Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Κλίμα τρομοκρατίας στην Χαλκιδική ..με εξαφάνιση προσαχθέντωνΤΕΛΕΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Όπως έγινε γνωστό τελικά, βρίσκονταν στα υπόγεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, κρατούμενοι από τους άντρες της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκαν σπρωχνόμενοι στις σκάλες και σε καθεστώς εκφοβισμού, σπρωξιών  και απειλών («ξέρουμε ποιοι είστε» κ.λπ.), τους ζητούνταν στοιχεία για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός. Πάρθηκαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανείς συνθήκες τρομοκράτησης των κατοίκων επικρατούν στην Χαλκιδική εδώ και τρεις μέρες. Οι προσαγωγές πολιτών από την Μ. Παναγιά και την Ιερισσό συνεχίζονται  με την Αντιτρομοκρατική Θεσσαλονίκης και την ΟΠΚΕ να βρίσκεται σε μόνιμη βάση στην περιοχή.
Οι προσαγωγές γίνονται με σκοπό την λήψη γενετικού υλικού  υπό την απειλή της απείθειας. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι τα χωριά τους αστυνομοκρατούνται και ότι επιχειρείται ο εκφοβισμός πολιτών κάθε ηλικίας. Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο ακόμη για κουκουλοφόρους και τζιπ της αστυνομίας που περιπολούν σε όλη την Ιερισσό κάνοντας τυχαίες προσαγωγές με αποτέλεσμα οι άνθρωποι φοβούνται να κυκλοφορήσουν και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους από το φόβο της απαγωγής και της προσαγωγής τους. Σήμερα έγιναν δύο προσαγωγές κατοίκων της Ιερισσού οι οποίοι  τελούσαν υπό εξαφάνιση για τουλάχιστον πέντε ώρες χωρίς καμία επαφή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι κάτοικοι να θορυβηθούν και στη συνέχεια οι γυναίκες του χωριού να  πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα κάτοικοι, οι δυο συγχωριανοί τους που το μεσημέρι κλήθηκαν για κατάθεση από την αστυνομία εξαφανιστήκαν. Και ενώ, όπως σημειώνουν, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι  μετά την κατάθεση τους στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού, δεν επέστρεψαν ποτέ σπιτιά τους  αλλά από την ώρα που πέρασαν το κατώφλι του Αστυνομικού τμήματος χάθηκαν τα ιχνη τους και δεν μπορούσαν  να επικοινωνήσουν μαζί τους ούτε στα τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι προσαχθέντες αφέθηκαν πριν λίγη ώρα ελεύθεροι.
Οι γυναίκες που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού διαμαρτυρήθηκαν για την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας και την “εξαφάνιση” των δύο συμπολιτών τους.
Επιπλέον το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων- Ακάνθου με ανακοίνωσή του τονίζει ότι  «Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτησή τους - μεταξύ τους παιδιά και γέροντες - έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA.»
«Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική “απαγωγή” από την ΕΛ.ΑΣ. δύο συμπολιτών μας το μεσημέρι, των οποίων η τύχη αγνοείται. Δικηγόροι και συγγενείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται.» σημειώνουν και υποστηρίζουν ότι «αυτή η πρακτική δεν έχει στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών επεισοδίων στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.» σημειώνει επιπλέον.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές του Eλληνικού Kοινοβουλίου καθώς και κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Καλεί επιπλέον φορείς και ευαίσθητους πολίτες σε συμπαράσταση για να προστατευτούν τα δικαιώματα μας για τη υγεία, τη ζωή και το μέλλον της περιοχής μας.