Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η πόλη στο χτες και στο σήμερα: Μητροπόλεως


 Δεκαετία του 30. Τέτοια ανοιχτωσιά στην Μητροπόλεως δεν θα ματαδούμε. Η Μητρόπολη χωρίς περίβολο και κοκοφοίνικες (αυτή τη μανία με τους κοκοφοίνικες ποτέ δεν την κατάλαβα και κάθε φορά που τους βλέπω στην Αριστοτέλους να κόβουν τη θέα προς τη θάλασσα συγχίζομαι). Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ανεγέρθηκε μεταξύ 1891-1914 στη θέση του παραθαλάσσιου ναού του Αγίου Δημητρίου που καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1890.
Το μόνο διασωθέν κτίριο είναι το γωνιακό με Αγίας Σοφίας, μέγαρο Σαπουνά. Στο ισόγειό του υπήρχε το περίφημο καφενείον  Ίλιον και δίπλα η ταβέρνα Κληματαριά. Σήμερα τον χώρο καταλαμβάνει ο Τερκενλής.
Οι όμορφες τριώροφες και τετραώροφες οικοδομές αντικαταστάθηκαν από τις απρόσωπες 9ώροφες πολυκατοικίες. Ευτυχώς τουλάχιστον ο δήμαρχος κατάφερε να απαλλάξει τις προσόψεις των περισσοτέρων κτιρίων του κέντρου από τις αντιαισθητικές ταμπέλες που έκαναν την εικόνα τρισχειρότερη.
Η γωνιακή οικοδομή (Μητροπόλεως με Κούσκουρα) που δεν διακρίνεται στην καινούρια φωτογραφία (πίσω απ΄τον κοκοφοίνικα) διατηρείται ακόμα και στέγαζε μέχρι πριν λίγο καιρό, στο ανακατασκευασμένο ισόγειό της το καφέ Social.
*Η παλιά φωτογραφία απο το 1926 είναι των Γ. Μαλάκη και Γ. Ζωγράφου και θα την δείτε στην έκθεση Θεσσαλονίκη 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας στο Μ.Μ.Σ.Τ. που συνεχίζεται μέχρι τις 14/4 σε επιμέλεια Βασίλη Κολώνα.
(Από parallaximag)