Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Οικόπεδα-φιλέτα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους


Στους ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να επιστρέψουν το επόμενο διάστημα περίπου 50 οικόπεδα στο δήμο Καλαμαριάς, πολλά από αυτά παραθαλάσσια φιλέτα, τα οποία, ενώ χαρακτηρίστηκαν για πράσινο, πάρκα και σχολεία, δεν απαλλοτριώθηκαν ποτέ.
Ήδη  σε ένα από αυτά, που βρίσκεται στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου, εμφανίστηκαν μπουλντόζες για την εκσκαφή του χώρου, ενώ είναι θέμα λίγων ημερών να αρχίσει η ανοικοδόμηση.
Παρά την αντίδραση του δήμου και της επιτροπής κατοίκων, που επιχείρησαν να μπλοκάρουν τις εργασίες, διαμαρτυρόμενοι για την οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, οι ιδιοκτήτες φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εργασίες, καθώς με δικαστική απόφαση πήραν πίσω τη δεσμευμένη εδώ και 30 χρόνια περιουσία τους, αφού δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από το δήμο και την πολιτεία. Οι τελευταίοι είναι κληρονόμοι προσφύγων, στους οποίους παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα το 1922, και εδώ και χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έκταση 2 στρεμμάτων (μεταξύ του Ναυτικού Ομίλου και του Κυβερνείου), η οποία είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου στο πλαίσιο του ρυμοτομικού σχεδίου. Το πράσινο φως για την οικοπεδοποίηση του χώρου δόθηκε στους ιδιοκτήτες από την πολεοδομία, η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, εκδίδοντας οικοδομική άδεια για ανέγερση κτιρίου 100 τ.μ. Η πρώτη απόπειρα εκσκαφής έγινε πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο οι εργασίες σταμάτησαν αμέσως λόγω της έντονης διαμαρτυρίας περίοικων αλλά και της παρέμβασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επειδή βρέθηκαν κάποια κεραμικά αντικείμενα. Χθες τα συνεργεία του εργολάβου επιχείρησαν να συνεχίσουν τις εργασίες, αλλά σταμάτησαν εκ νέου, καθώς υπάρχει προσωρινή αναστολή των έργων.

Παζάρι με τους ιδιοκτήτες
Δήμος και επιτροπές πολιτών δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τις οικοδομικές εργασίες, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν το παραλιακό μέτωπο. Η δημοτική αρχή μάλιστα εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζει να συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν είτε με την καταβολή χρημάτων είτε με την ανταλλαγή της συγκεκριμένης έκτασης με άλλη, ίσης αξίας, που ανήκει στο δήμο. Το παζάρι πάντως αναμένεται σκληρό, καθώς το οικόπεδο είναι από τα καλύτερα φιλέτα και το ποσό της αποζημίωσης πολύ μεγάλο βάσει της αντικειμενικής αξίας. «Καταβάλλουμε προσπάθεια να σώσουμε το χώρο και να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την ανοικοδόμησή του. Είμαστε διατεθειμένοι να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες, καθώς προωθούμε μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ)», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η παραλία να μείνει στους πολίτες.

Κινδυνεύουν παραθαλάσσια φιλέτα
Οι ιδιοκτήτες των 50 οικοπέδων προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Οι εκτάσεις αυτές υπολογίζονται σε περίπου 250 στρέμματα, ενώ το κόστος της αποζημίωσης των δικαιούχων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αδύνατον να καταβάλει ο δήμος.
Για τα τέσσερα οικόπεδα ο δήμος πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα, για να τα κρατήσει αδόμητα, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων στο Καραμπουρνάκι, χώρο 37 στρεμμάτων στην οδό Μακροχωρίου, έκταση 40 στρεμμάτων στην Πόντου και έκταση 60 στρεμμάτων στο Κόδρα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένη Σαρηγιάννη οι εκτάσεις αυτές, που είναι ενταγμένες στο ΓΠΣ, προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς, όπως δημιουργία πάρκων, σχολείων, πλατειών, δρόμων κ.ά. «Αν οι εκτάσεις αυτές χαθούν, κίνδυνος που είναι ορατός, τότε θα αλλάξει όλη η φυσιογνωμία της περιοχής και δη της παραλιακής ζώνης, η οποία θα πνιγεί στο τσιμέντο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι τα κόστη των αποζημιώσεων είναι πολύ μεγάλα και σήμερα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τα πληρώσει, πολύ περισσότερο ο δήμος. Ο ίδιος αναγνωρίζει το δίκαιο των ιδιοκτητών, ωστόσο επισημαίνει ότι η παραλία είναι τόπος μοναδικός και γι’ αυτό πρέπει να δεχτούν τις ανταλλαγές οικοπέδων. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι η μόνη λύση, για να διαφυλαχτούν οι εκτάσεις αυτές, είναι η δημιουργία Τράπεζας Γης, την οποία, όπως λέει, η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά εδώ και χρόνια, αλλά η ελληνική πολιτεία δεν σύστησε ποτέ.

Διαμαρτυρίες πολιτών για την παραλία
Τη σημαία της διεκδίκησης των εκτάσεων υπέρ της τοπικής κοινωνίας υψώνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο Κινήσεις Πολιτών της Καλαμαριάς, οι οποίες δηλώνουν αποφασισμένες να στήσουν μπλόκο σε οικοδομικές εργασίες. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Μιχάλης Παναγιωτίδης τονίζει ότι οι πολίτες έχουν χρέος να διαφυλάξουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας και γι’ αυτό είναι σε ετοιμότητα. «Δεν θα επιτρέψουμε την οικοδόμηση στην παραλία με κανέναν τρόπο. Ο δήμος έχει ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη στο οικόπεδο του Ναυτικού Ομίλου, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια κωλυσιέργησε και δεν έκανε τίποτα για τις αποζημιώσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης και πρόσθεσε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα στην παραλία δεν θα μείνει σπιθαμή ελεύθερου χώρου.
(Φανής Σοβιτσλή - Αγγελιοφόρος)