Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Εισβολή» στο στρατόπεδο Παύλου Μελά!


«Απόβαση» στο στρατόπεδο Παύλου Μελά αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο ίδιος ο δήμος Παύλου Μελά! Αγανακτισμένος από την πολυετή καθυστέρηση στο θέμα της απόδοσης του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, ο δήμαρχος, Διαμαντής Παπαδόπουλος, προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση άνευ προηγουμένου: με αφορμή τη συνεργασία του δήμου με τη θερινή σκηνή του ΚΘΒΕ, ο δήμαρχος έδωσε εντολή οι παραστάσεις να δοθούν στο διεκδικούμενο χώρο του στρατοπέδου, αφού στηθούν οι απαραίτητες εξέδρες για τη σκηνή και τα καθίσματα.

«Παίρνουμε την υπόθεση της αξιοποίησης των μεγάλων χώρων στα χέρια μας. Δε συζητάμε πια. Παίρνουμε το στρατόπεδο. Μπαίνουμε μέσα. Τελειώνουμε με αυτούς. Είναι δικό μας, είναι της πόλης. Οι άνθρωποι και ο δήμος θα είναι αυτοί που θα διαχειριστούν για το καλό της τους ευλογημένους αυτούς χώρους. Για να τελειώσει η ιστορία απαξίωσης των δυτικών συνοικιών και να ξεκινήσει η δημιουργία μιας νέας όμορφης, ελκτικής και ανθρώπινης πόλης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Οι δυτικές συνοικίες, ο δήμος και οι άνθρωποί του βιώνουν τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών. Η θέση, ο ρόλος και η λειτουργία της πόλης έχουν απαξιωθεί. Αξιοποιούμε τον ευλογημένο, ιστορικό και πανέμορφο τόπο του στρατόπεδο “Παύλου Μελά”. Και στο σημείο αυτό τολμάμε να πούμε ότι μπαίνουμε στο στρατόπεδο. Δίνουμε ζωή στα χαλάσματα».

Το στρατόπεδο
Το στρατόπεδο, έκτασης περίπου 340 στρεμμάτων που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εντάσσεται σε αυτά (εννέα στη Θεσσαλονίκη) που επί δεκαετίες ολόκληρες διεκδικούν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά χωρίς στην ουσία ποτέ να προχωρά η όποια πρωτοβουλία. Επί χρόνια το δίλημμα για το «Παύλου Μελά» ήταν αν θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση κατοικιών αξιωματικών, με την τοπική κοινωνία να το διεκδικεί εξολοκλήρου για τη δημιουργία εκεί μητροπολιτικού πάρκου. Ωστόσο, τα σχέδια της δημοτικής αρχής προσέκρουαν στην επιμονή του στρατού να ανεγερθούν σε μέρος της έκτασης κατοικίες για αξιωματικούς και στην άρνηση του δήμου να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.
Το στρατόπεδο ιδρύθηκε το 1881 και επεκτάθηκε από τον Ελληνικό Στρατό μετά την απελευθέρωση. Στη διάρκεια της Κατοχής αποτέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιστασιακών, τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Οι στρατιωτικές μονάδες απομακρύνθηκαν σταδιακά και το στρατόπεδο έπαψε να χρησιμοποιείται το 2002. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένο, ενώ συχνά τα κτίριά του χρησιμοποιούνται από ομάδες περιθωριακών ατόμων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φορές να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε κάποια κτίρια, τα οποία μάλιστα θεωρούνται μοναδικά από αρχιτεκτονικής άποψης.
Στο δήμο υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, στις οποίες «πρωταγωνιστούν» τα δύο διατηρητέα κτίρια για τη μετεγκατάσταση του δημαρχείου και η δημιουργία σε συνεργασία με το ΑΠΘ ενός Βοτανικού Κήπου μεσογειακών φυτών που θα καλύπτει έκταση 150 στρεμμάτων. Παράλληλα, στα σχέδια ήταν και η δημιουργία ενός μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ σε ένα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές λόγω πυρκαγιάς είχε μελετηθεί να αναπλαστεί ως χώρος μνήμης και σημείο αναφοράς γι' αυτούς που φυλακίστηκαν από τους ναζί.
Στο παρελθόν, ο δήμος προσπάθησε να δώσει πνοή στον εγκαταλειμμένο χώρο με διάφορες εκδηλώσεις, περιστασιακού χαρακτήρα, ενώ τώρα εμφανίζεται έτοιμος να στήσει μόνιμα πια εξέδρες για θεατρικές παραστάσεις.

Η παράσταση
Η επίσημη πρεμιέρα της Θερινής Σκηνής του ΚΘΒΕ θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 9 το βράδυ με την παράσταση «Ελα απόψε στου... Μελά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η γενική είσοδος είναι δέκα ευρώ, αλλά για τους δημότες Παύλου Μελά ισχύει η εκπτωτική κάρτα πολιτισμού (τηλ. επικοινωνίας: 2313-302-835 & 936). Η είσοδος σε μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου, ανέργους και ΑμεΑ είναι δωρεάν με επίδειξη κάρτας.

Δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο.