Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Την "Villa" "Σχολείο" την έσωσαν οι καταληψίες!


Η απόκρουση της «πολεμικής» ενάντια στις καταλήψεις και η ανάδειξη της κοινωνικής δράσης των «ελεύθερων κοινωνικών χώρων» ήταν το περιεχόμενο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην κατάληψη το «Σχολείο», αλλά η είδηση ήρθε από τον δήμο Θεσσαλονίκης, που επισήμως δήλωσε συμπαθών προς τους εν λόγω καταληψίες…
«Δεν κρύβω ότι ο δήμος παρακολουθεί με συμπάθεια τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται εδώ», τόνισε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης στην παρέμβασή του, γεγονός που ικανοποίησε αρκετούς από τους παρόντες «καταληψίες». Η κατάληψη το «Σχολείο» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Μπιζανίου. Στο νεοκλασικό κτίριο του 1897 μέχρι και το 2004 στεγαζόταν το 12ο δημοτικό σχολείο. Λόγω προβλημάτων στατικότητας και στεγανότητας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε λυόμενο της περιοχής Ποσειδωνίου, αλλά το κτίριο έπειτα από έξι χρόνια εγκατάλειψης βρέθηκε να φιλοξενεί νέους ένοικους ως χώρος πολιτιστικών, επιμορφωτικών και πολιτικών δράσεων.

Χθες ο Ανδρέας Κουράκης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι η παρουσία των καταληψιών και οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης που έγιναν έσωσαν εν μέρει το κτίριο. Αν και κράτησε αποστάσεις από το πολιτικό περιεχόμενο της κατάληψης, σχολίασε ότι η δικαστική διαμάχη των «καταληψιών με την ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδας απέτρεψε τον αποχαρακτηρισμό και ‘εκμετάλλευσή’ του, που ενδεχομένως θα οδηγούσε στη μετατροπή του σε μπαρ! Ανέφερε δε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί διαπραγμάτευση με την Εκκλησία ώστε το ‘Σχολείο’ και ακόμα ένα διατηρητέο της περιοχής να παραχωρηθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λειτουργήσουν ως σχολεία. Βέβαια, με τη διάλυση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, η προοπτική της επαναλειτουργίας σχολείου στο κτίριο στενεύει, κάτι που προς το παρόν ευνοεί τις δράσεις του «Σχολείου».

Χώροι… ανομίας;
Ποιες είναι αυτές οι δράσεις; Στις αίθουσες του κτιρίου γίνονται αφιλοκερδώς από πτυχιούχους μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού, θεάτρου, λειτουργούν εικαστική έκθεση και δανειστική βιβλιοθήκη αλλά και κοινωνικό καφενείο και μαγειρείο με βιολογικά προϊόντα σε τιμές σχεδόν κόστους. Επίσης αναπτύσσονται δράσεις αλληλέγγυας οικονομίας, όπως παζάρι βιολογικών προϊόντων και κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών και διάφορες πολιτιστικές ή πολιτικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους.
  «Ευτυχώς που καταλήφθηκε το κτίριο, γιατί θα ρήμαζε» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 12ου δημοτικού σχολείου Α. Μαλιώρος. «Τα αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά αυτών των χώρων είναι που ενοχλούν», σχολίασε ο Γ. Τσιλιμαντός εκ μέρους του Κοινωνικού Κέντρου «Μικρόπολις», ενώ η Νίκη Γιαννίρη, εκ μέρους του «Κοινωνικού Ιατρείου», σχολίασε ότι οι κοινωνικοί χώροι αδιάκριτα δέχονται επίθεση ως χώροι ανομίας στο πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον επικεφαλής της δημ. παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» Τ. Μηταφίδη και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, που διεκδικούν την κοινωνικοποίηση των πρώην στρατοπέδων της πόλης.
(Κείμενο: Σχολείο - Φωτογραφίες: Thestival)