Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2012»:

Οι μπάντες του δήμου μάς βάζουν στο κλίμα...

Οι Φιλαρμονικές των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Νεάπολης-Συκεών δίνουν σήμερα Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012, το σύνθημα για να αρχίσει η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων, όπως ως τέτοια έχει γεννηθεί κι έχει καταξιωθεί η «Βαλκανική Πλατεία».

Ο θεσμός ξεκίνησε πριν 13 χρόνια και διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Δ.Ε. Νεάπολης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με πλήθος μουσικών, θεατρικών, λογοτεχνικών, χορευτικών και εικαστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σχημάτων από τις βαλκανικές χώρες. Σήμερα, λοιπόν, οι μπάντες των Δ.Ε. Νεάπολης, Συκεών, Αγ. Παύλου και Πεύκων θα ξεκινήσουν τη μελωδική τους «πορεία» από κεντρικά σημεία της Νεάπολης για να παρασύρουν τα βήματά μας ώστε όλοι μαζί να «Πάμε πλατεία», που είναι και ο τελικός προορισμός (Πλατεία Ειρήνης /Ρολόι, 20:15). Εκεί θα τις περιμένουν το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα Νεάπολης, ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, οι χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «ΕΣΤΙΑ» και του Β’ ΚΑΠΗ Συκεών, και τα χορευτικά συγκροτήματα του Ποντιακού Συλλόγου Πεύκων και του ΚΑΠΗ Νεάπολης, προαναγγέλλοντας όλοι μαζί, εν μέσω ήχων και χορευτικών ρυθμών την επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2012» και να απευθύνουν μήνυμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις.

 Πρεμιέρα με Διονύση Σαββόπουλο.


 Η επίσημη μεγάλη πρεμιέρα θα γίνει αύριο, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., στον επιβλητικό και υποβλητικό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων στην οδό Λαγκαδά με τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.Mε 27 σπουδαία τραγούδια στις αποσκευές του, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της «Βαλκανικής Πλατείας» με τραγούδια «πολιτικά» που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή, ξεπέρασαν τον χρόνο και επανέρχονται επίκαιρα και το ίδιο αιχμηρά, επισημαίνοντας ξανά τα βαθύτερα αδιέξοδα του πολιτικού μας βίου, αλλά και σπουδαίες αποτυπώσεις της τρυφερής ψυχής του τροβαδούρου, όπως η «Θαλασσογραφία» και το «Καλοκαίρι». Μαζί του, τρεις κορυφαίοι δεξιοτέχνες της νεότερης μουσικής μας σκηνής: ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και ο ενορχηστρωτής Ορέστης Πλακίδης (keyboards - programming).
Την εκδήλωση θα ανοίξει η Big Band του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης παρουσιάζοντας ένα ποικίλο πρόγραμμα με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και μουσικές των Βαλκανίων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.
-Είσοδος ελεύθερη

Η σκυτάλη στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς
Την αμέσως επόμενη ημέρα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η «Μπάντα για Γάμους και Κηδείες».
Με επίκεντρο τα χάλκινα και μουσικές και τραγούδια σε έντονο ρυθμό που αποτελούν πια τη βάση της «νέας τάσης» στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα φεστιβάλ και κλάμπς, ο καταξιωμένος Σέρβος συνθέτης που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας, και η μπάντα του «Για Γάμους και Κηδείες», μάς υπόσχονται μια βραδιά που θα μας ξεσηκώσει και θα μας μείνει αξέχαστη.
Ο μοναδικός Goran Bregovic, που κατάφερε την τελευταία δεκαπενταετία να βάλει τα Βαλκάνια στον «χάρτη», έρχεται με αποσκευές γεμάτες από παλαιότερες αγαπημένες επιτυχίες (Kalasnjikov, Mesecina, In the Death Car, Get the Money, Ederlezi) αλλά και την καινούργια του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Champagne for Gypsies”, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Μια δουλειά με μεγάλες διεθνείς συνεργασίες όπως οι Gipsy Kings, οι Gogol Bordello, Florin Salam, Stephan Eicher.
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη) - 21:00
-Τιμή Εισιτηρίου: 10 € και 5€ μαθητικό/φοιτητικό/ανέργων
-Προπώληση εισιτηρίων: 1) Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) 10 π.μ.-1 μ.μ. & 6-9 μ.μ., 2) Γραφεία ΚΕΥΝΣ, Περιοχή Στρεμπενιώτη, 3) Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η συνεύρεση των Βαλκάνιων καλλιτεχνών και δημιουργών εξελίσσεται και στην Αίθουσα Τέχνης στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης (Ελ.Βενιζέλου 125), όπου διοργανώνεται ομαδική έκθεση φωτογραφίας υπό τον τίτλο «Συνευρέσεις».
Εκεί, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου οι Luka Klikovac (SΕR), Vladimir Bichev (BG), Sonya Stancova (BG), Sevgi Urum (TR), Emre Dipsas (TR), ), Habib Bolat (TR), Κατερίνα Φανουράκη, Αναστασία Μπόικου, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης Προκοπίου, Καίτη Παπαναούμ και Βασίλης Καρκατσέλης θα εκθέτουν τα έργα τους μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου υπό την επιμέλεια του Σταύρου Δαγτζίδη και τη συνδρομή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr).
-Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου - 20:00
-Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 18:00-21:00