Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: «Ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου

«Ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, μετά από συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων ‘Εργων, Στράτο Σιμόπουλο, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το 1990 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα στην Πλατεία Διοικητηρίου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί εδώ και χρόνια η ανάπλαση που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την ανάδειξη των αρχαίων και θα λειτουργεί ως ένα «ανοιχτό μουσείο», ενώ θα διαμορφωθεί πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Δεν προβλέπεται δημιουργία χώρου στάθμευσης, λόγω μη συμβατότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με τον δημόσιο χώρο της πλατείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων θα αναλάβει την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς της μελέτης εφαρμογής, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Τη διερεύνηση πιθανών πηγών χρηματοδότησης της κατασκευής αναλαμβάνουν από κοινού ο κεντρικός δήμος και το υπουργείο, με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2013.
Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική της αξιοποίησης του χώρου της Παλαιάς Λαχαναγοράς, (έχει χαρακτηριστεί ως Σχολείο), όπου επίσης αποκλείστηκε η δυνατότητα δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αποκάλυψη αρχαιολογικού μνημείου της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Στην ανακόίνωση του δήμου αναφέρεται, επίσης, πως κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών. Η Γ.Γ. Πολιτισμού διαβεβαίωσε το Γιάννη Μπουτάρη ότι το υπουργείο Πολιτισμού επισπεύδει το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του χώρου και σημείωσε ότι προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να απελευθερωθεί ο δρόμος και η πλατεία. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσει για την εκπόνηση της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και ότι, εφόσον ο χώρος απελευθερωθεί, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα δώσει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εργασιών ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του οικοδομήματος του αρχαίου ναού.
Επιπλέον ο κ. Μπουτάρης έθεσε το ζήτημα της ανάδειξης του χώρου της μαρίνας στην περιοχή του Κελάριου κόλπου.
(Αγγελιοφόρος)
ΣΧΟΛΙΟ: Απο τις εξελίξεις αυτές για την πλατεία Διοικητηρίου φαίνεται πόσο ακατάλληλες ήταν οι αντιλήψεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών στα ζητήματα ανάπλασης των δημόσιων χώρων και πλατειών, που δεν τα βλέπανε σαν μια ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης και επέκτασης των ελεύθερων χώρων για χρησιμοποίησή τους από τους κατοίκους της πόλης. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς για δημάρχους που θέλανε να καταχώσουν το κυκλικό τείχος που περιέβαλε τον Λευκό Πύργο, αντί να το αναδείξουν; Μόνο για οδοντογιατροί έκαναν, για τίποτε άλλο. Έχουν χάρη στο πολιτικό σύστημα που  αναδεικνύει ανθρώπους σαν κι αυτούς.

1 σχόλιο:

  1. Τα ζώα που χάλασαν την ιστορικότερη πλατεία της πόλης, να φύγουν αμέσως από τη Θεσσαλονίκη! Όσοι μείνουν να ξαναφτιάξουν την πλατεία όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν γιατί οποιοδήποτε έκτρωμα δημιουργούν θα το χαλάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.