Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Παρ’ ολίγον φονικό για τα μεταλλεία χρυσού στην ΧαλκιδικήΤα γεγονότα προκαλούν ανατριχίλα:
Σάββατο απόγευμα στην Ιερισσό. Γύρω στις 6:30 το απόγευμα, πέντε εργαζόμενοι της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, τρεις από την Ιερισσό και δυο από το Γομάτι, μπήκαν στο καφέ-μπαρ “Theatre” και
παρήγγειλαν ένα μπουκάλι ουίσκυ. Φαινόταν ότι ήταν ήδη πιωμένοι, ήταν προκλητικοί, έβριζαν και απειλούσαν τους θαμώνες του μαγαζιού. Τους είπαν να βγουν έξω, αυτοί συνέχισαν να προκαλούν και τελικά τους έβγαλαν έξω με τη βία.
Ένας από αυτούς, ο Ι.Ψ. από το Γομάτι, άνοιξε το αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο απέξω, έβγαλε μια κυνηγετική καραμπίνα που είχε στο κάθισμα του συνοδηγού, την όπλισε και έκανε να τη σηκώσει. Ευτυχώς κάποιοι τον είδαν και φώναξαν “καραμπίνα”, έπεσαν πάνω του, άρπαξαν την καραμπίνα και τον πέταξαν στο δρόμο. Όταν την άδειασαν διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτη με “δραμιάρια”, σφαιρίδια για αγριογούρουνα. Έτοιμη να ρίξει.
Ο Ι.Ψ. συνελήφθη και κρατείται στο Α.Τ. Ιερισσού για να οδηγηθεί τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα, ενώ οι τέσσερις φίλοι του εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Όλοι όσοι ήταν παρόντες μιλούν για άτομα προετοιμασμένα και αποφασισμένα. Μπήκαν σε ένα μαγαζί γεμάτο κόσμο, έχοντας μια γεμάτη καραμπίνα να περιμένει έξω, στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι βγήκαν για κυνήγι, αλλά όχι αγριογούρουνου. Ήταν θέμα δευτερολέπτων να γίνει το κακό.
Το επεισόδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο. Είναι χαρακτηριστικό του φανατισμού που καλλιεργεί η εταιρεία στους εργαζομένους της για να δημιουργήσει κλίμα έντασης και μίσους στην περιοχή. Είναι συνέχεια των νέων “ηθών” που έχουν καλλιεργηθεί στον τόπο μας από τις 20 Μαρτίου 2012, όταν είδαμε για πρώτη φορά την εταιρεία να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της σαν ιδιωτικό στρατό και να τους στέλνει να χτυπήσουν συγχωριανούς τους.
Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και την ανεργία για να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, υποθάλποντας τον διχασμό και τον φανατισμό. Όσοι αντιδρούν στο Επενδυτικό Σχέδιο λοιδωρούνται και κατασυκοφαντούνται, συστηματικά και ασταμάτητα. Όσοι προσπαθούν να προστατεύσουν τον τόπο από την καταστροφή στοχοποιούνται, ονοματίζονται, δέχονται λάσπη και επιθέσεις, άλλοτε λεκτικές κι άλλοτε φυσικές.
Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι καινούρια στην περιοχή μας και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τις επιθέσεις σε αντιδρώντες στα μεταλλεία μέσα στις αίθουσες δημοτικών συμβουλίων. Όλοι ξέρουν κι όλοι θυμούνται. Για ανθρώπους που είναι της νοοτροπίας “εγώ να’χω δουλειά κι ας ρημαχτεί ο τόπος” – και ευτυχώς δεν είναι έτσι όλοι οι εργαζόμενοι – όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στο Επενδυτικό Σχέδιο είναι εχθροί. Από τότε που η αντίδραση στην περιοχή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, οι “εχθροί” είναι πλέον ολόκληρα χωριά.
Η απόσταση μέχρι το να πάρει κάποιος ανόητος την καραμπίνα είναι ελάχιστη.

2 σχόλια:

 1. όπως πάντα μονόπλευρες οι ειδήσεις, όπως μας συμφέρουν...

  λες και δεν έχουν γίνει πυρπολήσεις οχημάτων και καταστροφές από τους φανατικούς της άλλης πλευράς.

  ναι, διαρρηγνύεται η ενότητα των τοπικών κοινωνιών γιατί δεν έχουμε μάθει ποτέ την έννοια του διαλόγου και ακόμα χειρότερα γιατί αυτοί που αυτοαποκαλούνται σκεπτόμενοι ή διανοούμενοι είναι οι πιο φανατικοί όλων.

  δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο.

  αν πας στην τοπική κοινωνία και τους πεις ότι θα πεθάνουν τα παιδιά σου από το χρυσό ή ότι θα μείνεις άνεργος μια ζωή από το μη-χρυσό, τότε είναι αυτονόητο ότι θα φτιάξεις μια κοινωνία φανατισμένη που θα συγκρούεται με τον εαυτό της

  το δυστύχημα είναι ότι αντί να επικεντρωθούν οι αντιδράσεις στην προστασία από μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ή στην βελτίωσή τους κάποιοι έχουν καταφέρει και έχουν μετατρέψει τις αντιδράσεις σε πολιτικό εργαλείο για την προβολή τους.

  είναι προφανές ότι από τη μία η μαζική παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η μεταφορά οπαδών του με λεωφορεία και από την άλλη
  η στροφή των αντιδράσεων προς συνολικότερο αντιεξουσιαστικό πολιτικό προσανατολισμό δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα των αγώνα των πραγματικών κατοίκων που έχουν αγωνία για το περιβάλλον.

  απλά φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βλέπουμε πως τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι ακόμη και τώρα. Η εταιρία, κράτος εν κράτει, κάνει ότι θέλει, όλα παράνομα και κανένας έλεγχος. Ο μέχρι πρίν από λίγες μέρες Δασάρχης συνοδεύει τον υπεύθυνο της εταιρίας στο Άγιο Όρος για να πείσουν τους καλόγερους να δώσουν την περιοχή τους. Η κόρη τπυ πουλημένου δασάρχη προσλαμβάνεται στην εταιρία.
   Μαύρα είναι φίλε μου, κατάμαυρα.Η περιοχή θα καταστραφεί εντελώς για πάντα, η οικονομία θα καταρεύσει και σεις για ένα μεροκάματο, ξεπουλάτε, πατρίδες και ηθικές...

   Διαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.