Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζεται η επιχείρηση ανάδειξης των Βυζαντινών τειχών


Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στην Άνω πόλη για την απελευθέρωση Δημόσιου χώρου και την ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών.

Στην κατεδάφιση παλαιών πλινθόκτιστων κτισμάτων που εφάπτονταν  στα βυζαντινά τείχη και είχαν μετατραπεί σε είδος… χωματερής και εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης για τους περιοίκους προχώρησαν χθες
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Η επιχείρηση κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί επί της οδού Επταπυργίου 129-131 στην ζώνη πρασίνου των Βυζαντινών τειχών για την απελευθέρωση δημόσιου χώρου και την ανάδειξη της περιοχής.

Στην περιοχή μεταξύ των οδών Ακροπόλεως και Παλαμίδη (έναντι της Μονής Βλατάδων)  η οποία αποτελεί το βασικό μέτωπο των προσπαθειών για την ανάδειξη της ζώνης πρασίνου των Βυζαντινών τειχών, έχουν ήδη κατεδαφιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 20 κτίσματα.  Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν 15 ρυμοτομημένα κτίρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση 5 ακόμη κτιρίων που δεν έχουν κριθεί διατηρητέα.

Απελευθερώθηκε ακόμη ένα μέρος του πολύτιμου και ζωτικού, για τους κατοίκους, χώρου πρασίνου, τμήμα ενός ευρύτερου χώρου πρασίνου στην περιοχή των Βυζαντινών τειχών που θα αναπλαστεί τμηματικά, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει στην οδό Επταπυργίου, στην Άνω Πόλη, την επιχείρηση ανάδειξης των Βυζαντινών τειχών με την απομάκρυνση των αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη, σημεία που είναι από χρόνια χαρακτηρισμένα ως χώρος πρασίνου. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες θα απελευθερώσει σημαντικής έκτασης δημόσιο χώρο και με τις αναπλάσεις που ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναδείξει τα βυζαντινά τείχη που αποτελούν σύμβολα για την ιστορία της πόλης και θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας των περιοίκων».

Για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις και οι απόψεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση (1η Δεκεμβρίου του 2011) που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη όπου κλήθηκαν και έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Μέχρι στιγμής από τις κατεδαφίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, στην περιοχή απελευθερώθηκε χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 4.000 τ.μ., ενώ με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων θα απελευθερωθεί, θα αναπλαστεί και θα δοθεί στους δημότες χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 5.500 τ.μ.

            Αμέσως μετά τις εργασίες κατεδάφισης και αφού απομακρυνθούν τα μπάζα ακολουθούν οι εργασίες ανάπλασης των χώρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφωθούν αισθητικά και να ενσωματωθούν στον χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου. 

            Βάσει της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προβλέπεται ανάπλαση της περιοχής με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα βυζαντινά μνημεία. Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου και διαδρόμων που να συνδέουν μεταξύ τους τα υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια τα οποία θα αναδεικνύουν με τη σειρά τους την οικιστική φυσιογνωμία του χώρου.

          

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.