Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Έργα αποκατάστασης στα κτίρια Σφαγείων και οδού Αναγεννήσεως και ανακατασκευής παιδικών χαρών.Τα συγκεκριμένα έργα ξεκίνησαν πριν λίγες εβδομάδες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προχωρούν ικανοποιητικά, ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης,που περιόδευσε στα έργα μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κουράκη, σημειώνοντας ότι από την πλευρά
του Δήμου Θεσσαλονίκης γιαυτό το σκοπό γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των πόρων από το «Πράσινο Ταμείο», και από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται και ίδιοι πόροι από τον δημοτικό προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «επιδιώκουμε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να συνεχίσουμε να δημιουργούμε έργα στην πόλη εξυπηρετώντας δύο στόχους: αφενός να μειώσουμε την ανεργία εξασφαλίζοντας δουλειά σε συμπολίτες μας, αφετέρου να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη».
      Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του Δημάρχου ήταν η Παιδική Χαρά στην Πλατεία Ναυαρίνου όπου πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο της χορήγησης Πιστοποιητικού Ποιότητας στις Παιδικές Χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση του έργου εντάχθηκε στο «Πράσινο Ταμείο», μαζί με άλλες τρεις Παιδικές Χαρές.
Ακολούθως δεύτερος σταθμός ήταν η Παιδική Χαρά στην Πλατεία Αλεξάνδρου Γαλοπούλου (περιοχή Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Κολωνιάρη με Αλεξάνδρου Γαλοπούλου) που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
Πρόκειται για δύο από τις συνολικά 23 Παιδικές Χαρές που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάπλασης του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίες χρειαζόταν μια πολύ συστηματική συντήρηση, ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι βάση της υποχρέωσης που απορρέει από τα προγράμματα χρηματοδότησης θα διαθέτουν μόνιμο φύλακα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στα παιδιά και στους συνοδούς τους και προστασία των υλικών από τις φθορές. 
Η Διοίκηση του Δήμου έχει δώσει μεγάλη σημασία στην συνολική ανάπλαση πολλών παιδικών χαρών και στην ανακατασκευή παιδικών χαρών που υπάρχουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος  Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.
«Στο πρόγραμμα εντάσσονται 14 Παιδικές Χαρές που επισκευάζονται με εργασίες μικρότερης κλίμακας και άλλες εννέα όπου οι παρεμβάσεις αφορούν ολοκληρωμένες αναπλάσεις προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση κατά ISO με ειδικές προδιαγραφές των υλικών και των παιχνιδιών τα οποία τοποθετούνται σε αυτές. Είναι διάσπαρτες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκτός από τις τέσσερις που αναπλάθονται πλήρως και χρηματοδοτούνται από το «πράσινο ταμείο» οι υπόλοιπες χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου» ανέφερε ο Ανδρέας Κουράκης, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση τους θα υπάρξει και περιβαλλοντική ανακούφιση ιδιαίτερα στην περιοχή του Κέντρου, καθώς υπάρχουν λίγοι ελεύθεροι χώροι για τους πολίτες. 
Επόμενος σταθμός ήταν το Νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως με Καζαντζάκη (περιοχή Δικαστηρίων), όπου εκκρεμούν οι εργασίες εντός του κτιρίου, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου μαζί με τις προτεινόμενες διαπλατύνσεις προς τις οδούς Καζαντζάκη  και Ταντάλου είναι 1605 τ.μ.
Το τμήμα της οδού Ταντάλου από την οδό Αναγεννήσεως έως την οδό Καζαντζάκη, συνολικού μήκους 53 μέτρων, για την ανάδειξη του διατηρητέου και για λόγους ασφαλούς κυκλοφορίας, πεζοδρομείται και η διαμόρφωσή του εντάσσεται στη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου.
«Το κτίριο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά που έχουν μείνει στην πόλη με σαφέστατη επιρροή κεντροευρωπαϊκής γραμμής στην αρχιτεκτονική του. Όταν ολοκληρωθεί θα αποδοθεί άμεσα στους δημότες για χρήση.  Η πόλη, κυρίως οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν μεγάλη ανάγκη από χώρους και αυτά τα κτίρια που απομένουν θα αποκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν με διπλό σκοπό: από τη μια μεριά να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και από την άλλη να αναδεικνύουν την αισθητική της εποχής που κατασκευάστηκαν» σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και το κτίριο θα είναι έτοιμο να αποδοθεί προς χρήση, ανέφερε ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος περιέγραψε την «οδύσσεια» του έργου που βρισκόταν σε τέλμα από το 2008: «η χρηματοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση γινόταν μέσω κονδυλίων από το υπουργείο Πολιτισμού που σταμάτησε το 2008 τη χρηματοδότηση και στην πραγματικότητα σταμάτησε και το έργο. Όταν αναλάβαμε στη Διοίκηση έπρεπε να δώσουμε λύση στο τεχνικό πρόβλημα και να απεγκλωβιστούμε από την εργολαβία, καθώς είχαν σταματήσει όλες οι εργασίες».
Σε περίπου έξι μήνες κατά το 2011 ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες που αφορούσαν στην μερική ανακατασκευή του εσωτερικού χώρου. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τέλος Αυγούστου, σημείωσε ο Ανδρέας Κουράκης, πρόκειται να κατατεθεί  προς έγκριση μελέτη για την εκτέλεση της δεύτερης φάσης του έργου που αφορά στην αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκατάσταση.
Τέταρτος και τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Δημάρχου ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο στην περιοχή των Σφαγείων (26ης Οκτωβρίου 21) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εντός του παλαιού νεοκλασικού κτιρίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013, θα γίνει η οριστική παραλαβή του έργου.
«Ελπίζουμε ότι το διατηρητέο των παλαιών σφαγείων που προβλέπεται να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων σύντομα θα αποδοθεί στους δημότες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι είναι ένα μεγάλο έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ στο οποίο ήδη ξεκίνησε η εγκατάσταση της εργολαβίας και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.
Tο συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του, με σκοπό την διατήρηση και ανάδειξη ενός σημαντικού βιομηχανικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα και εν συνεχεία την αξιοποίησή του με την λειτουργία του ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης προσθέτοντας ότι «το έργο δημοπρατήθηκε στις 24 Ιουλίου 2012 και οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».