Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση ενός φιλόδοξου και καινοτόμου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος «Creativity for.th.», ενός φιλόδοξου και καινοτόμου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης, με προεκτάσεις στον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, που υλοποιούν οι Μη Κερδοσκοπικοί φορείς Creativitity Platform και ΔΥΝΑΜΟ project-space, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε το σύνολο της δημιουργικής κοινότητας της πόλης, με χαρακτηριστική την παρουσία των νέων ανθρώπων. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας,  διευκρίνισε ότι οι βάσεις για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα τέθηκαν στο πλαίσιο του think tank, που αναπτύχθηκε από το ξεκίνημα της θητείας του, με συμμετέχοντες δημιουργικά μυαλά της νεότερης γενιάς και με απώτερο στρατηγικό στόχο το πέρασμα από την καλλιτεχνική παραγωγή στη δημιουργική βιομηχανία. «Το πρόγραμμα απέκτησε, ως όφειλε, αυτονομία μέσω του Creativitity Platform με στόχο να καταγράψει όλες τις παραμέτρους της δημιουργικής οικονομίας στην πόλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί ενισχυτικά και καταλυτικά προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της δημιουργικής κοινότητας με την παραγωγή. Τελική φιλοδοξία παραμένει η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, που πλήττονται ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία και η παραμονή τους στην πόλη» κατέληξε ο κ. Πέγκας.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2013, με 9 δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, εργαστήρια, δημιουργικούς περιπάτους, σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια καθώς και τη θέσπιση ετήσιου βραβείου δημιουργικότητας από το Δήμο Θεσσαλονίκης.  

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού βρέθηκε στην παρουσίαση του νέου cd του συγκροτήματος «Caja Secreta», μίας ανεξάρτητης παραγωγής νέων καλλιτεχνών της πόλης, με τίτλο «Primero», στην κατάμεστη αίθουσα του «Παλλάς». Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε εκ νέου στις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη χαρτογράφηση των μουσικών και εν γένει της δημιουργικής κοινότητας της πόλης, την ενθάρρυνση για προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών στο εσωτερικό, αλλά και τη δικτύωση με καλλιτεχνικές πλατφόρμες και φεστιβάλ του εξωτερικού.