Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Επιτέλους το αυτονόητο!

Οι εργασίες από την διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Πλατείας Αριστοτέλους.

Έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια ακριβώς από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης για να  γίνει κάτι τόσο απλό αλλά ιδιαίτερα πρακτικό. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν από τα συνεργεία του δήμου οι εργασίες
διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου μπροστά από την πλατεία Αριστοτέλους. Μια πρόταση που το blog την έχει αναδείξει  κατά καιρούς. http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr/2010/02/blog-post.html

Η διαπλάτυνση γίνεται σε μήκος 150 μέτρων περιλαμβάνοντας τα τμήματα δεξιά και αριστερά από την πλατεία, πιθανότερα στο δεξί τμήμα θα δημιουργηθεί και πάρκινγκ  για μηχανές όπως είχε αναφέρει ο κ. Κουράκης ελπίζουμε αυτή η παρέμβαση να βοηθήσει έτσι ώστε να μην παρκάρουν της μηχανές πάνω στην πλατεία. Πλέον  η απόληξη του πεζοδρομίου μετά την διαπλάτυνση θα φτάνει τα 6,5 μέτρα από τα 2,5 και η θέα προς την θάλασσα θα είναι ανεμπόδιστη. Αν  αυτή η παρέμβαση συνδυάζονταν και με ύψωση των τμημάτων των κάθετων δρόμων στην Αριστοτέλους τότε θα μπορούσαμε να πούμε  ότι η πλατεία Αριστοτέλους θα έχει αποδοθεί ουσιαστικά και πρακτικά στους πεζούς.

Η ύψωση τμημάτων των καθέτων δρόμων http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr/2012/10/blog-post_13.html θα δημιουργούσε ουσιαστικά  έναν ενοποιημένο ιστό, παράλληλα αυτά τα τμήμα θα χρησιμοποιούνταν και ως σαμαράκια αναγκάζοντας τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα  και έτσι λοιπόν τα φανάρια σε αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να φύγουν. Στο εξωτερικό αυτό αποτελεί συνήθη τακτική σε πολλές διαβάσεις να μην επιλέγουν την τοποθέτηση φαναριών αλλά να δημιουργούν διαβάσεις δίνοντας αποκλειστική προτεραιότητα στους πεζούς. Αυτό είχα την τύχη να το
διαπιστώσω και από κοντά από ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Μπράγκα της Πορτογαλίας και πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό για να υιοθετηθεί σε πολλά σημεία στην πόλη και φυσικά επιβάλλεται στο άξονα της Αριστοτέλους. Έτσι λοιπόν στους καθέτους όπως η Βασιλέως Ηρακλείου-Ερμού-Λεωφόρο Νίκης θα ήταν μια καλή ιδέα το επίπεδο του δρόμου να υψωθεί στο ίδιο σημείο με τον υπόλοιπο πεζόδρομο και τα φανάρια να απομακρυνθούν. Είναι καιρός να αποκτήσουμε άλλη κουλτούρα.
(To κείμενο το ετοίμασε ο  Δημήτρης Θεοδωράκος. Τον ευχαριστούμε)

4 σχόλια:

 1. Και φυσικά ποιος να ασχοληθεί με τους κακόμοιρους τους κατοίκους του κέντρου, με την κάρτα δωρεάν στάθμευσης που τους παρέχει ο Δήμος, όταν σιγά-σιγά οι διαθέσιμες θέσεις περιορίζονται. Θα την βάλουν σε κορνίζα να την βλέπουν, γιατί θα τους είναι άχρηστη. Να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους; Να αγοράσουν θέσεις σε ιδιωτικά ή μη πάρκινγκ, από τα λεφτά που θα τους περισσέψουν αφού θα έχουν πληρώσει τους φόρους; Ποιος κάθησε να τους σκεφθεί. Αλλά ξέχασα! Δεν είναι πολιτικά ορθό να υπερασπίζεσαι τα αυτοκίνητα και τους κατόχους τους.
  Εντελώς απαράδεκτη η ενέργεια αυτή, κατά την γνώμη μου, και χωρίς προηγούμενη "διαβούλευση". Ο καθένας ενεργεί (ο Δήμος) και βολεύεται (όσοι επικροτούν το μέτρο)για το γούστο του και μόνο και με βάση τα ιδεολογήματά του.

  Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενώ λες σωστά πράγματα, έχεις άδικο ως προς την Πλατεία Αριστοτέλους. Δεν μπορεί το μέρος αυτό, το πιο σημαντικό ίσως για την πόλη να είναι parking. Eγώ θα έλεγα να μην επιτρέπεται σε κανέναν μη κάτοικο του κέντρου να σταθμεύει οπουδήποτε στο κέντρο. Μόνο οι κάτοικοί του. Έτσι και αναπλάσεις θα γίνονται και εσείς θα έχετε μέρη να σταθμεύετε με την κάρτα κατοίκου. Οργανωθείτε και παλέψτε το αυτό και εγώ μαζί σας.

   Διαγραφή
 2. Ε οχι και κακομοιροι οι κατοικου του κέντρου. Το οτι επελεξαν να μενουν στο κέντρο συνεπαγεται οτι θα εχουν ενα σχετικο προβλημα με το παρκαρισμα. Παντως δεν περιμενα να διαφωνησει καποιος με αυτες τις θέσεις που κοπηκαν το μονο που εξυπηρετουσαν ειναι να κανουν μοστρα με τα αυτοκινητα τους οι θαμωνες των καφετεριων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Το οτι επελεξαν να μενουν στο κέντρο...»
  Και μόνο απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς πόσο νοιάζεσαι για το όντως πρόβλημα.

  Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.