Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κατά των εξορύξεων χρυσού.

Μετά τους αρμοδιότερους επιστημονικούς φορείς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που κατέρριψαν με τις μελέτες-πορίσματά τους την  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε και πρότειναν την απόριψή της από το κράτος, έρχεται να προστεθεί και το ψήφισμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μέσω του οποίου, η συνέλευση των Αντιπροσώπων που δηλώνει την αντίθεση της για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς. Η καταστροφή της οικονομίας της Χαλκιδικής και των πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν στους οικονομικούς τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της αλιείας και των θέσεων εργασίας στους τομείς των προμηθευτών των πιο πάνω κλάδων θα επιφέρει οικονομική καθίζηση και στην οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Ψήφισμα της 67ης Συνέλευσης  των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης, οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες  πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει.
Στις σημερινές συνθήκες για την χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση. Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τομείς για την οικονομία μας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο Τουρισμός  και η αύξηση της προστιθεμένης άξιας των αγροτικών προϊόντων με τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λ.π.
Για τον πρωτογενή τομέα κύριος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία μας ανταγωνιστική, σεβόμενη το περιβάλλον και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της.
Για δε τον τουρισμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Μακεδονίας και Θράκης, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η ποιότητα των τοπικά  παραγομένων προϊόντων αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση των βόρειων  και εξ ανατολών  γειτόνων μας στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση πολιτικής και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βόρειου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρείς και καταστροφικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη  και την απασχόληση  της περιοχής.
Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα  την αειφόρα  αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και με την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μας οδηγούν με βεβαιότητα να δηλώσουμε την αντίθεση μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς.
Ήδη οι τοπικές κοινωνίες μέσω των φορέων τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή  τους στις ακολουθούμενες πρακτικές εξόρυξης (κυάνιο).
Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ  όψιν από την  κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών
 Αθήνα 15/12/2012
Η σύνδεση εδώ:  http://www.oe-e.gr

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά πάντως σαν μέλος του ΟΕΕ δεν μου έχει ζητηθεί ποτέ η γνώμη για το αν είμαι υπέρ ή κατά της επένδυσης. Τώρα από που κι ως που ο αντιπρόσωπος του τμήματος Θεσσαλονίκης παίρνει πρωτοβουλία να υποστηρίξει ένα τέτοιο ψήφισμα, είναι απορίας άξιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω από το κείμενο προσδιορίζεται ποιοι υπογράφουν το ψήφισμα. Όσον αφορά τον αντιπρόσωπο της Θεσσαλονίκης πουθενά δεν αναφέρεται ότι το ψήφισμα ήταν ομόφωνο.
    Φίλε συνάδελφε, αν γίνουν οι εξορύξεις χρυσού, η οικονομική καταστροφή της Χαλκιδικής και του Κιλκίς θα συμπαρασύρει και την Θεσσαλονίκη. Ή νομίζεις ότι με το να βγαίνουν 8000 τόνοι τοξικής σκόνης ΤΗΝ ΩΡΑ στους νομούς αυτούς, θα υπάρξει τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ.
    Ετοιμάσου για επίδομα ανεργίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.