Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η απάντηση του Αντιδήμαρχου κ. Ζέρβα: Κόβουμε τα δέντρα για την "οπτική διευκόλυνση" του φρουρού των δικαστηρίων!

Ο αντιδήμαρχος κ.  Ζέρβας απαντά στο δημοσίευμα  μας για την κοπή δέντρων που έγινε στο πάρκο μέσα στο φρούριο  ΤΟΠ ΧΑΝΕ ( Νέα δικαστήρια ).   ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ)

Θεσσαλονίκη 31/12/2012        

Προς  κ. Χρήστο Αποστολίδη

Θέμα:« Απάντηση σε διαδικτυακό δημοσίευμα “ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ” της 21/12/2012, με θέμα την κοπή δένδρου ».
    Αγαπητέ κ. Αποστολίδη,
    Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε με τρόπο γλαφυρό να εστιάσουμε την προσοχή μας στο συγκεκριμένο δένδρο.
Ωστόσο η σωστή εξήγηση είναι πραγματικά τόσο απλή και είναι η ακόλουθη :
    Το δένδρο παρόλο που δεν ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά στα Δικαστήρια, ήταν ξερό και επικίνδυνο για πτώση και κόπηκε μετά από αίτημα της Αστυνομίας για την οπτική διευκόλυνση του Φρουρού στο παρακείμενο φυλάκιο.
    Το πρέμνο αφέθηκε επίτηδες σ’ αυτό το ύψος για να είναι ορατό από τους οδηγούς των αυτοκινήτων και για να διευκολυνθεί η εκρίζωσή του που θα γίνει το πολύ σε δύο εβδομάδες από τώρα με ειδικό μηχάνημα.
    Ευχαριστούμε και πάλι για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την δουλειά μας και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά 
Με εκτίμηση
Ο Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής
& Ελεύθερων Χώρων
Κωνσταντίνος Ζέρβας


Οι  επιφυλάξεις μας για  την απάντηση

Κύριε Αντιδήμαρχε
επειδή τόσα χρόνια καήκαμε απ' τον χυλό της λειτουργίας των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, φυσάμε και το γιαούρτι των εξηγήσεων και των απαντήσεων. 
Η πράξη της κοπής δέντρων είναι πολύ σοβαρή και επειδή τίθενται κανόνες που πρέπει να τηρούνται αυστηρά, τίθενται  τα εξής ερωτήματα:
1) Επειδή, όπως λέτε, το μέρος δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στα δικαστήρια  το αίτημα θα έπρεπε να τεθεί εγγράφως από την αστυνομία προς τα δικαστήρια και αυτά με την σειρά τους να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασης. Αν ήταν θετική και δεν είχαν δικά τους μέσα για να την υλοποιήσουν, θα μπορούσαν να απευθυνθούν πάλι εγγράφως στις υπηρεσίες του Δήμου για να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτή. Επίσης ο Δήμος να έπρεπε να πάρει κάποια απόφαση και όχι με προφορική συνεννόηση. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα, της αστυνομίας, των δικαστηρίων και του Δήμου.  
2) Είναι σοβαρός και επαρκής λόγος, η "οπτική διευκόλυνση" κάποιου φρουρού, στο  να κοπούν δέντρα σε απόσταση πολλών δεκάδων μέτρων από το φυλάκιο; Η "οπτική διευκόλυνση" είναι ένα πολύ σχετικό ζήτημα που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και δεν ξέρω αν έχει το δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο η αστυνομία. 
3) Αν σας έλεγαν να γκρεμίσετε τα τείχη του φρουρίου ΤΟΠ ΧΑΝΕ  γιατί εμποδίζουν και αυτά την "οπτική διευκόλυνση" θα το κάνατε; Μήπως έγινε με  υπέρβαση ή καταπάτηση των κανονισμών και των νόμων η όλη αυτή διαδικασία; Ρωτήσατε την νομική υπηρεσία του Δήμου;
4) Έγινε αυτοψία και από ποιον; Ποιος  έδωσε την συγκατάθεσή του από την υπηρεσία αλαφρά τη καρδία; Πάντως επειδή πήγα να δώ ξανά το μέρος μετά την απάντησή σας, δεν υπάρχει καμιά οπτική επαφή ακόμη και μετά την κοπή των δέντρων, γιατί αν πάρει κανείς μια φανταστική ευθεία ενώνοντας περίπου τα δέντρα που κόπηκαν, θα καταλήξει πάνω στον τοίχο των δικαστηρίων. Το φυλάκιο που υπάρχει στην ίδια πλευρά των δικαστηρίων είναι στην  γωνία με την Πολυτεχνείου και δεν έχει καμιά σχέση. Μόνο διαισθητική θα μπορούσε να είναι η επαφή των φρουρών, αλλά αυτήν δεν  την εμποδίζουν τα δέντρα.
5) Αναφέρεστε μόνο στο ένα δέντρο, το οποίο λέτε ότι ήταν ξερό. Εγώ πάντως στην τομή του είδα ένα χλωρό και υγιές δέντρο. Επίσης όπως δείχνουν οι φωτογραφίες δεν αφορούσε ένα μόνο δέντρο. Τα άλλα τα δεντράκια που κόπηκαν ήταν και αυτά ξερά; Δεν νομίζω ότι μπορείτε να επικαλείστε κάτι τέτοιο γιατί  είναι ολοφάνερο ότι και αυτά έσφυζαν από υγεία.
Θέλουμε ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά που ρωτάμε και όχι ασαφείς ή και επί επιλεκτικές, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρότατο  ζήτημα.