«Στον αέρα» βγήκε η περιληπτική προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού στον οποίο προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την... αρχιτεκτονική «επίθεση» στις γειτονιές της πόλης.
Πλατείες, γωνίες, δρόμοι και άλλα σημεία που σήμερα εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης μπορούν να αναδειχτούν, κατόπιν προτάσεων που μπορούν να υποβάλουν αρχιτέκτονες, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Τα σημεία της ανάπλασης μπορούν να προταθούν και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αλλά ο δήμος Θεσσαλονίκης, που συνεργάζεται στο συγκεκριμένο διαγωνισμό με το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, «δίνει» ορισμένες κατευθύνσεις, ενώ προτείνει και συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές για τους αρχιτέκτονες.
«Ο διαγωνισμός αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, μέσω της αξιοποίησης του δημόσιου χώρου και της ανάκτησης των ''ανενεργών'' χώρων του αστικού ιστού. Στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της εικόνας της πόλης, καθώς και την ''επαναφορά'' της έννοιας της γειτονιάς στην πόλης», τονίζει στον «Α» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν στις 2 Νοεμβρίου, ενώ προβλέπεται να δοθούν πέντε βραβεία ύψους 5.000 ευρώ το καθένα, καθώς και εξαγορά πέντε προτάσεων (ύψους 1.000 ευρώ η καθεμία).
Οι περιοχές
Την επόμενη εβδομάδα, στην ιστοσελίδα του δήμου θα βγει στον αέρα και η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία θα περιλαμβάνει τις ενδεικτικές αυτές προτάσεις του δήμου για τα σημεία που θα ήθελε να περιληφθούν στο σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων.
Οι περιοχές αυτές είναι:
-πλατεία Μουσχουντή και η περιοχή των δυτικών τειχών
-πλατεία μεταξύ της οδού Κασσάνδρου και του ναού του Αγίου Δημητρίου
-περιοχές της Ανω Πόλης, σε σημεία που προσφέρουν θέα προς τη Θεσσαλονίκη
-περιοχή Μητροπούλου, Γαμβέττα, Τομπάζη και Μορφέως
-περιοχή της Κασσάνδρου, όπου εντοπίζονται αρκετά αδιέξοδα σε οικοδομικά τετράγωνα
-σημεία της Κηφισιάς (Κηφισίας και Σολωμού, Κηφισίας με Μοσκώφ, Τσαλουχίδου και Αλεξάνδρου και Στουγιαννάκη, Πατρίδων, Κτενίδη και Ηρώων Μεσοβουνίου)
-περιοχή της Στουρνάρα και της Καπετάν Αγρα
-Κωνσταντινουπόλεως με Σόλωνος (περιοχή Ιπποκρατείου)
-περιοχή Καλλιδοπούλου με Βασ. Ολγας
-Ολυμπιάδος με Ρακτιβάν
-άξονας Καρακάση
-άξονας Ιασονίδου
-οδός Σολωμού
-οδός Χαβρίου, στην περιοχή της Ανω Πόλης
-οδός Ειρήνης, στη δημοτική αγορά
-στην περιοχή της Επιδαύρου, της Μητροπολίτου Ευσταθίου και της Ολυμπίας
-στην οδό Ακρίτα, στο χώρο πρασίνου πλησίον των βυζαντινών τειχών στην περιοχή του Επταπυργίου
-στην παιδική χαρά της οδού Καλλιόπης (Ανω Πόλη)
Κατευθύνσεις
Πέραν αυτών όμως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προτείνουν ιδέες και λύσεις και για άλλες περιοχές. Οι θεματικές κατευθύνσεις που δίνει ο δήμος είναι άκτιστα, «άχρηστα» οικόπεδα και τα «υπολείμματα» αστικής γης (ακάλυπτοι χώροι που χαρακτηρίζονται από αμορφία, υποβάθμιση και μη χρηστικότητα), μικρές υφιστάμενες πλατείες, υποβαθμισμένες ή που δεν υποστηρίζουν επαρκώς το λόγο της ύπαρξής τους, πεζοδρομήσεις σε χαρακτηρισμένους από το σχέδιο πόλης αδιαμόρφωτους πεζόδρομους ή σε εγκαταλειμμένο/πεπαλαιωμένο δίκτυο ακάλυπτων και σε αδιέξοδα, περιβάλλων χώρος ή και όψεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων που χαρακτηρίζονται από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους με τον υπόλοιπο δημόσιο χώρο.
Το τοπόσημο
Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού, προκηρύσσεται και η διερεύνηση χωροθέτησης και σχεδιασμού του λεγόμενου «τοπόσημου» της πόλης -ένα σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης-, σε σημεία της ευρύτερης ζώνης του παραλιακού μετώπου ή/και σε «χώρους εντός θαλάσσης» (συνδεδεμένους συμβολικά και ουσιαστικά με τον αστικό ιστό).
Η δημοτική αρχή προτιμά η κατασκευή αυτή να τοποθετηθεί στη θάλασσα. «Το όραμά μας είναι το τοπόσημο αυτό να τοποθετηθεί στη θάλασσα, αφού η εικόνα της πόλης από εκεί είναι κάτι που δεν είναι καθόλου γνώριμο για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η εξέδρα αυτή θα συνδέεται με την παραλία, ενώ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κάποιο καφέ, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες», σχολιάζει ο κ. Κουράκης.
(Ευτυχία Βατάλη – Αγγελιοφόρος)
ΣΧΟΛΙΟ:
Πολύ ωραίοι οι σχεδιασμοί, γιατί θα μετατρέψουν τα αδύνατα σημεία της πόλης σε "δυνατά". Μέχρι τότε όμως ας φροντίσει ο Δήμος να έχει καθαρούς αυτούς τους χώρους. Τώρα, ζούμε αυτό που υπάρχει στο παρόν που δεν εμπεριέχει το μέλλον, παρά μόνο σαν προσδοκία. Τώρα, να ζούμε την χθεσινή προσδοκία της καθαριότητας.