Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Στην Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιο συνέδριο για την μουσική εκπαίδευση.


Από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου 2012 πραγματοποιείται το 30ο  Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education) που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) με την ISME. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τόνισε το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει μία ολοκληρωμένη στρατηγική όσον αφορά την πολιτική του, σε σχέση με τη μουσική παραγωγή και έχει προχωρήσει σε μία χαρτογράφηση της μουσικής σκηνής της πόλης, τόσο μέσω των φεστιβάλ που διοργανώνει, δίνοντας βήμα στα τοπικά σχήματα της Θεσσαλονίκης, όσο και αναζητώντας διεθνείς πλατφόρμες, παγκόσμιας εμβέλειας,
ώστε να  καταστήσει την πόλη κέντρο των πολιτιστικών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Το 30ο Παγκόσμιο της συνέδριο της ISME και της Ε.Ε.Μ.Ε.» συνέχισε ο κ. Πεγκας «είναι μία κορυφαία διοργάνωση, που φέρνει σε επαφή ανθρώπους που ασχολούνται  με τη μουσική παιδεία και την παγκόσμια παραγωγή. Για την πόλη, φυσικά, σπουδαίο ρόλο παίζει και η τουριστική προβολή και ανάπτυξη. Η ικανοποίηση των τουριστικών φορέων είναι μεγάλη και με αφορμή το συγκεκριμένο συνέδριο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενισχύει τις προσπάθειές του, ως προς την προσέλκυση ανάλογων γεγονότων και του λεγόμενου συνεδριακού τουρισμού. Παρακινήσαμε τους διοργανωτές του συνεδρίου, να το επεκτείνουν πέρα από τα όρια του Μεγάρου και να φέρουμε τους καλλιτέχνες σε επαφή με τον κόσμο, με συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Πολύβιος Ανδρούτσος, από την πλευρά του στάθηκε στην πεποίθηση των διοργανωτών, από το 1992, ότι το συνέδριο έπρεπε να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε και στην Ελλάδα. «Οι συζητήσεις» συνέχισε ο κ. Ανδρούτσος «ξεκίνησαν το 2007 και η τελική απόφαση ελήφθη το 2009. Τα πράγματα βέβαια είναι αρκετά δύσκολα, όσον αφορά την οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και τη δυσκολία στην ανεύρεση χορηγιών. Ωστόσο, έγινε δυνατό, μετά από διαπραγματεύσεις με την ISME να εξασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι συμμετοχής για του Έλληνες συνέδρους».

Στην εθελοντική εργασία που προσφέρουν τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. στάθηκε ιδιαίτερα η Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Μαρία Κουρκουρίκα, τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μία Πανελλήνια επιστημονική ένωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα από 1.000 μέλη - μουσικοπαιδαγωγούς από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – που τα τελευταία 15 χρόνια έχει για έδρα της τη Θεσσαλονίκη». 

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Ε. Νίκος Θεοδωρίδης και υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεδρίου, τόνισε ότι η συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί ιδιαιτέρως ευτυχή συγκυρία, που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Μουσικής, με την υποστήριξη του Δήμου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη μουσικοί από Ελλάδα, Κύπρο, Βρετανία, Γερμανία, Ν. Αφρική, Τουρκία, Σουηδία, Βραζιλία, Ουγγαρία, Ναμίμπια, Ρωσία και Ισλανδία.

Η υπεύθυνη φιλοξενίας του συνεδρίου, Έλενα Μυλωνά, τέλος, τόνισε το γεγονός ότι το 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME και της Ε.Ε.Μ.Ε. θα προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη 2500 άτομα (1500 συνέδρους και 1000 μουσικούς) από 70 χώρες του κόσμου και αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η πόλη από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. «Επιδιώξαμε να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε όσους συμμετέχουν στο συνέδριο να περιηγηθούν, να γευθούν, να αφουγκραστούν και να αγαπήσουν τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι πολλοί από αυτούς, θα επισκεφθούν ξανά την πόλη με τους φίλους και τις οικογένειές τους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μυλωνά και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά για την τοπική οικονομία, προκαλώντας κινητικότητα σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα και πολλές ακόμη επιχειρήσεις.