίλης Αμανατίδης, Μπίλη Βέμη, Δημήτρης Δημπαραθιναλοςητριάδης, Άκης Δήμου, Σταύρος Ζαφειρίου, Ισίδωρος Ζουργός, Πάνος Θεοδωρίδης, Γιάννης Καρατζόγλου, Κατερίνα Καριζώνη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαρία Κέντρου – Αγαθοπούλου, Έλσα Κορνέττη, Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Κουγιουμτζή, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Λαχάς, Δημήτρης Λεοντζάκος, Στέλιος Λουκάς, Απόστολος Λυκεσάς, Πρόδρομος Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος (διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Ναζίρης), Δημήτρης Μίγγας, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Τόλης Νικηφόρου, Σοφία Νικολαΐδου, Μανόλης Ξεξάκης, Κώστας Πλαστήρας, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης,  Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου, Θανάσης Τριαρίδης, Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Τη Λογοτεχνική Σκηνή συντονίζει ο συγγραφέας Γιώργος Κορδομενίδης, που διευθύνει το «Εντευκτήριο» (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις).

Δ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ
Η διοργάνωση τριήμερου συνεδρίου υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» η οποία προστέθηκε πέρυσι στο πρόγραμμα του «Παρά θιν’ αλός» συνεχίζεται και φέτος, σε έναν μοναδικό συνδυασμό καλλιτεχνικής δημιουργίας και θεωρητικής τεκμηρίωσης. Οι δύο ημέρες του συνεδρίου είναι αφιερωμένες στη μουσική και η τρίτη στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες.
Το συνοπτικό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:
Τρίτη 4/9, 19:00 – 21:30
Δ.Θ. Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
«Γεννήθηκα στη Σαλονίκη…».
Εισηγητές: Θωμάς Κοροβίνης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Δημήτρης Καράμπελας, Κωστής Παπάζογλου, Βύρων Φιδετζής, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Γιούλης Παπαδόπουλος.
Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ακολουθεί συναυλία των Stringless.

Τετάρτη 5/9, 19:00 – 21:30
Δ.Θ. Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
«Ιmagine/thess.gr»
Ανοιχτή συζήτηση με τους: Κωνσταντίνο Ζέρβα, αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο Ευκλείδη, σκηνοθέτη - θεατρολόγο, Δημήτρη Καραθάνο, μουσικό, Αλέξανδρο Μπαλτζή, επίκουρο καθηγητή Α.Π.Θ., Κώστα Μακρυγιαννάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκη, Σάκη Παπαδημητρίου, μουσικό, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, επίκουρο καθηγητή Α.Π.Θ.

Κυριακή 9/9, 10:00 – 18:30
Δ.Θ. Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
«Ετερόδοξηνεωτερικότητα»
Επιστημονικός υπεύθυνος της τρίτης ημέρας του συνεδρίου είναι ο  Γιάννης Σταυρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.
Εισηγητές: Gene Ray, κριτικός και θεωρητικός Τέχνης, Gerardo Mosquera, καλλιτεχνικός διευθυντής PhotoEspaña, Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας,  Δημήτρης Παπανικολάου, λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κώστας Χριστόπουλος, εικαστικός, Κωστής Σταφυλάκης, θεωρητικός τέχνης, εικαστικός, Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνοθέτης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθηγήτρια ΑΠΘ.