Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Προβλήματα στην κατασκευή του κόμβου της Λαχαναγοράς.


Προβλήματα αντιμετωπίζει το έργο της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου Κ16, ο οποίος αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις οδικές μεταφορές καθώς θα συνδέει, στο σημείο της Λαχαναγοράς, την
εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.
Πληροφόρηση για το θέμα ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Αλληλεγγύη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνοντας ότι επίκειται η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί το έργο. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στην Αθήνα. Το κακό ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πήραμε το πρόβλημα και θα βρούμε τη λύση. Ήδη ο ανάδοχος έχει κάνει κάποιες κινήσεις» σχολίασε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης.
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, επισήμανε ότι το αδιέξοδο προκύπτει από τον καταπατητή που δεν εγκαταλείπει τμήμα της έκτασης όπου θα γίνουν οι εργασίες ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα με τη διατήρηση ενός εργοταξίου της Εγνατίας Οδού. «Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος όμως το νομικό πλαίσιο δίνει δικαιώματα στους αναδόχους», πρόσθεσε.
Επ’ αυτού, ο κ. Τρεμόπουλος σχολίασε ότι «η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, εκτός από την απώλεια της χρηματοδότησης, σημαίνει και ποινικές ρήτρες υπέρ του αναδόχου που θα μπορούσε να διεκδικήσει και να λάβει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για καθυστερήσεις».
Να αναζητηθούν ευθύνες για το πώς η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο ζήτησε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Πασχαλίδης.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της εκμετάλλευσης του χρυσού της Χαλκιδικής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ένα τέτοιο εγχείρημα έθεσαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή την συζήτηση για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών της Χαλκιδικής Ολύνθιου και Χαβρία κατά τη διάρκεια της φετινής ελαιοπαραγωγικής περιόδου.
(Από Αγγελιοφόρο)