Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ανοίγουν οι φάκελοι «Αλλατίνη» και «ΦΙΞ».


Το φάκελο «Αλλατίνη» ανοίγει κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ο δήμος Θεσσαλονίκης, που επιδιώκει να καταστεί συνιδιοκτήτης του ιστορικού ακινήτου επί της οδού Λασκαράτου, στην περιοχή του Ντεπό, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει ενεργό ρόλο και λόγο στη διαδικασία αξιοποίησης του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος.
Τα σχέδια ανοικοδόμησης του οικοπέδου των Μύλων Αλλατίνη, το οποίο καταλαμβάνει 26 στρέμματα και αποτελεί «φιλέτο», στο πρόσφατο παρελθόν δίχασαν την πόλη και εν τέλει ματαιώθηκαν έπειτα από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξάλλου μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η υπόθεση της αξιοποίησης του «Αλλατίνη» επανεκκινήθηκε κάτω από διαδικασίες που προκάλεσαν έντονες αμφισβητήσεις, προέκυψαν σοβαρότατοι τριγμοί στο εσωτερικό της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη εξαιτίας της σχέσης του τότε αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν με εταιρεία που είχε αγοράσει μερίδιο στο επίμαχο οικόπεδο.

ΜΕΣΩ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Τα νήματα της υπόθεσης που αφορά τους Μύλους Αλλατίνη ανέλαβε να κινήσει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης έπειτα και από σχετική προτροπή που έλαβε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σε πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής.
Ο κ. Κουράκης προετοιμάζει την κατάθεση πρότασης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω του Πράσινου Ταμείου, για να εξαγοραστεί τμήμα του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να περάσει στα χέρια του το 25% του ακινήτου, που ανήκε στη Θεμελιοδομή. «Η εταιρεία της Θεμελιοδομής πτώχευσε και βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης με εκκαθαριστή την Alpha Αστικά Ακίνητα. Το τμήμα των Μύλων Αλλατίνη, που ανήκε στην ιδιοκτησία της εταιρείας, πλειστηριάστηκε με τιμή 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος. Ακολούθησε δεύτερη προσπάθεια, με την τιμή να πέφτει στα 2,8 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι του ιστορικού ακινήτου με ένα ποσό της τάξης των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ», εξήγησε ο κ. Κουράκης.

ΟΧΙ ΣΕ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ο Ανδρέας Κουράκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα προβλέπει την υπερεκμετάλλευση του ακινήτου, όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν. «Εάν πράγματι ο δήμος Θεσσαλονίκης επιτύχει να αγοράσει τμήμα του οικοπέδου αυτού, τότε θα μπορεί με άλλους όρους και από άλλη θέση να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που θα προβλέπει χρήσεις σύγχρονες και λειτουργικές», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι απαιτείται συνέργεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε επιτέλους οι Μύλοι Αλλατίνη να σταματήσουν να ρημάζουν στη φθορά του χρόνου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες ο κ. Κουράκης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει σε συνάντηση τους συνιδιοκτήτες της επίμαχης οικοπεδικής έκτασης, για να καταγραφούν οι προθέσεις όλων των εμπλεκομένων. «Η έκταση αυτή πρέπει να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και με την παραλία, ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς με χρήσεις υπερτοπικής σημασίας για ολόκληρη την πόλη», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι Μύλοι Αλλατίνη κατασκευάστηκαν στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Ανθέων με τη Λασκαράτου το 1854. Το 1898 ο αλευρόμυλος κάηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Το Σεπτέμβριο του 1900 εγκαινιάστηκαν οι νέοι μύλοι, που παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του ’80.
Η προσπάθεια για ανοικοδόμηση του συγκεκριμένου οικοπέδου άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δύο δεκαετίες νωρίτερα, το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του.
Το 1991 η τότε υπουργός Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη προχώρησε στο χαρακτηρισμό ολόκληρου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος -τόσο των κτιρίων όσο και του συνόλου του οικοπέδου- ως ιστορικά διατηρητέου μνημείου. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να ανακοπούν τα σχέδια ανοικοδόμησης, καθώς μόλις έναν χρόνο μετά άρχισε ένα ντόμινο αποχαρακτηρισμών, που είχε ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οικοπέδου να καταστεί δικαιούχος ανοικοδόμησης κτισμάτων, εμβαδού περίπου 110.000 τ.μ.
Σήμερα τα διατηρητέα κτίρια αναπτύσσονται σε περίπου 12.500 τ.μ. Ανάμεσά τους είναι ο κεντρικός μύλος του συγκροτήματος, το κτίριο διοίκησης (το παλαιότερο κτίσμα στο συγκρότημα, που χρονολογείται από το 1890), η κατοικία του διευθυντή του εργοστασίου, το παλιό μηχανουργείο αλλά και οι φούρνοι που προμήθευαν ψωμί τον ελληνικό στρατό μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες.

ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΦΙΞ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία και για τη διάσωση του «Φιξ», το οποίο, παρότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα βιομηχανικά συγκροτήματα ολόκληρης της χώρας, σήμερα παρουσιάζει τη θλιβερή εικόνα ενός ετοιμόρροπου κτιριακού συμπλέγματος.
Ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος προκάλεσε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του χώρου, καλώντας τους σε συνεργασία, ώστε να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση για την αξιοποίηση του «Φιξ» κατά έναν σύγχρονο τρόπο αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτο σεβασμό των διατηρητέων κτιρίων.
Ο βασικός κορμός της κεντρικής πρότασης που κατατέθηκε από την πλευρά του κ. Κουράκη αφορά τη μεταβίβαση όλων των διατηρητέων κτιρίων στην ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης και την προώθηση μιας πολεοδομικής ρύθμισης για τον καθορισμό όρων δόμησης, ώστε και οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους κατά τρόπο που να μην προσβάλλεται το κεντρικό μνημείο.
Η εξαιρετικά κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «Φιξ» προκάλεσε μόλις πρόσφατα την παρέμβαση ειδικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα παλαιότερα και πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος καταρρέουν, ενώ αντίθετα τα κτίσματα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Το ιστορικό συγκρότημα του «Φιξ», το οποίο δεσπόζει στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαθέτει μοναδικά αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά και τεχνολογικά στοιχεία, ενώ διασώζει σε μεγάλο βαθμό και αξιόλογα στοιχεία του εξοπλισμού του.

ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1882
Τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος άρχισαν να χτίζονται το 1882 για τις ανάγκες του οινοπνευματοποιείου Μισραχή. Η δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογείται ανάμεσα στο 1892 και στο 1893, όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε στο ίδιο οικόπεδο το ζυθοποιείο από τους επιχειρηματίες Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντεζ.
Το 1912 η εταιρεία Μισραχή - Φερνάντεζ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ζυθοποιείο Όλυμπος», ενώ το 1920 συνενώθηκε με το «Ζυθοποιείο Νάουσα». Έτσι τα δύο ζυθοποιεία λειτουργούσαν κάτω από την ίδια στέγη με την επωνυμία «Όλυμπος-Νάουσα». Το 1926 η πλειονότητα των μετοχών πέρασε στην αθηναϊκή εταιρεία «Κάρολος Φιξ».
Το εργοστάσιο «Κάρολος Φιξ» σταμάτησε τη λειτουργία του το 1983, οπότε και άρχισε η παρακμή για τις εγκαταστάσεις του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος, το οποίο αγοράστηκε από ομάδα ιδιωτών το 1991.
Το 1994 το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης εξαιρετικού ενδιαφέροντος και κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.
(Βαρβάρα Ζούκα - Μακεδονία)