Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Νέο πρόσωπο για το κέντρο της Καλαμαριάς

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την ολοκλήρωση της... μεταμόρφωσης της οδού Μεταμορφώσεως, στην «καρδιά» της Καλαμαριάς, η οποία αποκτά νέο πρόσωπο.

Ο κεντρικός αυτός άξονας της Καλαμαριάς πεζοδρομείται κατά το ήμισυ, καθώς απομένει με μόνο μία λωρίδα αποκλειστικά για τη διέλευση οχημάτων (αφού δεν προβλέπονται θέσεις στάθμευσης και η στάθμευση, όπως και η προσωρινή στάση απαγορεύονται), με κατεύθυνση προς την Αρετσού και τη Νέα Κρήνη. Το υπόλοιπο τμήμα του θα μετατραπεί σε πεζόδρομο – πρότυπο, ο οποίος, βάσει τουλάχιστον του σχεδιασμού, θα αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμαριάς.
Η ανάπλαση εκτείνεται σε όλο το μήκος της Μεταμορφώσεως (περίπου 400 μέτρα), από τη συμβολή της με την οδό Πόντου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κερασούντος και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Στις γιορτές
Οι Καλαμαριώτες θα απολαύσουν τις γιορτές χωρίς έργα, αφού οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος της Μεταμορφώσεως, ενώ η ανάπλαση του πεζόδρομου της Κομνηνών, που θα ακολουθήσει, θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Αλλωστε, η ανάπλαση έχει ολοκληρωθεί στη μία πλευρά του δρόμου και συγκεκριμένα σε αυτήν όπου έμεινε η λωρίδα διέλευσης των οχημάτων. Στην είσοδο της λωρίδας αυτής, η οποία έχει πλάτος 3,70 μέτρα, έχει τοποθετηθεί κυβόλιθος, ώστε οι οδηγοί να αντιλαμβάνονται ότι εισέρχονται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.
Πάντως, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο κατασκευάστηκε μία μεγάλη εσοχή, μήκους 12 μέτρων, προκειμένου να σταθμεύουν φορτηγά, για να γίνεται απρόσκοπτα η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επιπλέον, κατά μήκος του δρόμου δημιουργήθηκαν δύο εσοχές, όπου θα γίνεται η επιβίβαση – αποβίβαση των επιβατών των ταξί και των ατόμων με αναπηρίες. Το ένα σημείο βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως και το άλλο στο ΙΚΑ Καλαμαριάς.

Πινελιές
Στο απέναντι τμήμα, αυτό που πεζοδρομείται πλήρως, αυτό το χρονικό διάστημα μπαίνουν οι... τελευταίες πινελιές. Ετσι, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση, προχωράμε σε εργασίες φύτευσης και τοποθετούμε αρδευτικά συστήματα. Σε λίγο καιρό, θα έχουμε έναν πανέμορφο πεζόδρομο, όπως τον φανταστήκαμε και τον σχεδιάσαμε, ο οποίος θα αποτελεί και χώρο πρασίνου. Με την παρέμβαση αυτή το κέντρο της Καλαμαριάς θα είναι φιλόξενο για τους πεζούς και οι πολίτες θα απολαμβάνουν έναν πράσινο πεζόδρομο».
Στο τμήμα όπου εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες, το οδόστρωμα έχει καταργηθεί. Πρόκειται για ένα κομμάτι το οποίο σχεδιάστηκε με πράσινη αντιμετώπιση, απ' όπου θα μπορούν να διέρχονται και ποδηλάτες, μέσω ποδηλατόδρομου. Ο χώρος των πεζών διευρύνεται σημαντικότατα, ενώ βελτιώνονται οι υποδομές για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα (ράμπες, οδηγοί τυφλών). Εξάλλου, δεν προβλέπονται μόνο νέες δενδροφυτεύσεις, αφού τα μεγάλα δέντρα της οδού Μεταμορφώσεως διατηρήθηκαν. Ειδικότερα, οι κέδροι, οι δάφνες και τα πλατάνια που ήδη υπάρχουν στη Μεταμορφώσεως θα ενισχυθούν και από άλλα δέντρα, αλλά και από χαμηλού τύπου βλάστηση.
Στο μεταξύ, έχουν ήδη κατασκευαστεί και επίσης ολοκληρώνονται νέα πεζοδρόμια, χώροι καθιστικών και αναψυχής (παγκάκια), όπως επίσης και ο ποδηλατόδρομος. Τέλος, προβλέπονται ελεγχόμενοι χώροι πιθανής ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, 16 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι θα περικλείονται από παρτέρια και ζαρντινιέρες, ώστε να είναι οριοθετημένοι και να μην υπάρξουν τα γνωστά φαινόμενα των αυθαίρετων επεκτάσεων.

Η Κομνηνών
«Πακέτο» με την ανάπλαση – πεζοδρόμηση της οδού Μεταφορφώσεως, σχεδιάστηκε και η ανάπλαση του πεζόδρομου της Κομνηνών. Εκεί οι εργασίες δε θα αρχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης στη Μεταμορφώσεως, αλλά μετά από περίπου ένα μήνα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σε εξέλιξη έργα στην καρδιά του δήμου Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η ανάπλαση του πεζόδρομου της Κομνηνών θα γίνει τμηματικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία πεζών και επιχειρηματιών. Η μελέτη προβλέπει ότι το δάπεδο θα ανασχεδιαστεί και θα ανακατασκευαστεί, ενώ ο χώρος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων θα οριοθετηθεί, ώστε να είναι εύκολη η διέλευση των πεζών και των ανθρώπων με αναπηρίες.
Επίσης, θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι ανάπαυσης πεζών, το πράσινο θα πολλαπλασιαστεί με νέες φυτεύσεις, ενώ ο φωτισμός θα ενισχυθεί με σύγχρονα και καλαίσθητα φωτιστικά. Κύριος στόχος της ανάπλασης στον πεζόδρομο είναι να αποκτήσει περισσότερο πράσινο.
(Ντόνια Κατσικάκη Αγγελιοφόρος)