Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Στη Θεσσαλονίκη: Νέα Cafeteria με τοπόσημο!!!


Ο Πύργος είναι ότι δηλώνει. Πότε του αίματος, πότε Λευκός.
Σήμερα αποκαλύπτουμε  το  κρυφό σχέδιο που εξυφαίνεται στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών του Δήμου. Πρώτα όμως να διαβάσουμε μιά είδηση που ξεσηκώσαμε από τον Αγγελιοφόρο:
 "Σε τι παραπέμπει ο Πύργος του Αϊφελ; Το Αγαλμα της Ελευθερίας; Καθοριστικά σημεία αναφοράς του τόπου όπου βρίσκονται, οι δύο αυτές κατασκευές αποτελούν τοπόσημα.
Τη δική της «ταυτότητα» στον παγκόσμιο χάρτη εικόνων, αυτών που αποτελούν τοπόσημα, θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη. Ο κεντρικός δήμος ξεκινά διεργασίες ώστε η πόλη να αποκτήσει τη δική της αυτόνομη αναφορά, το δικό της... Πύργο του Αϊφελ ή το London Eye, το μύλο του Λονδίνου.
Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη έχει τοπόσημο κι αυτό είναι ο Λευκός Πύργος, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ένας τόπος μαρτυρίου, όπως αυτός ο Πύργος του Αίματος, όπως λεγόταν παλαιότερα το μνημείο, θα πρέπει να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
Οπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και συμφώνησε να ξεκινήσει στην πόλη η συζήτηση για το δικό της τοπόσημο.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να συζητήσει το θέμα αυτό με το ΤΕΕ, ενώ θα προχωρήσει και σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό», τονίζει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει: «Σε πρώτη φάση, θα ακούσουμε ιδέες, θα ακούσουμε προτάσεις. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε και σε διαγωνισμό».
Η δημοτική αρχή προτιμά η κατασκευή αυτή να τοποθετηθεί στη θάλασσα. «Το όραμά μας είναι το τοπόσημο αυτό να τοποθετηθεί στη θάλασσα, αφού η εικόνα της πόλης από εκεί είναι κάτι που δεν είναι καθόλου γνώριμο για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η εξέδρα αυτή θα συνδέεται με την παραλία, ενώ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κάποιο καφέ, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες», σχολιάζει ο κ. Κουράκης.
Διαγωνισμός
Αντικείμενο του διαγωνισμού θα αποτελεί η δημιουργία εντός θαλάσσης μιας κατασκευής που θα λειτουργεί ως τοπόσημο για το χώρο και την πόλη και η οποία θα βρίσκεται επί εξέδρας. Επιδίωξη θα είναι η συνολική κατασκευή να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για το χώρο και ως δομικό στοιχείο του τοπίου. Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό θα εξετάσουν επίσης το ακριβές σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το τοπόσημο αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, το διαδικαστικό κομμάτι της όλης προσπάθειας είναι έτοιμο, κάτι που οδηγεί σε συντόμευση και απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών. «Εχει ήδη προηγηθεί η προκήρυξη από το ΥΠΕΚΑ ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη κατασκευής τοποσήμου επί της κεντρικής προβλήτας στο Φαληρικό Ορμο της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να αξιοποιήσει το κείμενο αυτής της προκήρυξης και τα χαρακτηριστικά της», εξηγεί ο αντιδήμαρχος."

Σύμφωνα λοιπόν με μη έγκυρες και αδιασταύρωτες πηγές, το κρυφό σχέδιο της Διοίκησης του Δήμου έχει σαν στόχο το Record Guiness στον τομέα: Cafe παντού. Μετρήσεις του Δήμου έδειξαν ότι τον στόχο του αριθμού τον έχουμε υπερκαλύψει. Είμαστε η πρώτη πόλη στον κόσμο σε cafeteries  ανά τετραγωνικό εκατοστό. Εκεί που υστερούμε είναι ο ποιοτικός στόχος. Δεν έχουμε cafeteries παντού. H εξέδρα με το τοπόσημο είναι η προκάλυψη. Ο πραγματικός στόχος είναι το cafe, που θα εγκατασταθεί "εκεί πάνω". Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Μοναδική προυπόθεση, να καλύπτουν ελεύθερους δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να μείνει σπιθαμή από τέτοιους. Έτσι χτυπάμε συγχρόνως διπλό παγκόσμιο record. 
Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις που συζήτησε το Τhink  tank του Δήμου για εγκατάσταση της καφετέριας-τοπόσημο:
1) Σε  καλαθάκι ενός Αερόστατου πάνω από την πόλη.
2) Σε Υποβρύχιο στον Θερμαικό.
3)Πραγματοποίηση της ιδέας που υπάρχει στο κινηματογραφικό έργο "Σούπερ Δημήτριος" για μετατροπή του  Λευκού    Πύργου σε ένα τεράστιο Φραπεδοπότηρο.
4) Τοπόσημο να είναι η ίδια η cafeteria της εξέδρας, καθώς αποδίδει επακριβώς την ουσία της ζωής των Θεσσαλονικιών.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (Πέρα απ' την πλάκα):  Το τοπόσημο είναι μια πολύ καλή ιδέα.  Aς τοποθετηθεί απέναντι από το υπάρχον "Interni" που πρέπει να μετατραπεί σε ένα ωραίο Cafe που να έχει το όνομα του τοπόσημου.

(Με την ευκαιρία να πω ότι όταν  ο Δήμος ενοικιάζει στους ιδιώτες κυλικεία σε πάρκα κλπ, στους όρους που καλείται να αποδεχτεί  ο  αντισυμβαλλόμενος, να υπάρχουν δεσμεύσεις σχετικά με την αισθητική του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης του χώρου, την ακριβή κάλυψη του χώρου που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα, την ένταση της μουσικής (αν επιτρέπεται), τις πινακίδες που θα έχει κλπ. Τα καταστήματα θα πρέπει να είναι πρότυπα για την πόλη και παραδείγματα προς μίμηση)