Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Η Greenpeace απαντάει σε e-mail μας για τα μεταλλεία χρυσού.

Από την διαδήλωση-διαμαρτυρία κατοίκων της Χαλκιδικής στον Πολύγυρο στην δίκη των συλληφθέντων στις Σκουριές.
Καλησπέρα σε όλους, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία σας με την Greenpeace και να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση του ερωτήματός σας. Μόλις βγάλαμε σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Για ο,τι άλλο χρειαστείτε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
 Με εκτίμηση Γιάννης Παρασκευόπουλος
 Ελληνικό γραφείο της Greenpeace 

H ανακοίνωση της Greeenpeace.
H καλύτερη άμυνα είναι η (δημιουργική) επίθεση

Στη φωτογραφία, ένα από τα θύματα της πρωτοφανούς αγριότητας των ΜΑΤ, στις 21/10/2012 στις Σκουριές, διαδηλώνει μαζί με όλους εμάς
Οι ‘μάχες’ που κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξαιτίας της αντίθεσης της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού, επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο ή πολύ όλοι φοβόμαστε: Η ‘αναπτυξιακή’ πολιτική της κυβέρνησης (τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης), όχι μόνο δεν εμπνέει και συντάσσει την κοινωνία πίσω από ένα πειστικό όραμα, αλλά αντίθετα τη διχάζει.
Με τις επιλογές τους αυτές, οι κυβερνήσεις αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας και επιλέγουν να ευνοούν τους λίγους. Οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους!
Το σκηνικό της σύγκρουσης μπορεί να μην είναι γνωστό στους περισσότερους,  αυτού του είδους οι ειδήσεις άλλωστε δεν φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδα και κεντρικές ιστοσελίδες, πλην εξαιρέσεων. Η εικόνα όμως της σύγκρουσης είναι για τους περισσότερους από εμάς από οικεία έως και βιωματική. Από τη μία μεριά κάτοικοι όλων των ηλικιών που διαμαρτύρονται και από την άλλη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που – όπως φαίνεται από σχετικές μαρτυρίες και στοιχεία – κάνουν χρήση βίας με προφανή σκοπό τη διάλυση της κινητοποίησης με βία, χημικά, προσαγωγές και συλλήψεις.
Αυτή είναι η ίδια κυβέρνηση που σχεδιάζει σε λίγες μέρες ένα ακόμα -καίριο- πλήγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την επιβολή έκτακτου τέλους αναδρομικού χαρακτήρα και πάγωμα των οικιακών φωτοβολταϊκών. Που προωθεί νέες επενδύσεις στο λιγνίτη, εγκλωβίζοντας την οικονομία και την κοινωνία στο πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη για ηλεκτροπαραγωγή και που φέρνει με νέες τροπολογίες, fast track διαδικασίες για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων και δημόσιων γαιών. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτωπα που η πολιτική ηγεσία δημιουργεί και που η Greenpeace αγωνίζεται με ειρηνικές δράσεις να κερδίσει.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται πειστικές εναλλακτικές προτάσεις από εμάς στα σχέδια για καταστροφικές επενδύσεις που ωφελούν τους λίγους εις βάρος της κοινωνίας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς. Στα σχέδια για νέες επενδύσεις στο λιγνίτη η Greenpeace προωθεί επενδύσεις σε ΑΠΕ στον οικιακό τομέα. Στα σχέδια για περισσότερο πετρέλαιο και νέες εξορύξεις, πιέζουμε για περισσότερη εξοικονόμηση και λιγότερη ενεργειακή φτώχεια. Μπροστά στις δραματικές ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων διατροφής, δείχνουμε το δρόμο για επιστροφή στην ελληνική γη με βιώσιμες καλλιέργειες, όπως κτηνοτροφικών φυτών για ελληνικές ζωοτροφές. Μπροστά στους χιλιάδες ψαράδες που χάνουν τις δουλειές τους, επειδή ερημώνουν οι θάλασσές μας, αγωνιζόμαστε μαζί τους για θαλάσσια καταφύγια και θάλασσες γεμάτες ζωή.
Ο πιο σύντομος δρόμος για την ακύρωση οποιασδήποτε επένδυσης είναι να αποδειχθεί ότι δεν είναι η πιο αποδοτική οικονομικά, πολύ περισσότερο ότι υπάρχουν πολύ πιο επωφελείς εναλλακτικές για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα συνολικά.
Τα σχέδια για εξόρυξη χρυσού δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η τοπική κοινωνία πρέπει να το εκμεταλλευθεί, προτείνοντας εναλλακτικές που σέβονται τις τοπικές ιδιομορφίες και ικανοποιούν όχι μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτήν την προσπάθεια θα βρει πολλούς συμμάχους, ακαδημαϊκούς, οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς, ακόμα και επιχειρήσεις. Σίγουρα θα βρει και την Greenpeace. 

Δημήτρης Ιμπραήμ

Συντονιστής Εκστρατειών της Greenpeace

2 σχόλια:

  1. Συγκεκριμένα η Greenpeace δεν λέει για ακόμη μια φορά τίποτα. Γιατί δεν παρουσιάζεται στο βουνό με τις γνωστές της δράσεις? Μας δουλεύουν πάλι. τους σιχάθηκα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. δράσεις και όχι λόγια απ την Greenpeace.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Greenpeace πότε θα τη βρει? οταν τελειώσει ο αγώνας και οι κάτοικοι θα έχουν κερδίσει τη μάχη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.