Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Εφαρμογή για πληροφορίες της πόλης στα "έξυπνα" κινητά.

Μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones),  ξεκίνησε να παρέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχουν ήδη εισαχθεί ή που θα εισάγονται μελλοντικά στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (G.I.S.), και που έχουν σχέση με σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, με δρομολογήσεις εντός του δήμου (εύρεση & πλοήγηση), με αναζήτηση διεύθυνσης με οδό και αριθμό για το Δήμο Θεσσαλονίκης κ.τ.λ.
Η πρωτοτυπία της εφαρμογής βρίσκεται στη δυνατότητα που μπορεί να έχει ο πολίτης να αναζητάει τις πληροφορίες αυτές από τη Γεωγραφική Βάση Δεδομένων της πόλης και η παρουσίαση αυτών στην κινητή συσκευή του. Χαρακτηριστικό της, δε, είναι η διαδραστικότητα, δηλ. η αμοιβαία ανταλλαγή ενημερωμένων πληροφοριών μεταξύ πολίτη και συστήματος G.I.S του δήμου σε ότι αφορά τις ενημερωμένες πληροφορίες του. Για τη χρήση του συστήματος, από την πλευρά του τελικού χρήστη, απαιτείται ενεργή πρόσβαση στο διαδίκτυο (προτείνεται 3G) και ενεργοποίηση του συστήματος G.P.S που πρέπει να διαθέτει η συσκευή.
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή προσφέρει:
-Πολύ λεπτομερή χάρτη της Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο τοπογραφικής κλίμακας.
-Τέσσερα (4) υβριδικά στρώματα  για την εμφάνιση των λωρίδων ποδηλάτων, των ζωνών στάθμευσης κ.λ.π.
-Αναζήτηση ανάμεσα σε 30.000 σημεία ενδιαφέροντος και σε 20 κατηγορίες, με κριτήριο εγγύτητας στη θέση της συσκευής.
-Δρομολόγηση (από – έως), είτε με ορισμό σημείου χρήστη, επί της οθόνης και ταυτόχρονη εμφάνιση των πληροφοριών αυτής είτε με συγκεκριμένη διεύθυνση.
-Εργαλείο Εύρεσης Διεύθυνσης, είτε με όνομα οδού και αριθμό είτε με διασταύρωση.
-Διάχυση σε μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, τους Μηχανικούς, στοιχείων σχετικών με πολυγωνομετρικά – υψομετρικά και τριγωνομετρικά σημεία, στο σύστημα αναφοράς του δήμου.
-Φωτογραφική τεκμηρίωση μνημείων της Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν αποθηκεύει και δε χρησιμοποιεί στοιχεία χρήσης (όπως θέση, αναζητήσεις ή προσωπικά δεδομένα) που σχετίζονται με την συσκευή.

H εφαρμογή διατίθεται για συσκευές iOS στη θέση

Επίσης διατίθεται για συσκευές Android στη θέση