Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«Απόδραση» από το Γεντί Κουλέ


«Απόδραση» από το Γεντί Κουλέ, με τους «κρατούμενους» να πραγματοποιούν αγώνα με... ποδήλατα, διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ποδηλατική ομάδα «BikeRespect» στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η κατάβαση των ποδηλατών θα περάσει από τα τείχη του Επταπυργίου και μέσα από πετρόχτιστα καλντερίμια της Άνω Πόλης θα καταλήξει στην πλατεία Δικαστηρίων, κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά. «Απροσπέλαστα ιστορικά σοκάκια, αρχαία μνημεία και απότομα σκαλοπάτια θα οδηγήσουν τους ποδηλάτες στην πιο γρήγορη και θεαματική απόδραση όλων των εποχών», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν τη διαδρομή (χωρίς ποδήλατα) και στις 9 μ.μ. θα πάρουν μέρος σε πάρτι που θα γίνει στον χώρο τερματισμού, στην πλατεία Δικαστηρίων. Το πρόγραμμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά στις 9 το πρωί και μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει προπόνηση διαδρομής. Κάθε αγωνιζόμενος πρέπει να κάνει τουλάχιστον δύο καταβάσεις αναγνώρισης, ειδάλλως δεν θα του επιτραπεί να πάρει εκκίνηση για τις επίσημες χρονομετρημένες προσπάθειες.
Ο αγώνας θα αρχίσει στη 1 μετά το μεσημέρι με τον προκριματικό γύρο, ενώ στις 5 μ.μ. θα γίνει ο τελικός και στις 7 μ.μ. οι απονομές επάθλων.
Οι διοργανωτές όρισαν τους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο αγώνας κατάβασης περιλαμβάνει δύο χρονομετρημένες προσπάθειες. Η πρώτη θα είναι η προκριματική, στην οποία θα συμμετέχουν όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή (ανώτατο όριο οι 180 αθλητές). Οι αθλητές παίρνουν σειρά εκκίνησης με ένα λεπτό διαφορά ο ένας από τον άλλο, σύμφωνα με την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής. Οι 60 καλύτεροι χρόνοι θα προκριθούν στον τελικό και θα δώσουν την κατάταξη εκκίνησης. Ο καλύτερος χρόνος ξεκινάει στο τέλος. Οι τελευταίοι έξι αθλητές παίρνουν εκκίνηση στον τελικό ανά δύο λεπτά.
Οι αθλητές πρέπει: 1. Να φορούν κράνος κλειστού τύπου (full face), επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και προστατευτικό θώρακα. Σε όσους έχουν ελλείψεις εξοπλισμού δεν θα τους επιτραπεί να μπουν στη διαδρομή. 2. Να ολοκληρώσουν δύο καταβάσεις προπόνησης και μία πρόκρισης με επιτυχία. Όσοι δεν καταφέρουν να τερματίσουν στην προκριματική προσπάθεια δεν παίρνουν εκκίνηση στον τελικό. 3. Να φέρουν το νούμερο που θα τους δώσει η γραμματεία στο τιμόνι του ποδηλάτου τους. 4. Να ενημερώσουν τη γραμματεία σε περίπτωση εγκατάλειψης του αγώνα.

Η εγγραφή
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί από το Σάββατο 29/9 στον χώρο του τερματισμού από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και την Κυριακή 30/9 από τις 9 το πρωί έως το τέλος του αγώνα. Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι την Κυριακή 30/9 στις 11 π.μ. Για την εγγραφή του ο ενδιαφερόμενος πρέπει να φέρει κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.). Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τη δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.yedidh.gr και την έχουν αποστείλει μέχρι την Παρασκευή 29/9 στις 12 το μεσημέρι. Το κόστος είναι 15 ευρώ για όσους δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 21/9 μέσω ίντερνετ. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή την τελευταία εβδομάδα (24-29/9/12) θα καταβάλουν το αντίτιμο στη γραμματεία του αγώνα πληρώνοντας για τη συμμετοχή τους 20 ευρώ. Ανώτατο όριο είναι οι 180 συμμετοχές.

Κατηγορίες, διαδρομή και έπαθλα
Κατηγορίες
: Οι κατηγορίες είναι τρεις: Άνδρες 18 συν, γυναίκες 18 συν και έφηβοι 16 με 18 ετών. Στην κατηγορία εφήβων η συμμετοχή θα επιτρέπεται μόνο σε όσους συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα ο οποίος θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης. Θεωρείται ξεχωριστή κατηγορία μόνο αν συμπληρωθούν έξι συμμετοχές.
Διαδρομή: Η διαδρομή έχει αφετηρία τις φυλακές του Γεντί Κουλέ στο Επταπύργιο και τερματισμό την πλατεία Δικαστηρίων στην Αριστοτέλους. Η υψομετρική διαφορά εκκίνησης - τερματισμού είναι 170 μέτρα και η απόσταση της διαδρομής 2.200 μέτρα. Στο σύνολό της είναι κατηφορική, εκτός από ένα σημείο 300 μέτρων που ανηφορίζει με ελάχιστη κλίση (1%). Για την ασφάλεια των αθλητών θα υπάρχει γιατρός, εθελοντική ομάδα πρώτων βοηθειών και ασθενοφόρο.
Έπαθλα: Χρηματικά έπαθλα θα δοθούν στη γενική κατηγορία ως εξής: 500 ευρώ στον 1ο, 300 ευρώ στον 2ο και 200 ευρώ στον 3ο. Μετάλλια θα δοθούν για τους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες όλων των κατηγοριών.