Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Προσπάθεια για άρση του αεροπορικού αποκλεισμού


Υπάρχουν περιθώρια ώστε να μεταπειστούν οι τέσσερις αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», συμπέρανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου έπειτα από συνεργασία που είχε με τους προέδρους των επιμελητηρίων, την  Ένωση Ξενοδόχων και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής.
Σήμερα, το υπουργείο θα αποστείλει επιστολή προς τους εμπορικούς διευθυντές των εταιρειών Swiss, British Airways, Alitalia και CSA,
καλώντας τους σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. «Θέλουμε να μας εκθέσουν τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις τους» ανέφερε ο κ. Καράογλου, ο οποίος από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων σχημάτισε την άποψη ότι «οι πόρτες του διαλόγου με τις εταιρείες δεν έχουν κλείσει». Προ ημερών η  Ένωση Ξενοδόχων είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση των αεροπορικών εταιρειών σχετίζεται και με τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τις εταιρείες χαμηλού κόστους και δη από τη Ryanair. Η εν λόγω εταιρεία επιδοτείται για τρία χρόνια με 350.000 ευρώ ετησίως με απόφαση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης. Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης για το αν μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική και με άλλες εταιρείες, απάντησε αρνητικά «αν ζητήσουν μη ρεαλιστικά ποσά». Υποστήριξε όμως ότι μπορούν να γίνουν άλλου είδους παρεμβάσεις, που θα λύσουν πρακτικά προβλήματα για τη μείωση της ταλαιπωρίας των επιβατών (περισσότερα σημεία ελέγχου διαβατηρίων, καλύτερη συγκοινωνία με το κέντρο, βελτίωση χώρων δημόσιας υγιεινής).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Στο μεταξύ, η εταιρεία Sea Link Ferries, θυγατρική της NEL, αποφάσισε να ανακαλέσει τη δρομολόγηση του πλοίου «Αλκυόνη» στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Σποράδες, επικαλούμενη πτώση της επιβατικής κίνησης και καθυστέρηση στις επισκευαστικές εργασίες του πλοίου. «Εάν υπάρξει νέο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο μέλλον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βόρειων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη, εμείς θα δώσουμε την έγκρισή μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι σύντομα στη Βουλή σκοπεύει να καταθέσει μια μελέτη σχετικά με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας.