Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Μια από τα ίδια οι αντιδημαρχίες Μπουτάρη

Η πολύωρη συνάντηση Κουράκη - Μπουτάρη, οι δύο που πλήρωσαν τη νύφη και τα δηλητηριώδη βέλη μεταξύ «ιδρυτικών» - «τεχνοκρατών»
Πολύ κακό για το τίποτα; Ανακάτεμα της σούπας με τα ίδια υλικά; Διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως, οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του
δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για τις αντιδημαρχίες φαίνεται να κατέληξαν σε μια "συνδιαλλαγή", με αποτέλεσμα... αμφίβολο.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας της «Πρωτοβουλίας» ο δήμαρχος ανακοίνωσε το νέο διοικητικό σχήμα. Όλα όσα είχαν διαρρεύσει και πολλά από τα οποία ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, μέσα από συνεντεύξεις του, είχε προαναγγείλει αποτελούν απλά λόγια του… αέρα.
Η διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα σε «ιδρυτικούς» και «τεχνοκράτες», που επιδίωξε τελικά ο κ. Μπουτάρης, είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα διοικητικό μοντέλο πανομοιότυπο με το προηγούμενο και με τις δυο «ομάδες» της παράταξης να μένουν με παράπονα και πολλές απορίες.
Η προχθεσινή ηγετική εμφάνιση Μπουτάρη (με το στιλ «κανείς δε θα μου υπαγορεύσει τι θα κάνω και δε θα διαπραγματευτώ τους αντιδημάρχους») χάθηκε στη… μετάφραση.
Ούτε τέσσερις, ούτε πέντε, ούτε έξι, αλλά οχτώ οι «νέοι» αντιδήμαρχοι. Οσοι και σήμερα:
- Ανδρέας Κουράκης: Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων
- Κωνσταντίνος Ζέρβας: Ποιότητας Ζωής
- Γιώργος Αρβανίτης: Οικονομικών
- Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης: Χασδάι Καπόν
- Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Καλυψώ Γούλα
- Πολιτισμού: Ελλη Χρυσίδου
- Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης: Αντώνης Καρούμπης
- Ανακύκλωσης και Καθαριότητας: Θανάσης Παπάς
Ο κ. Μπουτάρης απέφυγε τις ρήξεις. Κάτι που φάνηκε μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον Ανδρέα Κουράκη. Ο τελευταίος εμφανίστηκε αδιάλλακτος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκχώρηση κάποιων από τις πολλές αρμοδιότητες που είχε (και θα συνεχίσει να έχει), με αποτέλεσμα τα όποια σχέδια του δημάρχου να ναυαγήσουν στα ρηχά.
Πλήρωσαν τη νύφη: Ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος «υποβιβάστηκε», διατηρώντας όμως τον τίτλο του αντιδημάρχου, και απομακρύνθηκε από την αντιδημαρχία Οικονομικών, παρά την επιτυχημένη πορεία του και το συμμάζεμα που πέτυχε στα οικονομικά του δήμου, και ο Σπύρος Πέγκας, που απομακρύνθηκε από τον Πολιτισμό (παρά την επίσης επιτυχημένη πορεία του) και μένει εκτός διοικητικού σχήματος. Στον κ. Πέγκα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε να αναλάβει ως εντεταλμένος σύμβουλος τον Τουρισμό, αλλά δε δέχτηκε, ενώ φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις επιλογές του κ. Μπουτάρη.
Η κ. Μαρία Πασχαλίδου επίσης μένει εκτός διοικητικού σχήματος, αλλά αναμένεται να αναλάβει την κοινωφελή επιχείρηση που είναι αρμόδια για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, θεσμό τον οποίο άλλωστε κέρδισε η Θεσσαλονίκη και με μεγάλες δικές της προσωπικές προσπάθειες.
Στη Δημοτική Αστυνομία, που αφαιρέθηκε από τα καθήκοντα και την εποπτεία της κ. Γούλα, αναλαμβάνει εντεταλμένος ο κ. Λευτέρη Κιοσέογλου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το δεύτερο μέλος της ΔΗΜΑΡ εντός της «Πρωτοβουλίας» η κ. Χρυσίδου αναλαμβάνει αντιδημαρχία. Αυτή του Πολιτισμού, καθώς η ίδια είναι ζωγράφος και έχει σχέση με ένα από τα αγαπημένα μπαρ του δημάρχου…
Στους εντεταλμένους συμβούλους, ο κ. Γιώργος Δημαρέλος παραμένει αρμόδιος για τις συγκοινωνίες, ενώ ο κ. Θέμης Σεβαστιάδης αναλαμβάνει τον εθελοντισμό, ο οποίος φεύγει από την ευθύνη της κ. Πασχαλίδου. Η κ. Αννα Αγγελίδου αναλαμβάνει την Πρόνοια και ο κ. Ανέστης Τελίδης αναλαμβάνει τους Μετανάστες, αφήνοντας εκτός τον κ. Ελευθεριάδη (ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο).
Και μέσα σε όλα ακούστηκε και το αμίμητο ότι η θητεία των αντιδημάρχων θα είναι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, κάτι πάντως στο οποίο μάλλον κανείς δεν έδωσε σημασία… Και πώς να δώσει, όταν από το Σεπτέμβριο μπαίνουμε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.
Οι «τεχνοκράτες» σχολίαζαν ότι «ορισμένοι βλέπουν ιδιοκτησιακά τις αντιδημαρχίες, όπως για παράδειγμα ο κ. Κουράκης, που δεν εκχωρεί αρμοδιότητες», ενώ και οι «ιδρυτικοί» σχολίαζαν ότι «ο δήμαρχος όφειλε να κουρέψει ορισμένους προνομιούχους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση καν με την παράταξη, αλλά δεν τόλμησε αρκετά».
Και μέσα σε όλα τα παράδοξα του δημάρχου ήρθε και το «χτύπημα» με τους επικεφαλής των Επιτροπών: Στην Οικονομική Επιτροπή έβαλε επικεφαλής τον κ. Ζέρβα (κάτι που σημαίνει αναβάθμιση και πολλές αρμοδιότητες επιπλέον εκείνων που ήδη είχε στην αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής) και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (όπου λογικά έπρεπε να μπει ο κ. Ζέρβας) έβαλε τον κ. Θανάση Παπά!
Τώρα πώς εξηγούνται οι αυξημένες αρμοδιότητες του κ. Παπά, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τον «καρφώνει» για την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος της καθαριότητας, είναι δύσκολο να απαντήσουμε…
Πάντως, σήμερα το μεσημέρι με τις επίσημες ανακοινώσεις θα γίνει και η παρουσίαση του νέου οργανισμού του δήμου, στον οποίο έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα ο κ. Μπουτάρης.
(Του Δημήτρη Κούρου-Voria)

3 σχόλια:

 1. Οντως αρκετα απογοητευτικες οι τελικες αποφασεις του Μπουταρη. Το μεγαλυτερο προβλημα στις αντιδημαρχιες το οποιο το εχω διαπιστωσει και προσωπικα ειναι η ελλειψη συννενοσης μεταξυ τους που οδηγει σε παραλειψεις και πολλες αστοχιες.Κατα την γνωμη μου η αντιδημαρχια περιβαλλοντος θα επρεπε να συννενωθει με την αντιδημαρχια καθαριοτητας και ανακυκλωσης ουτοσιαλως και τα δυο αφορουν το περιβαλλον της πόλης δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν συγχωνευτηκαν, το θεωρω απολυτως λογικο. Οπως επισης και η αντιδημαρχια Πολιτισμου με την αντιδημαρχια Παιδειας. Το μονο καλο ειναι που καταργηθηκε και συγχωνευτηκε η αντιδημαρχια Νεοτητας αν και δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι καλο για τον τιτλο της Ευρωπαικης Πρωτευουσας Νεολαιας αυτη η εξελιξη. Επισης στην αντιδημαρχια αρχιτεκτονικου θα πρεπει να δοθουν ακομα μεγαλυτερες αρμοδιοτητες για να ειναι ακομα πιο αποδοτικη για παραδειγμα οταν γινεται μια αναπλαση σε ενα πεζοδρομιο η αντιδημαρχια αρχιτεκτονικου δεν εχει την δικαιοδοσια να τοποθετησει τα δεντρα και πρεπει να απευθυνθει και να συνεργαστει με την αντιδημαρχια περιβαλλοντος για αυτο και τις περισσοτερες φορες βλεπουμε να γινονται αναπλασεις και να μην υπαρχουν δεντρα στους δενδροδωχους. Απογοητευτηκα πολυ απο τις ενεργεις του Μπουταρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Κουράκης από παλιά ήταν γνωστό ότι επιζητούσε να πάρει όσο γίνεται περισσότερες αρμοδιότητες, ρίχνοντας όλους τους συντρόφους του. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πάρτη του, είτε ήταν στη διοίκηση του ΤΕΕ είτε εκλεγμένος με το δημοτικό συνδυασμό του ξαδέλφου του Τάσου Κουράκη. Πάντα έκανε ατέλειωτα ταξίδια στο εξωτερικό χρεώνοντας βέβαια πάντα τον φορέα που υποτίθεται ότι υπηρετούσε... Είναι άραγε τυχαίο ότι προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ; Δεν νομίζω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημοσιεύω αυτό το σχόλιο, μόνο και μόνο για να το κρίνουμε και να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να αναρτήσω άλλο σχόλιο που καταγγέλλει κάποιο πρόσωπο χωρίς να έχει στοιχεία και συγχρόνως είναι ανώνυμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η αποστολή του με e-mail, έτσι ώστε να είναι με πραγματικά στοιχεία επώνυμο, αλλά και για να ζητήσω επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.

   Διαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.