Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΑΣΘ Επετειακή γραμμή για τα Μουσεία Σιδηροδρόμων & Βαλκανικών πολέμων.




Συμμετοχή του ΟΑΣΘ στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους ΟθωμανούςΟ ΟΑΣΘ συμμετέχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, με τη δημιουργία μιας νέας λεωφορειακής γραμμής που συνδέει δύο, σχετικά άγνωστα, Μουσεία της πόλης, το Μουσείο Σιδηροδρόμων και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Η νέα λεωφορειακή γραμμή, με αριθμό 68 και ονομασία "Θεσσαλονίκη – Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων" θα έχει αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους και θα καταλήγει στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα (Τόψιν) και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιούνται λίγες στάσεις, εκ των οποίων η μία θα γίνεται στο Μουσείο Σιδηροδρόμων, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Θα λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο 08:00-15:00 για όλο το 2012 και η συχνότητα εξυπηρέτησης των λεωφορείων θα είναι ανά μία ώρα περίπου. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη συγκεκριμένη γραμμή θα φέρουν γραφιστική παρέμβαση που παραπέμπει σε γεγονότα και πρόσωπα της εποχής της απελευθέρωσης της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εντός των λεωφορείων, θα προβάλλεται βίντεο του Νικόλαου Νικόλτσιου με θέμα: «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 με μια ματιά». Η αφετηρία στην Πλατεία Αριστοτέλους, η στάση στο Μουσείο Σιδηροδρόμων και η στάση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, σημαίνονται με κατασκευή που παραπέμπει σε Εύζωνα της εποχής. Επίσης θα υπάρχουν αφίσες, σχετικές με τη δράση, τοποθετημένες στις προαναφερθείσες στάσεις.
Με τη νέα γραμμή δίνεται στους Θεσσαλονικείς η δυνατότητα επίσκεψης και περιήγησης τα Σαββατοκύριακα, με το κανονικό εισιτήριο του ΟΑΣΘ, σε δύο πολύ ενδιαφέροντα Μουσεία της πόλης που σχετίζονται και με τον εορτασμό των 100 χρόνων.

Το Μουσείο Σιδηροδρόμων

Δημιουργήθηκε το 2001 και βρίσκεται επί της οδού Νέα Μοναστηρίου 7Β στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και σε αυτό εκτίθενται: τροχαίο υλικό (ατμομηχανές, βαγόνια), συστήματα υποστήριξης της λειτουργίας του Σιδηρόδρομου (τηλέγραφοι, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, φανάρια, σάλπιγγες μετάδοσης σημάτων κ.λ.π.), βαλκανικές στολές από το 1891, καθώς και τρένα-παιχνίδια, που δημιουργούν ένα μοναδικό μαγευτικό περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εστιάμαξα του «Orient Express», με θαυμάσιες μπουαζερί στο εσωτερικό της και η κλινάμαξα, Βελγικής κατασκευής του 1946.
Το Μουσείο ανήκει στον Ο.Σ.Ε. και τη λειτουργία του υποστηρίζουν οι εθελοντές του Συλλόγου Φίλων Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης (2310599134).

Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Δημιουργήθηκε το 1999 και βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα που απέχει 25 χλμ περίπου από τη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο, χρησιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1912 για τη στέγαση του Ελληνικού Επιτελείου, το οποίο διαπραγματεύτηκε με τον αντιπρόσωπο διοικητή των Οθωμανικών δυνάμεων, Χασάν Ταχσίν Πασά, την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό.
Στο Μουσείο εκτίθενται πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, ξίφη, παράσημα, όπλα, στολές και άλλα κειμήλια του Ελληνικού, του Τούρκικου, του Βουλγάρικου, του Σέρβικου, του Μαυροβουνίτικου και του Ρουμάνικου στρατού, υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες για τα γεγονότα της εποχής και σχετικό διόραμα.
Το Μουσείο ανήκει στο ΥΠΕΘΑ που φροντίζει για τη λειτουργία του και υποστηρίζεται από τους εθελοντές του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων (6977204202).

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προηγούμενη δράση έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΑΣΘ όπου επίσης δίνονται πληροφορίες για τους νέους τρόπους ενημέρωσης του επιβατικού κοινού μέσω διαδικτύου, μέσω σταθερού και κινητού τηλεφώνου (συμβατικού και τρίτης γενιάς), για διάφορα ζητήματα και, ειδικότερα, για τον ακριβή χρόνο άφιξης των λεωφορείων σε οποιαδήποτε στάση του δικτύου του.

Στην επιμέλεια της προηγούμενης δράσης του ΟΑΣΘ συνέβαλε εθελοντικά η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Α.Π.Θ.